(3749) Enyhébb

Tibor bá’ fordítása online

 

Miért tűnik az Omikron okozta betegség enyhébbnek, mint a korábbi variánsoké?

Forrás:

Amint Dél Afrikában és Botswanában azonosították az Omikront, két kérdés azonnal felmerült: ez az új variáns fertőzőbbe-e mint a korábbiak, és enyhébb vagy súlyosabb betegséget okoz-e.

Az egyértelmű volt, hogy a vírus erőteljesebben terjedt, az esetszám gyorsan nőtt. Azonban, hogy az Omikron enyhébb lefolyást jelentett-e, nem volt könnyen meghatározható.

Az első Dél afrikai jelentések (még nem estek át szakértői értékelésen) azt sugallják, hogy az Omikronos betegek kisebb eséllyel kerülnek kórházba, és ha oda kerülnek, kisebb eséllyel lesz szükségük oxigénkezelésre, kerülnek lélegeztető gépre az intenzív osztályokon.

Azonban, Dél Afrika népessége sokkal fiatalabb, mint a legtöbb országé, és így az idősebb, súlyosabb betegséget szenvedőkből kevesebb van, ami a variáns készségét elhomályosíthatja. Kezdetben nem volt világos, hogy az Omikron más országokban enyhébbnek mutatkozik-e.

Az elmúlt hónapokban érkező jelzések azt mutatták, hogy a Dél afrikai tapasztalat nem anomália. A legtöbb európai ország támogatja a jelzést, hogy az Omikron általánosságban kevésbé súlyos lefolyást okoz, mint a korábbi variánsok. Az UK egészségügyi ügynökség szerint az esély komolyabb betegségre, kábé egy harmad.

Részleges immunitás elkerülés

Hogy, az immunitás elkerülés miért következik be azt különböző tényezők megvilágítják. Először is, az immunitás korábbi fertőzésekből vagy védőoltásokból származik, ami elégséges ahhoz, hogy a súlyos esetek számát csökkentse.

Az antitestek a koronavírus tüskéit támadják, miközben éppen a tüske fehérjék mutálnak a leggyakrabban. Ebből kifolyólag a korábbi fertőzés vagy a védőoltással kiváltott védelem gyorsan romlik.

A súlyos fertőzés elleni védelem, ami a tüdőben zajlik, fő tényezői a gyilkos T-sejtek. Ezek, egy fajta fehér vérsejtek, melyek minden idegen anyagot megölnek, beleértve a megfertőzött testsejteket is.

Egy korai kutatás (még nem esett át szakértő véleményezésen) eredménye azt állítja, hogy az Omikronnak kevés mutációja van a vírus azon részén, ahol a T-sejt támad. Ez azt jelenti, hogy a már kialakított immunitás többnyire érintetlen, ami a súlyos betegség ellen hat.

Ez komoly magyarázat lehet arra nézve, hogy az Omikron fertőzőképessége látszólag alacsony. Példának okáért az UK-ban a becslések szerint a felnőttek 95 százaléka rendelkezik valamifajta immunitással védőoltás alkalmazása, vagy fertőzésen átesés okán.

Mutáció az enyhülés felé

Lehetséges, hogy az Omikron kevésbé fertőzőképes, mint a korábbi variánsok, olyan esetekben is, amikor nincs immunitás? Ebben a témában nem könnyű biztosnak lenni, bár vannak jelek, hogy ez a helyzet.

Először is, az Omikronnak több mutációja van, közel a furin-hasadék oldalához, amelynek szerepe van a fertőzőképességnél. Laboratóriumi kísérleteknél, ahol a vírus furin-hasadékát eltörölték, a vírus növekedése csökkent az emberi tüdő sejtekben, és a laboratóriumi állatoknál a betegség lefolyása enyhébb volt. Logikus azt feltételezni, hogy a furin-hasadéknál bekövetkező mutáció megmagyarázhatja az Omikron csökkentett fertőzőképességét.

Több kutató csoport azt is tanulmányozta, hogy az Omikron miként növekszik sejtszövetben. Ezek a tanulmányok (szintén szakértői véleményezésre várnak) szintén azt vizsgálták, hogy az Omikron miként nő sejtszövetben. Az eredmény szerint tüdő sejtekben a növekedés csökken, de jobban növekszik a felső légút sejtjeiben, a korábbi variánsokhoz képest.

