2021-05-17 nap bejegyzései

(3544) A jog uralma

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

Régi mondás, hogy a bíróságok nem igazság alapján döntenek, hanem a jog szerint. A jog nem egyenlő az igazsággal, de nagyon eltérni tőle nem érdemes. Ez az anomália abból adódik, hogy a jogalkotók a hatalom csúcsán iparkodnak olyan törvényeket hozni, ami saját érdekeiket szolgálják, de a biztosítékot még nem veri ki a nép fiaiban.

Persze van más szempont is. Olyan törvényt se érdemes hozni. ami egy kormányváltás után felhasználható a törvényt hozók ellen, vagy őket is sújtja a hatalomvesztés után. Vannak tehát témák, amihez senki se nyúl. Ilyen a magántulajdon védelme.

Kapitalista rendszerben az arany szabály az, hogy a magántulajdon szent és sérthetetlen (amennyiben törvényesen jutott valaki hozzá). Mi értelme a kapitalista szorgalomnak, ügyeskedésnek, ha a vagyont el lehet veszíteni?

Az Orbán kormány (ami tulajdonképpen Orbán Viktor maga) törvénybe iktatja, hogy az önkormányzatok bérlakásait a becsült érték 10-30 százalékáért kötelesek eladni a bérlőnek. Magyarul Orbán Viktor úgy gondolja, hogy átlép az évezredes szabályon (törvényen) és az önkormányzatoktól elveszi vagyonuk egy részét. Nem fogja fel ésszel, hogy ez több mint visszaélés a hatalommal, ez közönséges rablás. Mert rablás az, ha a sértett tiltakozása ellenére elveszik értékét.

Orbán már rég rájött arra, hogy a pénzosztogatással hűséget vehet, a pénz elvonásával viszont büntetheti a hűtlenséget. Kezdte azzal, hogy csak lelkes Fidesz hívőnek lehetett dohányboltja. Ez még csak megkülönböztetett jutalom, ami nem szép, de nem elfogadhatatlan. Most a tulajdon elrablása már minden mérce szerint elfogadhatatlan. A törvényhozás egy dolog, de valahol határt kell neki szabni. Ha ez így megy tovább, Orbán biztosítani fogja oligarchái részére az első éjszaka jogát, törvényileg.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________