2021-05-18 nap bejegyzései

(3545) B16172

Tibor bá fordítása online

 

Mit lehet tudni a B16172 SARS-CoV-2 variánsról, vagyis az indiai mutációról

 

2021 a 89. év

A lefordított posztot angol fogyasztásra szánták, de egyértelmű, hogy mások is profitálhatnak belőle. Az nyilvánvaló, hogy az angol stratégia az oltással párosodott megszorításokra épül. Csak az oltás nem old meg semmit, pedig Orbánék ezt várják.

Amikor az Egyesült Királyság nyitni készül az Indiában azonosított variáns kezd a szigetországban elterjedni. A B126172 variánsról még alig tudunk valamit. Érdemes vizsgálódni.

Mi a B16172 és mikben különbözik a többi variánstól?

A B16172 az Indiában észlelt három SARS-CoV-2 variáns egyike. Jelezték róla, hogy kettős mutáns, amik virológiai szempontból érthetetlen állítás. Amire gondolnak az, hogy a vírus gyorsabban terjed, és nehezebb ellene védekezni olyan antitestekkel, amiket korábbi variánsokra fejlesztettek ki.

Az Egyesült Királyságban azért aggódnak a B16172 miatt, mert egyre többen betegednek meg tőle, amiből arra következtetnek, hogy könnyebben terjed. Amikor éppen a megszorítások lassú feloldásába kezdtek, fontos ismerni azt, hogy ezen a variáns miatt meg kell-e változtatni a stratégiát.

Mikor tudhatjuk meg, hogy a rendelkezésre álló vakcinák hatásosak-e ellene?

Labor vizsgálatok szerint a beoltás után keletkezett T-sejtek és antitestek képesek a variáns okozta fertőzéseket sakkba tartani. Most a kulcsfontosságú kérdés az, hogy a valós életben megállja-e ez a helyét.

Becslések szerint az UK-ban a társadalom 60-70 százaléka rendelkezik SARS-CoV-2 antitesttel, vagy fertőzés útján, vagy első oltással, 30 % pedig második oltással is.

Ez a variáns bizonyos fertőzési gócokban terjed. Most azt kell megnézni, hogy ezeken a helyeken milyen mértékben terjed a fertőzés, illetve az elhalálozás. Pillanatnyilag azonban nem ismert, hogy ez a variáns érzékeny-e a rendelkezésre álló védőoltásokkal szemben.

Ennek a variánsnak a terjedése megváltoztathatja-e a tervezett lazításokat?

Az RNA vírusok variánsainak a felbukkanása egy természetes jelenség. A kormánynak igaza van, ha tesztelésekkel figyelemmel kíséri a terjedést. Ha kiderül, hogy ez a variáns kikerüli a vakcina védelmet, akkor ki kell értékelni a lazítási tervet a kockázat figyelembe vételével.

Anglia kedvező helyzetben van, mert a megszorításokat fokozatosan és óvatosan fel tudja számolni. Ezt azonban a korai és széles körű oltási programjának köszönheti. A világ számos országában, mint például Indiában szörnyű méreteket ölt a fertőzés és az elhalálozás, ami lehetővé teszi az új variánsok elterjedését.

Ha a vakcina az új mutánsnál nem hatékony, akkor a mortalitás megugrását csak további megszorításokkal lehet megakadályozni addig, amíg egy új vakcina nem lesz elérhető. Fontos azonban megjegyezni azt, hogy jelenleg semmi se utal arra, hogy bármelyik variáns meg tudja kerülni a jelenleg rendelkezésre álló vakcinákat.

B16172-vel erősen fertőzött gócoknál fokozni kellene-e az oltást, vagy be kellene-e vezetni helyi megszorításokat?

Fertőzött gócokkal szemben szigorúbban kell eljárni, hogy új variánsok ne tudjanak megtelepedni. A fertőzött gócok gyors beoltása jó ötlet, de figyelembe kell venni, hogy az oltás után legalább két hétnek kell eltelni az immunválasz kialakulásához.

Kis méretű, lokális megszorítás iskolák, üzemek, akár városok esetében a terjedést azonnal leállítja, és megakadályoz egy újabb kitörést, még mielőtt az beindulna.

Fontos még az új fellángolással kapcsolatos információ közlése, hogy a szóban forgó területen élő emberek alkalmazkodni tudjanak a megváltozott körülményekhez addig, amíg az szükséges. A helyi megszorítások hetekig eltarthatnak, de ez segít, hogy mindenki gyorsan, és biztonságosan visszatérhessen korábbi életviteléhez.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________