A felső légúti rendszerben erőteljes növekedés oda vezethet, hogy az orron és a szájon keresztül több vírus távozhat. Ez részben megmagyarázhatja, miért fertőzőbb az Omikron. Tekintve, hogy a súlyos lefolyású betegség a tüdő, nem pedig a felső légút fertőzéséből fakad, a variáns csökkent képessége a tüdőben való növekedésre, szintén fontos tényező lehet a csökkent virulenciára.

Összességében, bármi legyen a mechanizmus, az Omikronnál a kevésbé súlyos betegség okozása egyértelmű. Azonban, ez nem jelenti azt, hogy kisebb veszélynek fogjuk fel. Végül is az Omikron okozta egészségügyi rombolás attól függ, hogy hány ember fertőződik meg. Ugyanis, sokkal több fertőzésből több súlyos beteg kerülhet ki, akkor is, ha a súlyos esetek aránya kisebb. A vírus terjedésének visszafogása továbbra is szükséges.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

14 gondolat erről: „(3749) Enyhébb

  1. Tudom, hogy ittenség nem illik a kuruc.info-ra hivatkozni (mivel az értelmes emberek vitafórumán is inkább a hírhozóval foglalkozunk, mintsem a hírrel), de a linkelt cikk egy konzisztens és logikus magyarázatot ad a covidiotizmusra és a nyugati világ egyéb kollektív hülyeségeire:
    https://kuruc.info/r/20/238438/

    Aki mélyebben belemenne a dolog pszichológiájába, annak javaslom a cikk végén található bőséges hivatkozás lista böngészését.

  2. Ismerősöm egy megfertőződés plusz 2 oltás után nemrég kapta el az állandó félelem miatt (személyes véleményem – megkövezhettek érte, nem probléma), hasonló, de némileg enyhébb a tünetekkel, mint legelső megfertőződéskor. Mozgáshiány, vírustól való félelem, steril körülmények, stressz jellemző az életvitelére. Családjában senki nem kapta el rajta kívül.

  3. gabiiii@: Tudom, nem nekem szántad, de én elolvastam, s nagyon érdekesnek ( valószerűnek ) találtam, de abban is biztos vagyok, a „célközönséget” nem fogja meghatni. Amúgy a koviddal kapcsolatban, csak annyit, nálunk a cégnél sokan lebetegedtek a napokban, mindannyian oltottak, legtöbben 3x , ami a tény, kórházba nem kerültek ( influenza szerű tünetek ), ettől „megvédte” őket a szuri, igaz az oltatlanok még kitartanak, ők nem betegek, csak „hülyék”, az meg nem gyógyítható (de persze ez kis minta, s egyébként sem igaz).

  4. 3. András: egy családban kizártnak tartom, hogy ne kapta volna el a többi családtag. Csak nekik jobb az immunrendszerük, így semmi se történt, vagyis a háttérben inkább lerendezte a szervezetük gyorsan.

    Nekem eddig az a tapasztalatom, hogy nagyon egyénfüggő az egész. (gondolom a fő lényeg az immunrendszer állapota)

    Feleségem és én is két Pfizert kaptunk május-júniusban, november végén mindenki náthás volt (2 gyerek is van másfél, és 5 éves), nekem elment a szaglásom 100%-ban másfél hétre, köhögés, napi 50 zsepi elment 1 hétig, de dolgozni tudtam mellette (volt két nap amikor nem igazán ment a koncentrálás). Tippre ez a delta volt (ja igen, 5 évesnek karantén 14 nap, mert az oviban volt delta pozitív a legjobb barátnője, szóval onnan kaphattuk). Feleségem tünetmentes volt, talán pár napig kis köhögés volt. Két gyerekből a nagyobb 2 nap taknyolás, kisebb 1 hét köhögés, néha taknyolás.

    Most pont karácsonykor megint mindenki so-so beteg lett, nekem 3 napig volt kis taknyolás, feleségem meg 1 hétig teljesen kivolt, majd elment a szaglása 1 hétre neki is, ízlelés is csökkent harmadára kb. (chips sótlan volt neki), fáradt volt egész nap. 5 éves gyerek megint 2 nap kicsi taknyolás, aztán kutya baja, másfél évesnek megint előjött köhögés, de már mondhatni mindenki 100%-os.

    Ezt tippelném omikronra, vagy valami influenza, de az elmúlt 5-6 évben nem voltunk influenzások feleségemmel, pedig 3 éve jár oviba a gyerek, onnan mindent is hazahoz.
    Vitamint szedek „ló adagot” feleségem rapszodikusan.

