2022-01-25 nap bejegyzései

(3761) Élelmiszer árak

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

Lehet, hogy az élelmiszerárak emelkedése mögött kínai felvásárlás áll?

A hiány elkerülés, és az importfüggőség csökkentése végett a kormány jelentős méretékű tartalékot halmoz fel.

Az elmúlt hónapok alatt az élelmiszerárak tíz év csúcsán járnak, amit az egész Földet aggodalommal vesz tudomásul. Az okok között megtalálhatók: szállítási nehézségek, munkaerőhiány, rossz időjárás, és megemelkedett fogyasztói igény. Kevésbé ismert ok a kínai felhalmozás a fontos alapanyagok terén.

Az Amerikai Földművelési Minisztérium szerint 2022 derekára Kína tulajdonában lesz a Föld tartalékának 69 százaléka. Ezen belül 60 % rizs, és 51% gabona. Kínai becslés szerint a tartalékuk rekord értékű, és persze hozzájárul a magasabb élelmiszer árakhoz. Kína úgy gondolja, hogy szükség van erre a tartalékra, hogy ne legyen kitéve a főbb export országok kényének-kedvének, mint például USA. Azonban más országok, különösen a harmadik világban, felteszik a kérdést: A világ lakosságának kevesebb, mint 20 százalékának miért kell ekkora mennyiségű élelmiszert felhalmozni.

Kínában ezer évek óta működnek magtárak. Császári időkben így szedték az adókat, és a rossz termésű éveket, háborúkat, természeti csapásokat kompenzálták vele. Fontosságuk egyre nőtt a népesség növekedésével párhuzamosan. A XIX., és a XX. század elején természeti és politikai katasztrófák milliók észére biztosította az éhínséget, ami hamarosan követte a politikai instabilitás és forradalom. Az 1950-es évek körüli éhínség tíz milliók életét követelte.

Két hete a kínai vezető, Xi Jinping at mondta a kommunista találkozón, hogy a nép élelmezésének kínai kézben kell lenni, de ez nem lesz könnyű. Kína művelhető földje egyre zsugorodik városi beépítések, és galaj szennyezés miatt. Ezen kívül a kínai farmok hatékonyság messze elmarad más országokétól. Az erőfeszítések a nagyobb termelékenység érdekében ígéretesek, de az eredményekre évekig kell várni.

Kína tehát halmoz. 2021 januárja és júliusa között az import 50 százalékkal ugrott meg 2020-hoz viszonyítva.

A kínai élelmiszer alapanyag mennyiségét titkosították. 2021 novemberében kisebb pánik söpörte végig az országot nem túl ügyesen fogalmazott jelentést követően, amire az agrárminisztérium jelezte, hogy 18 hónapra vannak tartalékok.

Természetesen  más országok is tartalékolnak, elsősorban a Covid miatt. AZ FAO jelezte, hogy ebben az évben az élelmiszer árak 20 százalékkal is emelkedhetnek, amiben Kínának, a Föld legnagyobb mezőgazdasági termény importálójának jelenős szerepe van.

Helyes vagy nem helyes, Kína nem hajlandó megválni tartalékától, csakhogy mások is életben maradjanak, bár a világ infláció megfékezése terén lenne teendője. A legfontosabb csökkenteni kellene a terménytámogatást, ami a hazai árakat a nemzetközi fölé emeli.

Kína az éhínségből kinőtte magát és sok száz millió részére élelmiszer biztonságot hozott lére. Gazdasága folyamatosan növekszik, sokan úgy gondolják, hogy törődnie kellene a szegényebb országokkal is.

Szerző: Adam Minter at aminter@bloomberg.net
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________