2021-05-27 nap bejegyzései

(3554) Euforikus halál

Tibor bá’ fordítása online

A tegnapi kihalás után itt az enyhülés, nem is olyan rossz dolog ez a tömeges halál. 😀

 

„Tökéletes kielégülés és boldogság” – egy úttörő tanulmány szerint a halál egy euforikus élmény

 Forrás: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0227402

2021 a 89. év

Sok ember legnagyobb félelme valószínűleg a halál, miközben egy forradalmilag új tanulmány arra jött rá, hogy a haldoklás végeredményben egy euforikus élmény, ami miatt az embereknek nincs kedvük visszajönni az életbe.

A szenzációs új tanulmány szerint azok, akik kis időre kimennek az életből, később pozitív élménnyel térnek vissza. A kutatók AI-t alkalmaztak, ami 158 írott tanúvallomást tett elérhetővé halál közeli tapasztalatokról. A leírásban a „látni” és „fény” szavakat sokkal gyakrabban használták, mint a „félelem” és „halott” negatív felhangokkal.

A kanadai Western University és a belgiumi University of Liége tudósaiból álló csapat előállt kvantitatív tudományos bizonyítékuk eredményével, ami szerint az emberek legnagyobb része a halál közeli állapotot kedvezően élik meg.

Az eredmények megegyeznek  Adam Tapp, kanadai mentőtiszt tapasztalataival, aki 11 percig volt halott áramütés következtében.

„Olyan volt, mintha felébredtem volna egy rövid ki szunyálásból. Nem volt félelem, vagy hasonló, csak tökéletes kielégülés és boldogság.” Mondotta Tapp a CTV Híreknek.

Korábbi vizsgálatoknál olyan kérdéseket tettek fel, mint: „Volt kielégültség vagy boldogság érzeted?” vagy „Érezted, hogy elváltál a testedtől?”

Ez a megközelítés nem objektív, kissé rábeszélő, ferde válaszokat adhat. Ezzel szemben az alkalmazott szöveg kiértékelés (szó bányászás) tökéletesen semleges. A kutatóknak nincs semmi előfeltételezése,  adott magyarázatot Andrea Soddu. A tanulmányt a héten publikálták.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________