  5. „egy családban kizártnak tartom, hogy ne kapta volna el a többi családtag. Csak nekik jobb az immunrendszerük, így semmi se történt, vagyis a háttérben inkább lerendezte a szervezetük gyorsan.”

    Cáfolnám. Nálunk a kisebbik gyerek hozta, az asszony is elkapta, aztán én is. A nagyobbik gyerek nem kapta el, igaz, elkülönítettük, amennyire lehet. Teszteltünk rendesen, szóval kizárt, hogy csak megúszta tünetmentesen. Nekünk különböző mértékben, de voltak tüneteink (orrfolyás, szaglásvesztés, láz ). Valószínűleg a delta volt (tavaly november)
    Ismerős gyereke karácsony előtt elkapta, a család nem. Ők is teszteltek, kiderült volna, ha elkapták volna

  6. Tibor bá, többször kifejtetted, hogy úgyis mindenki megfertőződik. Akkor viszont pont nem az a kérdés, hogy mennyire sokan kapják el, hanem hogy milyen a lefolyása. Ha kevésbé súlyos, akkor enyhébb. Ennyi.

  7. 6 hargi: szerintem amit mondasz nem zárja ki amit én mondtam 🙂

    Erre is gondolok, az elején még azt is írták, hogy a korláton is órákat megmarad a vírus, szennyezett levegőben fél napot is akár, ilyen információk voltak (moss kezet, szellőztetett hely kisebb kockázat, stb.). Ehhez képest egy család élete egy nagyságrenddel nagyobb kitettséget jelent szerintem. Amúgy én is teszteltem, és nekem is negatív lett. Rá is van írva a tesztre, hogy attól még lehet pozitív.

  8. 7 Ábel
    Nem is az a kérdés, hogy összesen hányan fognak megbetegedni, hanem az, hogy mennyi betegség fog időben egybeesni, túlterhelve a kórházakat.
    Az omikronnal éppen ez a probléma, hogy nagyon dinamikus, de azért biztos ez is hallgat a védekezésre, önmagához mérve lassítható.
    Ezért kellene időben elhúzni a fertőzéseket…

  9. Gabiii ! + 10000
    Hiányzanak a statisztikákból a nem férfiak,és a nem nők ,azaz a genderek tömegei…
    Esetleg nem lehetne -é valami előremutató megoldást találni a covid helyzetre ,ha őket külön tartanák nyilván ?
    Van -é a járóbeteg covid osztályon mindenféle gender számára elkülönített budi ill. zuhanyzó , stb ….
    Már említettem volt ,h. teszteltettem magam iq szinten ,hála Istennek negatív volt…
    Ha most ,tegyük fel AIDS-es vagyok ,akkor a PCR-gép(nem teszter)vajon mit mutat ki?
    Tutti pozitív . Ön nyert …

  10. #https://444.hu/2022/01/12/spanyolorszag-mar-az-influenzahoz-hasonloan-kezelne-a-covidot-a-who-szerint-ez-meg-korai
    #https://24.hu/tudomany/2022/01/12/who-omikron-emlekezteto-oltas-felesleges-specialis-vakcina/
    #https://24.hu/kulfold/2022/01/12/belgium-koronavirus-fertozottek-korhazi-ellatas-elsobbseg/

  11. „A kelet-lengyelországi Bialystok városban működő orvostudományi egyetem kutatói a másfél éve elindított projekt eredményeként kimutatták a 3. kromoszómán található bizonyos génmutáció, valamint a Covid-19 súlyos jellege közötti összefüggést – …
    Az említett genetikai változás a negyedik legfontosabb a Covid-19 kockázati tényezői közül, a magasabb életkor, az elhízottság, és a hímneműség után. A tudósok szerint a génmutáció jelenléte nagyobb kockázatot jelent, mint a krónikus társbetegségek megléte.
    A felfedezés alapján géntesztet állítanak majd elő, amelynek segítségével azonosítani lehet a súlyos lefolyású, intenzív terápiát igénylő, vagy akár a halálos kimenetelű Covid-19 megbetegedés kockázatának kitett pácienseket …
    A konferencián szintén felszólaló Radoslaw Sierpinski, a lengyel állami orvostudományi ügynökség elnöke közlése szerint a géntesztek akár néhány hónapon belül a lengyelországi kórházak rendelkezésére állhatnak.”
    #https://ma7.sk/kavezo/attores-a-covid-elleni-harcban-azonositottak-a-betegseg-sulyos-lefolyasaert-felelos-emberi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük