2021-05-10 nap bejegyzései

(3539) Paul Beckwith

Tibor bá’ fordítása online

 

Paul Beckwith, Climate System Scientist gondolatai

2021 a 89. év

Gyakran elgondolkozom, hogy az emberiség, bár totális katasztrófával néz szembe, a tömegek, a kormányok még arra se hajlandók, hogy szembenézzenek ezzel a halálos veszedelemmel.

Ezek, nem távoli veszélyek. Tény, hogy a sarki jég teljes elolvadása hamarosan bekövetkezik, aminek következménye a metán gáz felszabadulása, tömeges kipusztulás és globális élelmiszerhiány bekövetkezése egy évtizeden belül. Hogy lehet a társadalom ilyen stupid? Miért ver engem az isten, hogy előre lássam a társadalmunk közeli, teljes összeomlását?

Mivel, évek óta az egyetem falai között élek, folyamatosan megütközöm miért nincs tömeges vészérzékelés a közelgő összeomlásról? Az egyetemi elefántcsonttorony tökéletesen megfeledkezik a létező egzisztenciális krízisről és semmit nem tesz, hogy felhívja a társadalom figyelmét a veszélyre.

Alapvetően az egyetem egy tudásgyár, azzal a céllal, hogy a tudást kiszélesítse különböző területeken, miközben teljesen hiányzik belőle a bölcsesség az orrunk előtt álló világproblémák észlelésére, megoldási kísérletről már nem is beszélve.

Nulla bölcsesség mellett a nagyra becsült tanulást biztosító intézményeink engedik, hogy a társadalom a teljes összeomlás szélén tántorogjon a földi klíma hirtelen megváltozása miatt.

A legjobb tanulmány, amit olvastam az egyetemeink mulasztásáról a globális problémákra történő figyelem felkeltés terén a következő volt “How Universities Have Betrayed Reason and Humanity – And What’s to Be Done About It” a szerző: Nicolas Maxwell. A cím fordítása: Miként árulták el egyetemeink az észszerűséget és az emberiséget – és mit lehet tenni ellene.

___________________________________________________________________________

About paulbeckwith

Well known climate science educator; Part-time Geography professor (climatology, oceanography, environmental issues), University of Ottawa. Physicist. Engineer. Master’s Degree in Science in Laser Optics, Bachelors of Engineering, in Engineering Physics. Won Association of Professional Engineers of Ontario gold medal. Also interested in investment and start-ups in climate solutions, renewable energy and energy efficiency. Avid chess player, and likes restoring old homes. Married with children.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________