2021-05-21 nap bejegyzései

(3548) Atomtámadás 3.0

Tibor bá’ fordítása online

 

Mi várható?

2021 a 89. év

Azok részére, akik tervezik a túlélést az egyik legrázósabb tény az atomtámadással kapcsolatban az, hogy nemcsak milliók halála következik be, de totálisan lehetetlenné teszi a visszavágás lehetőségét.

Amikor egy dúsított urántöltettel rendelkező bombát felrobbantanak, az óriási energiát szabadít fel négy különböző típusban. [A szerző itt 10-15 kiló tonnás, házilag összebarkácsolt atombombáról ír, viszont az atomtámadásnál legvalószínűbb a 800 kiló tonnás bombák alkalmazása.] A robbanásban felszabaduló energia 50 százaléka olyan erejű lökéshullámmá változik, amely betonépületeket is képes elsöpörni. 400 méteren belül esély sincs a túlélésre. Egyre messzebb haladva a lökéshullám ereje csökken, de még mindig képes 1000-1200 méter távolságban összetörni az ablakokat. A felszabadult energia 35 százaléka sugárzó hővé alakul, ami a betonon kívül mindent felgyújt (az üveget megolvasztja). A tűz, és a radioaktív sugárzás intenzitása lehetetlenné teszi az oltást. A közvetlen radioaktív sugárzás jelenti a felszabaduló energia 5 százalékát. A maradék 10 százalék pedig a visszahulló, radioaktív hamuban testesül meg, ami a szelek hatására igen nagy távolságra is elvándorolhat.

Tételezzük fel, hogy New York-ban a Times Square közepén felrobban egy házilag összebarkácsolt atombomba. A robbanás hatására azonnal meghal 75-100 ezer ember egyetlen másodpercen belül. Az emberek úgy elégnek, hogy hamujuk nem lesz megkülönböztethető egyéb tárgyak hamujától. Másokat az összeomló épületek zúznak halálra, illetve a repülő tárgyak ölnek meg, vagy a légnyomás vágja őket az épületekhez.

További 100-200 ezer ember megsebesül, egyesek megégnek a hősugaraktól, másokat eltalálnak a repülő tárgyak. Sokakat fog érinteni a radioaktív sugárzás, ami napok, hetek múltával, szenvedések közepette vezet halálhoz.

A városi önkormányzat, a rendőrség, tűzoltóság, katasztrófa védelem, kórházak elvesztése, a víz, szennyvíz, elektromos áram, gáz szolgáltatás szétrombolása azt jelenti, hogy ezek helyreállítása hónapokat, vagy éveket fog igénybe venni a radioaktivitással erősen fertőzött területeken kívül, azokon belül pedig soha. A települések szellemvárossá válnak. A szél által széthordott radioaktív részecskékkel szennyezett sok száz négyzetkilométeres terület használhatatlanná válik, használatba vétel előtt megtisztításra vár.

Az emberek el fogják hagyni otthonaikat, és biztonságosnak vélt menedékhelyek fognak keresgélni. Rádióadás nem lesz, ahonnan utasításokat kaphatnának, ezért sokan radioaktív szennyeződéssel fertőzött területekre tévednek, ami részükre rosszabb, mintha otthon maradtak volna. Az otthonukat elhagyok nagy része a radioaktív sugárzás áldozatává válik.

Káosz fog eluralkodni az embereken, mivel segítség és kommunikáció hiányában el fogják hagyni a városokat, de nem fogják tudni, merre menjenek, hol juthatnak egészségügyi ellátáshoz. Hurrikán támadáskor az emberek menedékhelyekre mehetnek, igénybe vehetik az előre felállított elsősegélyt, élelmiszert, vizet. Nukleáris támadás után ezek a lehetőségek nem léteznek.

Az 1980-as évek elején Bostonban laktam, ahol a levélszekrényembe bedobtak egy pamfletet. Ebben megtaláltam annak leírását, baj esetén hogyan kell kiüríteni a várost. A pamfletek szétküldése után egy riporter felkereste azokat a helyeket, ahová a menekültek megérkeztek volna, és legnagyobb meglepetésére azt találta, hogy a települések készek voltak az idegenek befogadására. Ha ma lenne egy atomtámadás a városban lakók hová mehetnének?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________