2021. június hónap bejegyzései

(3584) Az orosz főkém

Tibor bá’ fordítása online

 

Modern Amerika és néhány úgynevezett „demokratikus” szövetségese liberális önkényuralommá vált, állítja az orosz főkém.

 

2021 a 89. év

Az USA és néhány nyugati nemzet, akiket a liberális demokráciának tartanak, gyors tempóban olyan önkényuralommá válik, ami a Szovjet Unióra emlékeztet, állítja az orosz titkos rendőrség feje.

A moszkvai biztonság politikai nemzetközi konferencián Szergej Nariszkin állította, hogy létezik a „totális diktatúra összes ismérve” néhány nyugati országban. Ideérve a média monopóliumot, a rendőrállamiságot, és az oligarchák elmozdíthatatlanságát.

„Meglepő, miként akarja a Nyugat a Földet két tökéletesen mesterséges táborrá változtatni – egy feltételezett demokratikusra és egy feltételezett önkényuralmira.” Mondotta Nariszkin. Ez utóbbiba tartozna Oroszország, Kína, és Irán, valamin NATO tag Törökország, és EU tag Lengyelország.

Az USA és az úgynevezett liberális demokráciák úgy tűnik, nem eszik észre, hogy gyors tempóban liberális önkényuralommá válnak. Nariszkin szerint a Nyugat ideológiai előírásai valahogy emlékeztetnek a volt Szovjet Unióra abban, hogy maguk sem hiszik el azt, amit kifelé állítanak.

Ennek ellenére a főkém rámutat a nemrég Svájcba tartott USA-Oroszország csúcstalálkozóra, mint potenciális fordulópontra. Reméli, hogy a Nyugat képes lesz a genfi szellemet felhasználni egy biztonságosabb és tisztességesebb világ létrehozására.

Nariszkin úgy gondolja, hogy a Nyugat megpróbálja a világot felosztani „demokráciákra” és diktatúrákra, ami Szergej Sojgu védelmi miniszter állítását visszhangozza a konferencián: „Napjainkban egy új irányzat kezd eluralkodni: Globális koalíciók alakulnak ki, „barátok” és „idegenek” feloszlásban.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3583) Terjesztés

Tibor bá’ online

 

A homoszexualitás terjesztése

2021 a 89. év

A magyar neoliberális média megállás nélkül nyomja, hogy a fél világ, de minimum az Európai Unió nekiment Orbánnak. A buzi törvény miatt, mert összemossa a pedofíliát (amit ők is elítélnek) az LGBTQ-val.

Ennél nagyobb szenzáció, de egy sort se írnak róla, hogy nyolc kelet európai ország: Bulgári, Horvátország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia. Szlovénia és Csehország, nem írták alá azt a levelet, amelyben megtámadják Magyarország új, LGBT ellenes törvényét, ami arról rendelkezik, hogy iskolák olyan anyagot nem használhatnak, ami felfogható a homoszexualitás terjesztőjeként. A Reuters szerint „évek óta nem volt a szervezeten belül ilyen éles személyes összecsapás.”

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3582) Az összemosó törvény?

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

A világban csak kevesen olvasták azt a törvényt, ami miatt áll a bál. Az ellenzők szerint összemossa a homo szexualitást a pedofíliával. Erre a vádra az a bizonyíték, hogy egy felsorolásban mind a kettő szerepel. Kérdésem a következő, ha gyümölcsök téma tárgyalásában felsorakoztatjuk az almát és a körtét, akkor össze vannak mosva? Természetesen nem.

