2014-08-12 nap bejegyzései

(1441) Ebola

Tibor bá’ online

 

~q400Itt a legújabb ok, hogy elalvás helyett a körmödet rágd. A média szenzációt akar, téged meg kiver a frász, de miért? Az Ebola nem is új, ugyanis 1976-ban észlelték először, ami majdnem 40 éve volt. Mondjuk az disznóság, hogy ennyi idő alatt nem csináltak rá vakcinát, de érthető, mert Afrikában terjedt, ott pedig nincs pénz gyógyszerre. Árulkodó az is, hogy a hírek szerint a halálozási ráta 50-90 %. Na, ilyen aztán nincs, illetve van. Nigériában 90, Európában 50, vagy kevesebb, mert két emberből meghalt az egyik (vagyis az 50 százalék), de az már az úton idefelé is fél hulla volt.

Na jó, akkor néhány összefoglaló szót. Az Ebola egy vírusos betegség, tehát antibiotikum nem hat rá.  A betegség eleinte klasszikus vírusfertőzés tüneteivel jelentkezik (pl.  láz, izomfájdalmak), majd kialakulnak a jellemző tünetek: hasmenés, hányás, fokozott vérzékenység, végül szervi elégtelenségek, és keringési sokk. A betegség emberről emberre, sőt állatról emberre terjed testnedvek segítségével. Mivel specifikus terápia nem létezik, mindössze tüneti kezelés lehetséges. Ez kurva rosszul hangzik, de nem kell félnünk, mert Európában egy ilyen járvány elképzelhetetlen, ugyanis az egészségügyi szolgálat ezt lehetetlenné teszi. Egészen más a helyzet, ha ebből biológiai fegyvert készítenek, de az egy egészen más tészta.

„De ha mégis.” Amíg nincs rá vakcina, addig azt teheted, amit a középkorban tettek a pestis idején. A család bezárkózik a házba és nem jön ki néhány hónapig.

__________________________________________________________

Ebből az egész Ebola heccből (már Németországban is, már Romániában is, már….) azt lehet leszűrni, hogy a magyar média nem tájékoztatni akar minket, hanem leragasztani a képernyő elé, hogy a hirdetési időt minél jobban el tudja adni.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
______________________________________