2022-01-20 nap bejegyzései

(3757) Mellékhatás

Tibor bá’ fordítása online

 

A COVID oltások leggyakoribb „mellékhatásait” nem a vakcina okozza.

Az emberek nagy része annyira fél a COVID vakcinák mellék-hatásától, hogy akkor is tapasztalják, ha placebót kapnak. – állítja egy új tanulmány.

Forrás: RT.

A COVID vakcina „mellékhatásának” legnagyobb részét az emberi elvárás okozza, nem pedig a vakcina, állítják a Harvard Medical School kutatói, miután több mint 45 ezer résztvevőt analizáltak.

Különböző „szisztematikus” mellékhatást, mint a fejfájás, fáradékonyság, ízületi fájdalom, jelentettek mindkét csoportnál, akik különböző gyártmányú COVID vakcinát, illetve akik tudtukon kívül placébót kaptak.

Az adatok analizálása után a Bosztoni Beth Israel Deaconess Medical Center tudósai arra a következtetésre jutottak, hogy az úgynevezett „nocebó hatás” – kellemetlen érzéseket az izgalom illetve a kellemetlenség várása okozza. Ezek a jelezett vakcina mellékhatások háromnegyed részét tették ki.

A tudósok szerint, bár az oltással szembeni bizonytalanság oka „bonyolult és sokrétű” a potenciális mellékhatásokkal kapcsolatos aggódás fontos tényezőnek tűnik, ezért a teljes társadalom beoltását célzó programnak fontolóra kellene venni az igen gyakori nocebó hatást.

A kutatáson résztvevő egyik tudós, Ted Kaptchuk, a Harvard Medical School professzora megmagyarázza a nocebó hatás mögött meghúzódó tényt. Szerinte a nem specifikus szimptómák, mint a fejfájás, fáradtság, stb. megtalálhatók az összes ismertetőben, mint a COVID vakcina tipikus tünetei.

A bizonyítékok azt sugallják, hogy az ilyen fajta információk miatt az emberek közössége,  mindennapi érzéseket az oltásoknak tudnak be. Valamint az aggódás miatt az emberek túlzottan érzékenyek a kellemetlenségekre.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________