Orbán arra hivatkozik, hogy a törvény nem a buzikról szól, hanem a gyerekek oktatásáról. Cseles! Orbán pontosan tudja, hogy ha csak a szülő említhet szexuális témát a gyerek 18. életévéig, akkor a nagy tömegek esetében teljesen el fog maradni mindenféle szex téma. A neoliberális aknamunka kilőve. Az egyszerű szülők aligha fognak előállni „rázós” témákkal. A prájdozók hiába indítják be a siránkozásaikat, hogy a melegségre hajlamos nem 18 éves korában, hanem évekkel korábban döbben rá, hogy ő egy unikum. Erre a válasz, hogy viszont 6 éves lányok fejét nem tudják teli dumálni, hogy lehetnek fiuk. A lényeg, hogy egyik tábor se fair. Mindkét oldal tisztességtelenül mellébeszél.

Nehéz döntés. Egyiket se tartom helyesnek. A legtöbb szülő képtelen elfogadni meleg fiát, vagy leszbikus lányát. Azt pedig végképp nem, ha kiskamasz lánya, fiúvá akarja magát operáltatni. Talán nem kellett volna azt a mesekönyvet kinyomtatni. Akkor Orbán valószínűleg nem vadult volna be. Generációk nőttek fel ilyen „felvilágosító” mesekönyvek nélkül. Nem hinném, hogy valóban szükség volt rá.

A melegeknek pedig tudomásul kell venni, hogy nem lesz mindenkikből celeb. Az is szarul érzi magát, akinek nem megy a matek, akire nem buknak a lányok, aki a növekedésben 160-nál megállt, stb. Ha valaki meleg hajlammal születik az kellemetlen volt, kellemetlen és az is lesz a jövőben. Ebből nem lehet felszabadulni. Ezt el kell viselni. Amikor Ausztráliában voltam, akkor én egy „bloody new Austrtalian” voltam, ami, ahogy kinyitottam a számat, nyilvánvalóvá vált. El kellett viselnem. Minden részvétem a melegeké, de ezen a harcias követeléseikkel nem lehet változtatni. De el lehet érni egy rakás konfliktust, és hogy a közömbösségből a nagy átlag antipátiává váltson át.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3581) Jég!!!

Tibor bá’ online

A szeptemberi nulla jéghez tényleg nagyon közel állunk, és akkor még kevesebb hősugarat tükröz vissza a jég, még több hő növeli a Föld melegedését. A folyamat gyorsul. Figyelem! Nem a jégmező kiterjedéséről van szó, hanem a tömegéről.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3580) Mi magyarok….

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

2021 a 89. év

A TV (bármelyik csatorna) folyamatosan hozza a Soproni hirdetését, aminek a lényeg, hogy „mi magyarok….” csodás dolgokra vagyunk képesek. Például úgy esszük a főtt kukoricát, hogy nem megy a fogaink közé, hagymapucolás közben nem sírunk, paprikás kenyérrel fogunk óriás halat, ütve fúró mellet is tudunk aludni.

Bámulatos, hogy mikre vagyunk képesek. Nekem is van néhány emlékezetes esetem.

1962-ben Londonban éltem közel egy évet. A Mensa mozgalom akkoriban formálódott. Mivel, engem érdekelt a dolog, szert tettem egy teszt sorozatra, aminek a sikeres kitöltése volt a felvétel feltétele (152 IQ).

Ugorjunk néhány évet, most már Budapesten. Az angol IQ tesztet lefordítottam magyarra. Kinyomtattam 5000 példányban. Írtam mellé egy bemutatkozó levelet, kábé a következő tartalommal. Ha kíváncsi intelligencia hányadosára, fél óra alatt oldja meg ezeket a feladatokat, és küldje vissza hozzám. A mellékelt csekken fizessen be 100 forintot. Én kiértékelem a végrehajtott feladatot, és megírom az értékelését. – Ezt követve, a budapesti telefonkönyvből kiírtam 100 címet és elküldtem a levelet, a csekk űrlapot és a teszt füzetet. A kezdeményezést néhány ezer forintból (hat hónapi fizetésem) megúsztam. Az elküldések után vártam az eredményt, hogy kalkulálni tudjak.

