2022-01-15 nap bejegyzései

(3753) Beborul az égalja

Tibor bá’ online

 

Inspiráló: The Saker kiértékelése

Hétfőn és Szerdán két beszélgetés már volt, nulla eredménnyel. Orosz részről ez OK. mivel január közepét adták meg határidőnek, és az még nem egészen járt le. Azonban, mindent áthúzó bizonyíték szól az mellett, hogy az oroszok nem blöffölnek. Valóban, szó szerint értik azt, amit mondanak. Olyan hangok is vannak, hogy az oroszoknak az lenne a legjobb, ha a Nyugat elutasítanának minden orosz kérést. Ez esetben az oroszok kezét semmi se kötnél meg.

A katonai szakértők egyetértenek abban, hogy NATO ellenes totális háború nem várható, de bizonyos konfliktus elkerülhetetlen.

Az biztos, hogy az oroszok nem blöffölnek, az pwdig egyáltalán nem biztos, hogy a nyugati döntéshozók ezzel tisztában vannak. Ha a szajha média „híreiből” indulunk ki, akkor egészen biztos nincsenek vele tisztában, vagyis az égalja beborul.

Jelenleg, a legnagyobb veszély az, hogy Washington húzza az időt, nem ad egyértelmű választ az oroszoknak, amire a helyettes külügyminiszter azt mondta „nincs szükségünk tárgyalásokra, biztonságot akarunk, és nagyon gyorsan.”

Moszkva addig nem tesz egyoldalú lépést, amíg meg nem győződik meg arról, hogy Washingtonnak esze ágában sincs a kért biztonságot garantálni. Egyértelmű álláspontjuk szerint, ha nem kapják meg, amit kérnek, akkor megteremtik maguknak.

Mindent összevetve, várható, hogy a nagyon közeli jövőben Moszkva valamifajta katonai lépést tesz. Például atomtöltetű cirkon rakétákkal felszerelt hajókat, atom meghajtású tengeralattjárókat küld az USA tengerpartjától 160 km-re, nemzetközi vizekre le-fel sétálni. De más lépés se lehetetlen.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________