2022-01-31 nap bejegyzései

(3767) Összefoglaló

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

USA és NATO fokozza a háborús fenyegetést Oroszország felé – kész vagy a III. világháborúra?

Forrás: WSWS

Washington ukrán konfliktussal provokálja Oroszországot, ami az egész Földet fenyegető felmérhetetlen katasztrófa bekövetkezésével jár. Az amerikai imperializmus óvatlanul vonul a III. világháború felé.

Az ukrán krízist hazugságokra felépítve, NATO szövetségeseivel karöltve, Amerika hozta létre. A Biden adminisztráció elítéli Oroszországot katonai a felvonulásokért saját határain belül. A Fehér ház megállás nélkül ismételget egy küszöbön álló, Ukrajna elleni orosz inváziót, amit a szajha média lelkesen visszhangzik.

Ez, egy hisztérikus háborús propaganda. Moszkva sose fenyegetett egy ukrán invázióval, azonban azt jelezték, hogy Ukrajna NATO tagságába nem egyeznek bele.

A NATO nem „demokratikus” országok földrajzi szövetsége, hanem egy imperialista összeesküvés Oroszország, és más országok elleni háborúra. Ha, beveszik Ukrajnát, akkor lényegében NATO fegyverek és alakulatok helyezkednének el az orosz határ mentén, és az 5. cikkely szerint a szélsőjobbos Kijevi rezsimet segítenék egy fegyveres összecsapásban, amit kiprovokálnának Moszkva ellen.

Washington felfedte, hogy tervbe vette 50.000 katona telepítését az ukrán/orosz határra.

Néhány napja Antony Blinken, amerikai külügyminiszter elutasította Moszkva írásba foglalt kérését, ami szerint garanciát kértek arra, hogy Ukrajna nem lesz NATO tag. A Biden adminisztráció nem tárgyal, nem törekednek a feszültség enyhítésére, azonban Putyint arra sarkalják, hogy indítson el egy fegyveres konfliktust, ami után kikiáltható lesz agresszornak.

Az amerikai és az NATO alakulatok mobilizálásával Washington beindított egy gazdasági háborút. Biden és Blinken „komoly gazdasági szankciókkal” fenyegette meg Moszkvát. Oroszország pedig felkészül arra, hogy Washington levágja Moszkvát a SWIFT dollár tranzakciós rendszerről, ami után Oroszország ki lenne zárva a világgazdaságból.

Az USA különböző országokat támadott meg a Földön, és Putyin tudja, hogy egy vereség mit jelent. Manuel Noriéga és Szlobodán Milosevics börtönben haltak meg. Muammar Gaddafit brutálisan legyilkolták, Szaddam Husszeint felakasztották. Washington, Putyint is holtan akarja látni.

A Biden adminisztráció olyan helyzetet hozott létre, amit Putyin egzisztenciális fenyegetésnek foghat fel. Olyan engedményt (a feltétel nélküli kapituláció kivételével) Moszkva nem tud tenni, ami megakadályozná a NATO csapatok előretörését. Moszkva választhat, háború most, vagy a közeljövőben, amikor a NATO az ajtóhoz ér.

A Fehér ház vakmerően masíroz a háborúba, ennek ellenére senki se tér ki arra, hogy ez mit jelent. Nincs újságíró, aki megkérdezné Bidnet, mi a legrosszabb forgatókönyv? És senki nem kérdezi meg, hogy atomfegyverekhez fognak-e nyúlni? Washington úgy tesz, mintha a konfliktus kizárólag Kelet Ukrajnára korlátozódna.

Az Egyesült Államok 1991 óta több háborút is vívott, amelyek mindegyike katasztrófával végződött. Sok millió halott, a Közel Keleten és Közép Ázsiában teljes társadalmak törtek össze. Ezek az országok primitív hadsereggel rendelkeztek. Most azonban, Washington olyan országot szemelt ki, akinek a nukleáris tölteteinek száma közel azonos az amerikaiéval.

Ha, az USA és a NATO meggyőzte magát, hogy Moszkvát kiteheti egy egzisztenciális fenyegetésnek anélkül, hogy egy nukleáris háború veszélyét elkerülje, akkor álomban ringatja magát. Hogy lehet, egy atomháború lehetőségét kizárni? Ha, pedig felfogták a kockázat nagyságát, akkor tevékenységük egyszerűen őrültség.

A háborúnak megvan a maga könyörtelen logikája. Nem engedelmeskedik az Ovális Irodában összetákolt tervezetnek. A Washington által összehozott katonai elképzelés magával fogja rántani a nagyhatalmakat egy globális konfliktusba. Mit szépítsünk, egy harmadik világháborúba.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________