2014-08-11 nap bejegyzései

(1440) Járjunk túl a hipermarket eszén

Tibor bá’ online

 

~q400A fogyasztói társadalomról, a hipermarketekről, a hirdetés vezérelt lélektani hadviselésről már sok szó esett, de még senki se állt elő ötletekkel, amelyek segítségével túljárhatunk a kereskedők eszén. Tegyünk tehát egy próbát!

A hipermarketekben elhelyezett áruk „terítése” mérnöki pontossággal van kiszámolva annak érdekében, hogy minél több időt tölts el náluk, és minél többet vásárolj. Bizonyára tapasztaltad már, hogy hiába tanulod meg, például, hol vannak a fűszerek, mert a következő alkalommal egészen máshol találod meg őket, és ez a lényeg. Meg kell találnod, de ehhez végigloholsz jó pár polcsort, és közben meglátol ezt meg azt. Mit tehetsz ellene. Otthon írd össze, mire van szükséged, és a jegyzék szerint vásárolj, ne kapj ötleteket, ne vedd meg azt, ami olyan csábító, de nincs rajta a listádon. — A pénztárnál általában van egy kis várakozás, amíg vársz, hogy rád kerüljön a sor, természetesen nézelődsz, és ezt ők is tudják. A pénztárhoz vezető korridor mindkét oldala teli van pakolva „hasznos” de könnyen nélkülözhető apróságokkal és olyan édességekkel, amik finomak, kellemesek, de eszedbe nem jutott volna, hogy vegyél belőlük. Mit tehetsz ellene? Határozd el magad, hogy semmit se veszel, amit ott látsz, még akkor se, ha különben csuda jó ötlet.

Ne fizess kártyával, használd a papírpénzt. Kísérletek bebizonyították, hogy a papírpénzzel óvatosabban bánunk, mint a kártyán lévő pénzzel. A tényleges, megfogható pénz valós értékét még ma is jobban érzékeljük. Ezért a készpénzzel fizetők jóval mértéktartóbbak a kártyával fizetőkkel szemben.

Bizonyára nehéz elhinni, de egy alapos tanulmány (study) szerint okosabb, ha kocsival, nem pedig kosárral vásárolsz a hipermarketben. A fene tudja miért, de a kosárban inkább rakunk felesleges dolgokat. Szinte hihetetlen, de a kosárral vásárlók a kassza előtt 6,84-szer vesznek több édességet.

Nem éppen emberbarát megoldás, de vásárlás közben a zenehallgatás fejhallgatón keresztül igen hatásosan szűri ki a felesleges dolgok megvételét. Egy másik tanulmány szerint (study) a hipermarketek tudatosan játszanak lassú zenét, aminek következtében a vevők pontosan 38 százalékkal töltenek több időt a polcok között, és 29 százalékkal több élelmiszert vásárolnak.

Vásárlás előtt jó ötlet enni néhány falatot. Egy harmadik tanulmány (study) feltárta, hogy az éhes bevásárló a kelleténél több és kalóriadúsabb élelmiszert vásárol. Ez különösen igaz közvetlenül étkezési idők előtt.

Még egy utolsó figyelmeztetés. Figyelj a kuponnal fizetett vásárlásnál, mert ha egy darab papírral fizetünk, hajlamosak vagyunk könnyelműbben bánni a pénzünkkel.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
________________________________________