2022-01-22 nap bejegyzései

(3759) Védőoltás

Tibor bá’ fordítása online

 

A természetes COVID Delta immunitás hatékonyabb, mint a védőoltás – CDC tanulmány

Annak ellenére, hogy ellentmond az egészségügyi szakértők korábbi tanácsának, a tanulmány ragaszkodik ahhoz, hogy az oltás egy biztonságos stratéga a koronavírussal szemben.

A tanulmányt szerdán hozta nyilvánosságra a CDC (az Amerikai Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központ) szerint a Delta variáns 2021 második felétől dominánssá vált. A beoltott emberek hatszor kisebb eséllyel kapták el a COVID-19 fertőzést, mint azok, akik nem voltak beoltva.

Azok, akiket a korábbi variánsok megfertőztek, de nem lettek beoltva 15-30-szor kiesebb eséllyel kapták el az új variánst.

Hasonló különbségeket találtak a kórházi kezelés terén is. Korábbi fertőzés jobban véd a kórházba kerülés ellen, mint a beoltottság.

A korábbi fertőzéssel szembeni hátrány ellenére a CDC ragaszkodik ahhoz, hogy a legbiztonságosabb stratégia az oltás a COVID-19 fertőzéssel szemben. Ennek oka az, hogy a COVID első fertőzése jelentős kockázattal jár, állítja Dr. Eli Rosenberg a tanulmány egyik szerzője, a CNN kérdésére.

Dr. Erica Pan a Kaliforniai Közegészségügy epidemiológusa a korábban megfertőzötteknek javasolja a vakcina felvételét „extra védelem” érdekében.

A tanulmány következtetése ellent mond az amerikai egészségügyi hivatalnokok korábbi véleményének. A Delta variáns múlt év májusi beindulásakor a Fehér Ház fő egészségügyi tanácsadója Dr. Anthony Fauci ragaszkodott ahhoz, hogy a vakcina jobb, mint a fertőzésből nyert immunitás.

Republikánus törvényhozók megvádolták Faucit, hogy nem vesz tudomást a természetes immunitásról szóló tanulmányokról, mert azok nincsenek összhangban a széles körű oltás programmal.

Tekintve, hogy a tanulmányt a Delta variáns terjedésekor végezték el, nem lehetett betekintése a már dominánssá vált Omikron fertőzés elleni oltás hatékonyságra.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________