2022-01-18 nap bejegyzései

(3755) Omikron

 

Az Omikron rosszabb, mint gondoltuk

Szendi Gábor posztjából átvéve (kivonat)

Szerző: Umair Haque

Fordította: Czárán Judit

Lehet, hogy sok más emberhez hasonlóan te is azt hiszed, hogy az omikron enyhe tüneteket okoz. Nos, kapaszkodj meg: az omikron sokkal veszélyesebb, mint gondoltad.

Tudod, miért bízol ebben? Két okból. Az egyik az a bizonyos dél-afrikai nő, Dr. Angelique Coetzee, a Dél-Afrikai Orvosszövetség elnöke, aki egyik interjút adja a másik után a nemzetközi médiában, azt ismételgetve, hogy tapasztalatai szerint „az omikronnak nagyon-nagyon enyhék a tünetei, és eddig senki nem került miatta kórházba.” Mindig a „nagyon enyhe„szóösszetételt használja, és ellenez mindenféle szigorítást.

Ha gyanakszol, hogy itt valami nem stimmel, akkor igazad van. Először is Dr. Coetzee nem tudós, ő csak a saját, meg talán néhány orvostársa betegek körében szerzett anekdotikus tapasztalatairól beszél. Vagyis nem áll mögötte gondosan kivitelezett, célzott kutatás. Erre mondhatja valaki, hogy „Na és?” Nos, éppen ez az, amiről beszélni akarok.

Eszembe jutott, amit Stephane Bancel, a Moderna ügyvezető igazgatója mondott. Arról beszélt, hogy Dél-Afrika népessége sokkal fiatalabb és egészségesebb a legtöbb más országéhoz képest, úgyhogy az onnan érkező adatok torzítanak, nem szabad őket automatikusan más populációkra kiterjeszteni. És igaza van. Dél-Afrika lakosainak átlagéletkora 27 év, Amerikáé 38, az Egyesült Királyságé 40 (Magyarországé 43). A másik az, hogy ez a fiatal populáció már számos covid vírussal találkozott, így eleve van némi szerzett immunitása a vírussal szemben. Így a kiválasztási torzítás, ahogy a statisztikusok mondanák, az „omikron enyhe tünetekkel jár” következtetés esetében, már önmagában azért őrült nagy, mivel az adatok Dél-Afrikából származnak.

Bancel véleményét részletesebben is kifejti: „Szerintem óvatosabbnak kellene lennünk. Nem hiszem, hogy ami az elkövetkező egy-két hétben Dél-Afrikában történni fog, abból megjósolható lenne ennek a vírusváltozatnak a valódi virulenciája, hiszen Dél-Afrikában a lakosságnak mindössze 5%-a 60 év fölötti, így az embereknek nincs számos más társbetegségük, ezért aztán abból, hogy a vírus nem tűnik nagyon virulensnek Dél-Afrikában, nem következik automatikusan, hogy Európában, Amerikában vagy az északi országokban sem lesz az„.

És akkor most térjünk át az omikronnal kapcsolatos első kutatás eredményére, amelyet az Imperial College London végzett, ahol igazi tudományt művelnek. Itt már nem anekdotikus megfigyelésekről és elrontott vizsgálatokról van szó. És a hírek itt már egyáltalán nem jók.

Íme, a híres idézet, amit talán már olvastál: „A vizsgálat nem talált bizonyítékot arra, hogy az omikron ártalmatlanabb lenne, mint az alfa vagy a delta, akár a tüneteket mutató, pozitívra tesztelt személyek számát, akár a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek arányát nézzük.

Az igaz, hogy a kórházi kezelésre szoruló betegek száma egyelőre alacsony. De semmi okunk feltételezni, hogy ez a szám nem fog felfele kúszni, ahogy egyre többen és többen fertőződnek meg.

Nézzünk egy kicsit jobban bele a számokban, mert itt kezd a dolog valóban aggasztóvá válni (9).

Az újbóli megfertőződés kockázata az omikron variáns esetében 5,4-szer nagyobb, mint a delta esetében. Ez azt jelenti, hogy korábbi fertőzések mindössze 19%-os védelmet nyújtanak az omikronnal való újrafertőződés ellen.”

Hogy kontextusba helyezzük a dolgot, az omikron korszak előtt az Egyesült Királyságban egészségügyi dolgozók körében végzett ‘SIREN’ vizsgálat szerint egy korábbi megfertőződés 85%-os biztonsággal megvédte az illetőt a 6 hónapon belüli újrafertőződés ellen.

De még csak nem is ez az igazán rossz hír.

A kutatók azt találták, hogy szignifikánsan nagyobb eséllyel fertőződnek meg tünetes omikronnal azok, akik két héttel ezelőtt vagy annál régebben megkapták a második oltásukat, illetve két héttel ezelőtt vagy annál régebben kapták meg az emlékeztető oltásukat (az AstraZeneca és a Pfizer vakcinák esetében).

Érted, hogy az utóbbi mit jelent? Azt, hogy még akkor is szignifikánsan nagyobb esélyünk van a tünetes omikronnal való megfertőződésre, ha háromszor be vagyunk oltva.

Hogy miért? Azért, mert „attól függően, hogy mekkorára becsüljük a vakcina hatékonyságát a delta vírussal való tünetes megfertőződés ellen, az omikronnal való tünetes megfertőződés ellen két oltás 0-20% közötti, míg a három dózis 55-80%-os biztonsággal véd.

Az utolsó mondat különösen fontos, mivel ebből látszik, mennyire veszélyes valójában az omikron.

Lehet, hogy akkor is csak 55%-ban vagy védett az omikron ellen, ha már a harmadik oltását is megkaptad.

Persze vannak más kockázati tényezők is, például az életkor – ami a Dél-Afrikából származó adatokat eleve értelmezhetetlenné teszi.

Mi a legjobb eset? Nos, ha fiatal és egészséges vagy, tökéletes kondícióban, és bivalyerős az immunrendszered, akkor nagyjából 80%-ban vagy védett a tünetes fertőzés ellen – akkor is, ha már a harmadik oltáson is túl vagy. Ez jóval alacsonyabb, mint az a 90%, amivel a delta ellen védenek a vakcinák. Ha viszont a negyvenes éveiben jársz, nagyjából megfelelő, de nem tökéletes az egészséged, akkor a védettséged jóval kisebb, mint 80%, még akkor is, ha háromszor be vagy oltva.

Az omikron nem megfázás. És még csak nem is influenza. Hanem egy covid vírus, egy veszedelmes betegség, ami sok embernél fulladásos halált okoz. Igen, ha megkaptad az emlékeztető oltást is, akkor a végzetes kimenetel esélye csökken. De még akkor is lehetsz nagyon, nagyon beteg. És a mi országainkban elég ember lehet komolyan beteg vagy kerülhet kritikus állapotba ahhoz, hogy az életünket, ahogy eddig ismertük, a vírus újra és újra ellehetetlenítse. És lehet ugyan, hogy a végén az omikron „enyhébbnek” fog bizonyulni, mint a delta, de ez sovány vigasz, hiszen tudjuk, hogy a delta kevesebb, mint egy év alatt több millió embert ölt meg világszerte.

Az omikron súlyos, halálos betegség. Egy szuper fertőző, vakcináknak ellenálló változata a covid vírusnak. A legjobb kutatás, ami pillanatnyilag a rendelkezésünkre áll, magáért beszél. És itt nemcsak arról van szó, hogy nincs rá bizonyíték, hogy az omikron kevésbé lenne veszélyes, mint a delta. Hanem arról is, hogy hibás adatfelvétel alapján vonták le azt a hibás következtetést, hogy az omikron enyhe tüneteket okoz. Igazából soha nem volt megalapozott a feltételezés, hogy az omikron egy megfázáshoz hasonló betegség. A tudósok mindig is azt mondták – ahogy erre a Moderna ügyvezető igazgatója is rámutatott -, hogy az omikron egy vakcina-elkerülő vírus, ami még a megerősítő oltásnak is ellenáll, és távolról sem olyan, mint a megfázás vagy az influenza, hanem a covid világjárvány egy új változata, amely képes az emberiségre a betegség és a halál új hullámát zúdítani.

A baj nagyobb, mint gondolnád. Hiszen minden egyes omikron esettel annak is nő az esélye, hogy egy még újabb mutáns alakuljon ki.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________