2021-05-01 nap bejegyzései

(3531) Klímaváltozás

Tibor bá’ fordítása online

 

Ez nem lehet igaz. (tény, egy kicsit későn) Az USA elhatározta, hogy tesz valamit a globális klímaváltozás ellen

2021 a 89. év

legalábbis a csúcsértekezlet szerint. Ugyanis a Fehér háznak kemény dolgokat kell megvalósítani, ha globális vezető akar lenni a klíma ellenes harcban.Először is meg kell győznie a Kongresszust, hogy öntsenek forrásokat a klíma tervbe, nem csak idehaza megvalósítandó zöld infrastruktúrába, hanem szegény országok megsegítésébe is. Jelentős összegek és hazai gyors emisszió csökkentés nélkül, az elemzők szerint, az Egyesült Államoknak nem lesz könnyű begyepesedett, szénben, gázban és olajban gondolkozó  kormányokat meggyőzni.A Biden adminisztráció legnagyobb diplomáciai kihívása, miként rendezze le Kínát, a világ színpadán található legnagyobb riválisát, akik jelenleg a világ üvegház hatású gázkibocsátásának oroszlán részét végzik.Hogy az Egyesült Államok miként rendezi le Kínát a klímaváltozás témában az előttünk álló hónapok folyamán, nagy mértékben fogja meghatározni, hogy a világ el tudja-e kerülni a felmelegedés hatásait.

Biden elnök bejelentette, hogy az adminisztrációja nekilát gyors tempóban csökkenteni a földet melegítő üvegház hatású gázok kibocsátását, és hatalmasa összegeket fog elkölteni az amerikai gazdaság átformálására a fossziliák égetésének mellőzésére. A cél, hogy a Föld többi része követése az amerikai mintát.

„Most jön a dolgok neheze” legalábbis a csúcsértekezlet szerint. Ugyanis a Fehér háznak kemény dolgokat kell megvalósítani, ha globális vezető akar lenni a klíma ellenes harcban.

Először is meg kell győznie a Kongresszust, hogy öntsenek forrásokat a klíma tervbe, nem csak idehaza megvalósítandó zöld infrastruktúrába, hanem szegény országok megsegítésébe is. Jelentős összegek és hazai gyors emisszió csökkentés nélkül, az elemzők szerint, az Egyesült Államoknak nem lesz könnyű begyepesedett, szénben, gázban és olajban gondolkozó  kormányokat meggyőzni.

A Biden adminisztráció legnagyobb diplomáciai kihívása, miként rendezze le Kínát, a világ színpadán található legnagyobb riválisát, akik jelenleg a világ üvegház hatású gázkibocsátásának oroszlán részét végzik.

Hogy az Egyesült Államok miként rendezi le Kínát a klímaváltozás témában az előttünk álló hónapok folyamán, nagy mértékben fogja meghatározni, hogy a világ el tudja-e kerülni a felmelegedés hatásait.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________