2014-08-14 nap bejegyzései

(1443) Robin Williams halálán el lehet gondolkodni

Tibor bá’ online

 

~q400Aki látta a Holt költők társaságát annak nem kell őt bemutatni. Nem csak ragyogó színész volt, de volt benne valami szánalomra méltó, mert arcáról lesírt a „szánjatok meg”, és mi hiába mondtuk, hogy de hiszen zseniális vagy, mit kellene rajtad megszánni, ő végig úgy viselkedett, mint egy legörbült szájú bohóc. A Holt költők társaságában éppen az adta a rendkívüli élményt, hogy az egész film róla is szólt.

Persze Hollywoodban a siker sok-sok pénzzel is jár, és ugye Robin Williams gazdag is volt. És akkor felmerül a laikusok fejében, hogy ha valaki sikeres és gazdag, akkor miért lesz depressziós, miért lesz öngyilkos? Azért, mert egyszerűen nem ismerjük ezt a betegséget, aminek semmi köze se a pénzhez, se a sikerhez, semmihez. A depresszió egy betegség az agyban, ami kapcsolódik egy korábban feszegetett témánkhoz. Az agyunk tényleg ura a helyzetnek, valóban van szabad akaratunk? – majd eldöntitek.

Az agyban a neuronok között elektromos impulzusok, valamint hormonok-vegyi anyagok áramlanak. A gondolkozásunkat, az agy működését ezek szabják meg. A depressziós betegség lényege, hogy tényleges fájdalom kiváltás nélkül az agyban felszabadul a fájdalom érzetét kiváltó áramkör és a betegségben szenvedő effektív fájdalmat érez. Emiatt elmegy a kedve az aktív cselekedetektől (depressziós lesz) mert el van foglalva az állandóan jelenlévő fájdalmával. A betegség megfogalmazása szerint depresszió az, amikor valaki legalább két héten keresztül érdektelen, kellemes tevékenységtől elfordul, megváltozik a koncentrációs készsége, az étkezési-, alvási-szokása. Különben a megjelenési formája változékony. A nők általában fogékonyabbak rá, de a férfiak körében gyakoribb az öngyilkosság. Depresszióban szenvedőnek segítségre van szüksége, egyedül nem tud kijönni belőle. A depresszióban sohasem szenvedők általában alulbecsülik a betegség komolyságát, némileg értetlenül állnak a jelenséggel szemben.

Ha van személyes tapasztalatod, osszad meg velünk!

Robin Williams emlékére:


__________________________________________________________
__________________________________________________________
________________________________