Egy héten át egyetlen válasz se érkezett, de egyik reggel 7 óra körül kijött a rendőrség házkutatást tartani. Kérdeztem mit keresnek, mert egyszerűbb, ha én odaadom, de megjegyzésemet figyelmen kívül hagyták. Aztán nagy diadalmasan megtalálták a közel 5000 nyomtatványt. Azonnal lefoglalták és kaptam egy idézést.

A kihallgatáson elmondtam mindent. Megegyeztünk a kihallgató tisztel, hogy ezt törvény nem tiltja, csalás, becsapás nem történt, de annyi eszem lehetne, hogy ilyet nem kezdeményezek a szocializmusban. Aztán, a kihallgató feltett magánjellegű kérdéseket, hol találkoztam  az IQ méréssel, milyen az élet Angliában, miért jöttem vissza, stb. A végén egészen összebarátkoztunk. A teszt füzeteteket levitték a kazánházba és bedobták az üzemelő kazánba. Engem pedig figyelmeztetésben részesítettek.

Most már abszolút magán beszélgetésben a nyomozó megkérdezte, hányat küldtem szét, és hányan éltek a lehetőségekkel. Mondtam 100 elküldött, 0 visszajelzés. Hát, ez érdekes, mert hozzájuk 11 feljelentés érkezett, ez 11 %. Mi magyarok csodálatos dolgokra vagyunk képesek. De, itt a történetnek nincs végbe. A nyomozó elárulta, hogy a feljelentéshez csatolt teszt füzetből egyet megtartott, tízet pedig véleményezésre szétküldött a szakterületet ismerő pszichiátereknek, pszichológusoknak, professzoroknak, egyetemi előadóknak. Ami meglepő volt, még neki is, az a vehemencia, ahogy mind a tíz szaktekintély neki ment a szerzőnek, vagyis nekem, illetve az angol Menzának. A vélemények szerint minimum sarlatánok vagyunk. A teszt használhatatlan, veszélyes, stb. stb.

Miért? Tettük fel egymásnak a kérdést a furcsa jelenséggel kapcsolatban. Ezek a „szaktekintélyek” féltik a pozíciójukat, vagy ismereteikkel el vannak maradva. Nem tudnak a Menza mozgalomról. De olyan csodálatos képességeik vannak, hogy ármánykodni viszont tudnak.  Mért nem mennek el, paprikás kenyérrel halat fogni?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3579) NASA jelentés

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

2021 a 89. év

A Földet egy „példa nélküli” hőmennyiség éri el, jelzi a NASA jelentés.

A kutatások szerint, a Földet a 2005-ös csapdába fogott hőmennyiség dupláját fogja be, ami az óceánok és a szárazföld melegedését gyorsabbá teszi. A NASA szerint a Föld gyorsabban melegszik, mint az előre látható lett volna.

A Föld, 240 watt/m2 energiát kap a Naptól. Ebből, 2005-ben 239,5 wattot visszasugárzott. A felmelegedést 0,5 w/m2 okozta. Ez ,azonban 2019 végére felment 1 teljes wattra négyzetméterenként. Ennek a hőnek kb. 90 százalékát az óceánok veszik fel. Ez 2020 évet a feljegyzések szerinti legmelegebb évvel teszi egyenlővé, ami a Földet a kritikus küszöb érték felé tolja.

A nagy kérdés, hogy ez minek köszönhető. A tanulmány szerint az ok a kevesebb felhőnek, és kevesebb jégnek köszönhető, amelyek a korábbinál kevesebb napenergiát sugároznak vissza az űrbe. Ez, veszélyes új forró zónákat alakíthat ki a Föld különböző pontjain.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3578) A világ vagyonának eloszlása

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

A 5,233 milliárd felnőttre a világ összes vagyonának (418,3 billió dollár) eloszlása az alábbi ábrán látható:

