2014-08-19 nap bejegyzései

(1446) Tyúktartás Tibor bá’ és Éva nénje módra

Tibor bá’ online

 

~q258Tyúktartás terén a harmadik nekifutásnál tartok. Az első 25 évvel ezelőtt történt, aminek egy nyesttámadás vetett végett. Reggel a pitvar teli volt tyúk hullákkal. Ötven tyúkból három élte túl a támadást, de ebből kettő erősen sérült volt csak úgy, mint az egyetlen kakas. Egy tyúkot a nyest nem talált meg. Feladtam a tyúktartást, bár én voltam a hibás. A csapóajtó, amin a tyúkok ki-bejártak nem volt tökéletes, némi rángatásra kinyílt. Arra gondoltam, hogy a tyúkok nem rángatják az ajtót, de arra nem gondoltam, hogy a nyest viszont igen. – Aztán 10 éve újból nekifogtam, elvégre az infrastruktúra létezett. Ennek két dolog vetett végett. Egyik, hogy a szomszédom tiltakozott, mert az időközben felépített házának a konyhaablaka a tyúkólra nézett, és a legyek, stb. Leállhattam volna vitatkozni, hogy a tyúkól már ott volt, minek néz rá az ablaka, de nem tettem, mert akkoriban riogattak minket a madár influenzával, hát levágtam a tyúkokat. – Két éve viszont eldöntöttem, hogy elég volt a szar evésből, biotyúkot és biotojást akarok enni, és talán majd még malacot is fogok tartani.

~q257Tanultam viszont a múlt tapasztalataiból. Nem szabad spórolni, mert hosszútávon nem éri meg. Azzal kezdtem, hogy a tyúkólt megmagasítottam, hogy ne kelljen lehajolnom, ha bemegyek. Nagyon nehéz úgy takarítani, hogy munka közben le kell hajolni, ami aztán elveszi az ember munkakedvét, és akkor megette az egészet a fene. A teljes ólt, tehát padlót és a falakat beburkoltam kerámia lapokkal. A sima beton és téglafal porzik, rátapad a tyúkszar, csak kínnal pucolható, vagy még úgy se. A hidegburkolat viszont sokkal könnyebben tartható tisztán, és persze beszereztem egy nagynyomású mosót is. A tyúkóltető korábban deszka volt, ehelyett most 10 cm vastag, monolit vasbeton, de le van fedve hullámpalával. Ez látszólag felesleges, de nem, mert így a tető nem tud átforrósodni, amint reggeltől estig tűz rá a Nap. A meleg, fülledt ólban a tyúkok nem tudnak éjszaka megpihenni. Az ólat havonta egyszer takarítom ki (jobban mondva Éva takarítja ki), majd felszórjuk száraz fűrészporral. Két hét után kitakarítás helyett felülszórjuk az elpiszkolódott fűrészport, ami sokkal jobb, mint a faforgács vagy szalma, mert hatalmas a nedvszívó képessége. Félévente, vagyis tavasszal és ősszel kitakarítás után a nagynyomású mosóval kórterem tisztaságot teremtünk. Persze ezt a 30 napos ciklust nem kell szolgaian lemásolni. Ha belépsz a tyúkólba a szagról meg tudod állapítani, hogy kell-e már takarítani. Ha nincs fűrészpor, egészen biztos gyakrabban kell takarítani. Az ólba be van vezetve az elektromos áram egyfelől világítás céljából, ha szükség lenne rá. Másfelől adott esetben lehetőséget biztosít a fűtésre. Erre persze tyúkok esetében nincs szükség, de előfordulhat, hogy csirkéket akar az ember ott nevelni.

~q255A tyúkólban két oldalt vannak a rudak, ahová a tyúkok éjszaka felmásznak, és amiken alszanak. Végtére is a tyúk egy madár. A rudak le vannak kissé göngyölítve, hogy ne vágja az állomány lábát a sarkos él. Az állvány úgy van szerkesztve és összeállítva, hogy igen könnyen szétszedhető legyen. Ugyanis a szélső keretekből fémtüskék állnak ki, amire a rudakat rá kell húzni, illetve le lehet róla venni. Takarításkor ez elképesztően könnyűvé teszi a munkát, mert az állvány fél perc alatt szétdobható és összeállítható lepucolás után. A hármas tojófészek (a fényképen jól látható) mozgatható. Takarításkor kiszedhető és lepucolás után visszahelyezhető. A teteje azért ferde, hogy ne tudjanak ráülni, ~q256használják csak a rudakat. Mind a tojófészek, mind pedig az állványok három réteggel le vannak festve, hogy könnyen lehessen őket letisztítani.

Az ajtót újra készítettem. A fényképen jól látható, hogy milyen masszív az ajtó. Az alsó lyukon járnak ki-be a tyúkok, ami éjszaka lezárható egy-egy riglivel a két oldalon, ez nyest-biztos. Felül van egy nagy ablak, ami tyúkhálóval le van fedve. Ez a szellőzés célját szolgálja. Hideg téli napokon lezárható.

~q254A pitvarba emeltem egy 60 cm magas fészert, aminek kettős célja van. Nyáron árnyékot ad, a tyúk jól érzi magát alatta, csinál magának fészket, amibe beleül, homokban fürdik, stb. Van a pitvarban egy nagy diófa is, az is ad árnyékot, de az egymásra következő generációk szeretnek maguk között maradni. A másik funkcióra télen van szükség. Ugyanis felfogja a havat. Nagy hóesés után nem kell letakarítani az egész pitvart, elég egy keskeny sávot megtisztítani a hótól a kijárat és a fészer között. A tyúkok kilépnek a hóra és előbb vagy utóbb letapossák, de kezdetnek jó ez a hó mentes terület.

~q253A csirke nevelde egy másik épület, amiben naná, hogy van fűtés. A napos csibének 33 °C-ra van szükség. Ezt lehetetlen biztosítani. Ezért én 100 wattos izzókat (4 db) helyeztem föléjük 45 cm magasan. Ők meg oda állnak, ahol nekik a legkellemesebb nem túl meleg, nem túl hideg. A csirke neveldéhez tartozó udvar felül is le van fedve hálóval. Ennek is két feladata van. Egyfelől a csirkéknek roppant kicsi a súlyuk a szárnyaikhoz képest, bárhonnan ki tudnak repülni, ami a mi esetünkben katasztrófa, mert 3 kutya éjjel-nappal lesi őket, aki kitéved, annak annyi. Másfelől verebek nem tudnak bejutni, akik megfertőzhetnék a csirkéket. A tyúkokhoz bejutnak, de azokat búzával etetem, a búza pedig túl nagy a veréb csőréhez viszonyítva. A csirkék viszont darálékot kapnak, amire a verebek falkákban járnának rá. A nevelés 12 héten át tart, ami után átkerülnek a tyúkokhoz. persze a tyúkok egy jó ideig üldözik a kicsiket, de azok már meg tudják magukat védeni, mert a tyúkokhoz képest hihetetlen mozgékonyak.

A tyúkok kizárólag búzát kapnak, mint alap táplálék, ami ki van egészítve a kertben megtermő gyümölcsökkel, tökökkel, gyom levelekkel és konyhai (nem rohadó) hulladékkal. A felhasznált tojásoknak a héját összetörve visszatáplálom a tyúkokba. Ha jelenik meg tojás hártyában, akkor további mészről gondoskodni kell.

Mi csak tisztaságot tartunk, semmiféle védőoltást, antibiotikumot nem alkalmazunk. Igaz, egy kilométer körzetben más nem tart szárnyasokat.

__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________