2014-08-22 nap bejegyzései

(1448) Összefüggések

Tibor bá’ online

 

~q400Mottó: Az összefüggések felismerése inkább az intuíción, mint a matematikán múlik.

A statisztika egy hallatlan jó eszköz sok minden kiderítésére, de rendkívül óvatosan kell vele bánni, mert a dolgok összefüggésénél hatalmasat lehet mellélőni. [És akkor most elárulom, hogy ennek a posztnak a megírásához Arma vendégposztja inspirált.] Vegyünk egy nagyon triviális példát. Éjjel azt álmodtam, hogy az öcsém meghalt. Másnap délelőtt a postás kihoz egy dringend táviratot, amiben a sógornőm jelzi, hogy az öcsém az éjszaka folyamán elhunyt. Erre én azonnal elmegyek a templomba, meggyónom az elmúlt 50 év bűneit, mert van túlvilág, van isten, na meg feltámadás is, mert ez velem történt meg személyesen. De… a 7 milliárd emberből 70 milliónak hasonló álma volt, és másnap nem kapott semmilyen táviratot, így aztán nem rohant el a templomba, nem gyónt, hanem két nappal később az egészet elfelejtette, ha nem még aznap délelőtt.

Egy külső megfigyelőnek én csak egy voltam a 70 millióból, tehát azt mondja, véletlen egybeesés, és természetesen igaza van. A különbség a tényleges összefüggés és a véletlen egybeesés között igen pici, ezért nagyon észnél kell lenni a következtetéseknél. Ráadásul rengeteg múlik az egyén általános beállítottságát. Ha én kvázi vallásos vagyok, akkor egy ilyen álom esetében a hitem megerősödik, mert bizonyítéknak fogom fel az egybeesést. Arma már jó ideje igen behatóan foglalkozik az emberi gonoszsággal különböző gyűjtőnevek alatt. Számtalan összefüggést vélt felfedezni, és főleg olyan emberek írásait olvassa, akik szintén meg vannak győződve a Nagy Gonosz létezéséről. Ebből egyenesen következik, hogy ő ott is összefüggéseket lát, ahol az utca embere nem lát semmit. De menjünk át más területekre!

Tankolok, 2 kilométeren belül leáll a motorom. Van-e összefüggés a kettő között? Lehet! Elképzelhető, hogy tévedésből a dízelolaj csövet vettem le, azzal töltöttem fel a tankot, de az is elképzelhető, hogy a kettőnek semmi köze egymáshoz. Mik a valószínűségek? Mindig nagyon alaposan megnézem mit töltök, de ha leveszem a kupakot és beszagolok a tankba, könnyen megállapítható, helyes-e a feltételezés.

Délben zöldborsó levest eszünk mákos tésztával. Egy órával később hányingerem van, 10 perccel később Évának is hányingere van. Van-e összefüggés a menü és a hányinger között. Igen nagy a valószínűsége, hogy van, hiszen kettőnknek is van hányingere. De, ha Éva terhes, és naponta kétszer-háromszor hányingere van, akkor a helyzet egészen más.

Szögezzük le, hogy vannak valós és látszólagos összefüggések. Éppen ezért okosabb, ha nem sietünk a következtetésekkel. Arma kutakodása Hollywooddal kapcsolatban érdekes, de vizsgáljuk meg a dolgokat másik oldalról. Az Álomgyár újabb és újabb történetekkel akar előállni. Ráadásul tapasztalta, hogy az emberek imádnak izgulni, minden pénzt megadnak, csakhogy rájuk hozzák a frászt. Az 1938-as Marslakók Támadása óta az egész világon elterjedtek a sci-fik. Gyakorlatilag már mindent megírtak. Ráadásul a profithajkurászás miatt már mindent kitaláltak, ami a természeti törvények szerint kitalálható. Ebből következik, hogy egybeeséseknek törvényszerűen jelentkezni kell. Viszont Armának magyarázatot kellene találni arra, hogy miért készítenek filmeket olyan természeti csapásokról (pl. aszteroida eltalálja a Földet), amit ember nem tud elkövetni.

Még egy adalék. A negyvenes évek végén, amikor kamasz voltam, a Szép új Világ téma volt a szüleim és barátaik között, miután elolvasták az 1947-es kiadást. Emlékeim szerint elrettentőnek, szörnyű utópiának tartották, sőt annyira képtelennek, hogy viccelődtek vele.

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_________________________________________