2022-01-05 nap bejegyzései

(3745) Szóbeli szerződés

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

2022 az év, amikor Amerikának sikerül összeomlani

Szerző: Dimitri Orlov

25 éve tanulmányozom az USA eljövendő összeomlását, és erről sikeresen írtam könyveket, és cikkeket az elmúlt 15 évben. A lényeg az CCCP 2.0 szépen fejlődik.

A USSR összeomlásának köszönhetően az Amerika részére biztosított 30 év haladék mostanra lejárt, az imperialista kiterjedés minden erőfeszítése (Afganisztán, Irak, Szíria Líbia, és Kelet Európa) totálisan megbukott. Miközben, egy újjászületett Oroszország (Eurázsia nagy részével a háta mögött) megfordította a játékot és Washingtonnak parancsokat osztogat a diplomáciában szokatlan módon. Most pedig: Barbara Water San Diegoból a CNN TV-én megmagyarázza, hogy az USA, politikai erőszak és polgárháború küszöbén áll.

Ez azt jelenti, hogy az USA végül elérte a Totális Összeomlásra való Felkészülést. Nézzük ezt részleteiben.

Tegnap, az orosz külügyminisztérium nyilvánosságra hozott néhány dokumentumot, amelyek interpretálásával küszködve, nem sok hasznos dolog sült ki. Szeretném felkínálni saját magyarázatomat, ami valószínűleg nagymértékben el fog térni attól, amikre egyéb úton szert lehet tenni. Idő kell ahhoz, hogy kiderüljön magyarázatom mennyire fedi a valóságot. A két dokumentum részletesen leírja, hogy Washingtonnak mit kell tenni, ha el akarja kerülni annak a szóbeli egyezség megszegésének következményeit, amelyben Mihail Gorbacsev ígéretet kapott, hogy a NATO nem terjeszkedik keletre az orosz határok felé. Ez lényegében azt jelentette, hogy a NATO erők megmaradnak ott, ahol 1997-ben voltak a keleti terjeszkedés előtt.

A dokumentumokban említést tesznek további deeszkalációs lépésekről, mint az összes amerikai nukleáris fegyver visszavonása idegen országokból, és az amerikai erők korlátozása olyan vizeken és légtereken, ahonnan orosz területek veszélyeztethetőek.

Legújabb magyarázat szerint, ezek a dokumentumok egy egyezség első lépései (nem pedig ultimátumok) amit privát kell megbeszélni (elkerülve az USA totális presztízsveszteségét) konzultálva a NATO tagokkal, plusz esetleg a EU-val, Amnestíy Internatonallal és a Greenpeaceszel. Szerintem nincs sok értelme a nyilvános megvitatásnak, végül is Moszkva már lerendezte a szükséges meglepetést a dokumentumok nyilvánosságra hozásával, ami arra kényszerítette Washington, hogy elismerje azok kézhez kapását, és beleegyezzen a „tárgyalásokba”.

Nem fogadom el, hogy lenne min megállapodni. Ezeknek a dokumentumoknak nem az a szerepe, hogy első lépései legyenek e tárgyalásnak. Ezek felhívják Washingtont, hogy ismerje el és köszörüljön ki egy hibát, vagyis egy megállapodás megszegést. Pontosítva: Washington megszegte a Moszkvával kötött megállapodást a keleti terjeszkedéssel kapcsolatban. Ezt megtehette, mert a Szovjetunió felbomlását követő években Moszkva túl gyenge volt, hogy ellenálljon, és olyanok vezették, akik azt hitték Oroszország integrálódhat a Nyugatba, talán beléphet a NATO-ba is. Azonban, ez már a múlté, és a Nyugatnak vissza kell húzni a lábát önként, vagy nem, és hogy melyiket választja, az egyetlen dolog, amit meg kell határozni. Ez az egyetlen választás, ami megtehető: önként lépjen vissza, és térjen a jó útra, vagy ne légy rá hajlandó és nézz szembe a büntetéssel.

Moszkva, Ukrajnát amerikai gyarmatnak tekinti, így kizárólag Washingtont érdekelheti. Lengyelország folytathatja külpolitikáját és újra feldarabolhatja saját magát. Ami pedig az apró, de politikailag bosszantó országocskákat, Észtországot, Litvániát, és Lettországot jelenti, hát az orosz hadsereg látcsövekkel van felszerelve, nem mikroszkópokkal.

Választani valójában két nukleáris szuperhatalom között kialakulható nukleáris párbaj – melyek közül az egyiknek ereje gyors tempóban csökken, míg a másiknak állandó erősödik – amivel a kockázat annyira csökkenthető, amennyire lehetséges. Ehhez azonban a két atomhatalomnak meg kell érteni egymást. Mindenki másnak egyszerűen azt kell tenni, amit ők mondanak. Az Európaiak nagyon is érdekeltek, mivel a NATO keletik bővülésének következtében nukleáris célponttá váltak, amitől érdekükben áll megszabadulni. De nem csak erről van szó. NATO letelepedése az orosz határok mentén növeli a nukleáris konfrontáció veszélyét, ami véletlenül is bekövetkezhet. Atomfegyverekkel felszerelt bombázók, tengeralattjárók rossz lépése Európa térképéről történő letörlését jelentheti.

Lehet azt gondolni, hogy bombázóknak, hajóknak, és tengeralattjáróknak az orosz határok mentén kell ólálkodni, hogy ezzel visszatartsák Oroszországot. Azonban ez hamis feltételezés. Oroszország elfogadhatóan visszatartja saját magát. Az apró területi vita, amik itt vagy ott felütheti a fejét, természetesen nem termonukleáris háborúval rendeződik. Az Orosz Federációnak több mint egy tucat országgal van közös határa. A legtöbb határ mentén, mind a két oldalon élnek orosz állampolgárok, ami területi vitára adhat okot, de egyik se ér annyit, hogy a Földet felrobbantsuk.

Az is eszedbe juthat, hogy Washington keleti terjeszkedése nem bűn, mert Gorbacsev nem kérte az egyességet írásba foglalni. Akkor hadd világosítsalak fel az orosz kultúrával kapcsolatban. Ha szóbeli szerződést kötsz oroszokkal, és megszeged, majd kötekedsz, hogy nincs írásba foglalva, a bajt csak fokozod magadnak. Mindenki tévedhet, és néha nem tartjuk be az ígéretet, mely esetben a helyes eljárás a bűnbánás és az őszinte elnézéskérés, és felajánlás a jóvátételre. Azonban, ha azt állítod, hogy az ígéret érvénytelen, és nem létezik, mivel nincs róla egy darab papír, akkor te összekeverted tisztességtelen viselkedésedet a tudatos semmibe vevéseddel és ezzel kiérdemeled a példamutató büntetést. A büntetés lassan következhet be, évtizedek, esetleg évszázadokra lehet szükség, de abba biztos lehetsz, hogy a végén elnyered büntetésed.

Valamikor Moszkva gyenge volt, míg Washington erős, de mostanra az egyensúly Moszkva előnyére megváltozott és a büntetés Washington számára végre megérkezett. Egyetlen egy kérdés maradt fenn, a büntetés milyen formát fog ölteni?

Moszkva javasolt egyet, vagyis Washington Moszkvában aláír egy Moszkva által megfogalmazott biztonsági garanciát. Ezt követve hazamegy és szembenéz a megszégyenítéssel.

Please support Dmitry Orlov’s writing (légy szíves támogasd Dimitri Orlov irásait) at https://subscribestar.com/orlov or https://patreon.com/orlov  Ja, és engem is lehet. OTP 11773030-00271383 😀

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________