2022-01-11 nap bejegyzései

(3749) Enyhébb

Tibor bá’ fordítása online

 

Miért tűnik az Omikron okozta betegség enyhébbnek, mint a korábbi variánsoké?

Forrás:

Amint Dél Afrikában és Botswanában azonosították az Omikront, két kérdés azonnal felmerült: ez az új variáns fertőzőbbe-e mint a korábbiak, és enyhébb vagy súlyosabb betegséget okoz-e.

Az egyértelmű volt, hogy a vírus erőteljesebben terjedt, az esetszám gyorsan nőtt. Azonban, hogy az Omikron enyhébb lefolyást jelentett-e, nem volt könnyen meghatározható.

Az első Dél afrikai jelentések (még nem estek át szakértői értékelésen) azt sugallják, hogy az Omikronos betegek kisebb eséllyel kerülnek kórházba, és ha oda kerülnek, kisebb eséllyel lesz szükségük oxigénkezelésre, kerülnek lélegeztető gépre az intenzív osztályokon.

Azonban, Dél Afrika népessége sokkal fiatalabb, mint a legtöbb országé, és így az idősebb, súlyosabb betegséget szenvedőkből kevesebb van, ami a variáns készségét elhomályosíthatja. Kezdetben nem volt világos, hogy az Omikron más országokban enyhébbnek mutatkozik-e.

Az elmúlt hónapokban érkező jelzések azt mutatták, hogy a Dél afrikai tapasztalat nem anomália. A legtöbb európai ország támogatja a jelzést, hogy az Omikron általánosságban kevésbé súlyos lefolyást okoz, mint a korábbi variánsok. Az UK egészségügyi ügynökség szerint az esély komolyabb betegségre, kábé egy harmad.

Részleges immunitás elkerülés

Hogy, az immunitás elkerülés miért következik be azt különböző tényezők megvilágítják. Először is, az immunitás korábbi fertőzésekből vagy védőoltásokból származik, ami elégséges ahhoz, hogy a súlyos esetek számát csökkentse.

Az antitestek a koronavírus tüskéit támadják, miközben éppen a tüske fehérjék mutálnak a leggyakrabban. Ebből kifolyólag a korábbi fertőzés vagy a védőoltással kiváltott védelem gyorsan romlik.

A súlyos fertőzés elleni védelem, ami a tüdőben zajlik, fő tényezői a gyilkos T-sejtek. Ezek, egy fajta fehér vérsejtek, melyek minden idegen anyagot megölnek, beleértve a megfertőzött testsejteket is.

Egy korai kutatás (még nem esett át szakértő véleményezésen) eredménye azt állítja, hogy az Omikronnak kevés mutációja van a vírus azon részén, ahol a T-sejt támad. Ez azt jelenti, hogy a már kialakított immunitás többnyire érintetlen, ami a súlyos betegség ellen hat.

Ez komoly magyarázat lehet arra nézve, hogy az Omikron fertőzőképessége látszólag alacsony. Példának okáért az UK-ban a becslések szerint a felnőttek 95 százaléka rendelkezik valamifajta immunitással védőoltás alkalmazása, vagy fertőzésen átesés okán.

Mutáció az enyhülés felé

Lehetséges, hogy az Omikron kevésbé fertőzőképes, mint a korábbi variánsok, olyan esetekben is, amikor nincs immunitás? Ebben a témában nem könnyű biztosnak lenni, bár vannak jelek, hogy ez a helyzet.

Először is, az Omikronnak több mutációja van, közel a furin-hasadék oldalához, amelynek szerepe van a fertőzőképességnél. Laboratóriumi kísérleteknél, ahol a vírus furin-hasadékát eltörölték, a vírus növekedése csökkent az emberi tüdő sejtekben, és a laboratóriumi állatoknál a betegség lefolyása enyhébb volt. Logikus azt feltételezni, hogy a furin-hasadéknál bekövetkező mutáció megmagyarázhatja az Omikron csökkentett fertőzőképességét.

Több kutató csoport azt is tanulmányozta, hogy az Omikron miként növekszik sejtszövetben. Ezek a tanulmányok (szintén szakértői véleményezésre várnak) szintén azt vizsgálták, hogy az Omikron miként nő sejtszövetben. Az eredmény szerint tüdő sejtekben a növekedés csökken, de jobban növekszik a felső légút sejtjeiben, a korábbi variánsokhoz képest.

A felső légúti rendszerben erőteljes növekedés oda vezethet, hogy az orron és a szájon keresztül több vírus távozhat. Ez részben megmagyarázhatja, miért fertőzőbb az Omikron. Tekintve, hogy a súlyos lefolyású betegség a tüdő, nem pedig a felső légút fertőzéséből fakad, a variáns csökkent képessége a tüdőben való növekedésre, szintén fontos tényező lehet a csökkent virulenciára.

Összességében, bármi legyen a mechanizmus, az Omikronnál a kevésbé súlyos betegség okozása egyértelmű. Azonban, ez nem jelenti azt, hogy kisebb veszélynek fogjuk fel. Végül is az Omikron okozta egészségügyi rombolás attól függ, hogy hány ember fertőződik meg. Ugyanis, sokkal több fertőzésből több súlyos beteg kerülhet ki, akkor is, ha a súlyos esetek aránya kisebb. A vírus terjedésének visszafogása továbbra is szükséges.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________