2022-01-08 nap bejegyzései

(3746) Az Omikron nem „enyhe”

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

Forrás: WSWS

Miután a Biden adminisztráció tovább nem szimulálja, hogy a COVID-19 járvány terjedését meg akarja akadályozni, a Fehér Ház és a szajha média egy új szlogen terjesztésébe kezdett, amivel igazolni lehet a tömeges fertőzés előfordulását: Az Omikron variáns, miután naponta több száz amerikait gyilkol le, szerintük „enyhe”.

„Egy teljesen átoltott, Omikronnal fertőzött beteg nagy valószínűséggel nem mutat szimptómákat, vagy csak enyhe tünetei vannak, amik hasonlítanak a közönséges influenzára.” Mondotta Joe Biden amerikai elnök december 21.-én, ténylegesen egyenlőségi jelet húzva a 855.000 amerikai életét követelő pandémia és a közönséges megfázás között.

„Az Omikron fertőzés számtalan aszimptómatikus esetet produkál” írta Rob Amott a Wall Street Journa-ban, majd irónia mentesen megkérdezte: próbáljam megkapni a COVID Omikron variánst a nyáj immunitás elérése érdekében?

David Leonhardt a Nem York Times-ban szerdán nyolcszor írta le, hogy „az Omikron variáns enyhébb.” Folytatva: „mivel a vírus korábbi variánsainál az Omikron enyhébb, a COVID-19 kisebb veszélyt jelent az átoltott idős emberek részére, mint a közönséges, évente bvisszatérő influenza. A COVID egyre inkább hasonlít arra az egészségügyi kockázatra, amit az emberek naponta elfogadnak.”

Ezek azonban Marian Van Kerkhove, a WHO szakértője szerint „veszélyes” dezinformáció.

Valamint a túlzottan leegyszerűsített szöveg veszélyes lehet. Míg a Deltához viszonyítva az Omikronnál kisebb a kórházba kerülés esélye, igen veszélyes arra tenni célzást, hogy az Omikron „csak enyhe lefolyású” betegség.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________