Bal oldalt van feltüntetve az egy főre eső vagyon. Jobb oldalt pedig a csoport összvagyona. Középen, a piramis belsejében pedig a csoportba tartozók létszáma. Vagyis 56 millió ember -nek (az össznépesség 1,2 százaléka)  vagyona meghaladja az 1 millió dollárt, míg 2879 embernek (az össznépesség 55 százaléka) a vagyona nem éri el a 10.000 dollárt, ami egy nagyon egyszerű csalási ház ára. És ez az egyenlőtlenség évről-évre fokozódik.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3577) Új COVID elleni gyógyszer

Tibor bá’ szerkesztett fordítása

 

2021 a 89. év

 A GSK-Vir által gyártott  gyógyszer lerövidíti a szükséges kórházi kezelést és jelentősen csökkenti az elhalálozást, amennyiben a betegség korai szakaszában kezdik alkalmazni. Állítják a sotrovimab fejlesztői.

A tesztelést 1057 páciensnél végezték, akiknél 79 százalékkal csökkent a kórházi kezelés szükségessége.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3576) A világ elpusztulása

Tibor bá szerkesztett fordítása

 

2021 a 89. év

A globális felmelegedés, vagy klímaváltozás mára megszokott fogalmak, de csak kevesen döbbentek rá a tényleges valóságra. Erre mutat rá Peter Branner The Ends of the World (A Világ elpusztulásai) címen.

Az esszé több témát is érint, olyanokat, amelyekkel mi is foglalkoztunk és alaposan kitárgyaltunk. Ezért logikusnak tűnik csak azokkal a részekkel, megállapításokkal foglalkozni, amelyek nem annyira ismertek.

Első fejezet: Utolsó ítélet (mi van a tudományos szűkszavúság mögött)

A szerző biztosít minket arról, hogy a helyzet rosszabb, mintsem gondolnánk. És ez miért van így? Ezt James Hansen fogalmazta meg „tudományos szűkszavúság” kitalált kifejezéssel. A lényeg, hogy a kutatók bátortalanul tárják fel a társadalom felé a tényeket. Hibás a kommunikáció. Az adatok vérszegény ismertetése alig viszi át a köztudatba a veszély nagyságát. Ennek hagyománya van. Nincs nagyobb blama, mint amikor egy tudományos állításról kiderül, hogy hibás. Ez az oka annak, hogy a kutatók óvatosan fogalmaznak, amit a társadalom úgy könyvel el, hogy a vészhelyzet bekövetkezése „bizonytalan”. Ha ehhez hozzáadjuk az emberi hozzáállást a kellemetlenségekhez, vagyis azt a tényt, hogy a kellemetlenséget vonakodik elfogadni, akkor megérkezünk a széles körű alul informáláshoz. De ez nem minden. Az óvatos megfogalmazások oda vezetnek, hogy az utóbbi 10 évben a bekövetkezés duplája az előrejelzésnek. Ennek ellenére a közhangulat nyugodt. Egyfelől úgy gondolják, hogy az emberiség minden felmerülő problémát eddig meg tudott oldani, most miért ne tudná. Másfelől még mindig vannak aktív klíma szkeptikusok, akik tagadják, és ezzel bizonytalanná teszik a klímaváltozást.

Már elég régen beült a köztudatba, hogy 2 °C átlagmelegedés a tűréshatár, amiből már több mint egy fokot bespájzoltunk. Miközben a kutatások szerint nem lehetetlen a +10 °C sem. Közben az is világossá vált, hogy a múltban volt példa a 10 év alatti 10 fokos változásra is. McPherson ezt próbálja megértetni az emberiséggel, de csak annyit ért el, hogy egyfajta vicc figurának veszi őt a többség.

Második fejezet: Hő halál 

Erről már volt poszt, amit olyan fokú értetlenség követet, hogy újra felvettem.

Az emlősállatok folyamatosan hőt termelnek, amitől meg kell szabadulniuk, például az emberi szervezetet 36 °C-on kell tartani. Ez normál körülmények között nem probléma, mert a bőrfelületről a felesleges hő könnyen disszipálódik. Ha a külső hőmérséklet megemelkedik, az ember izzadni kezd. Az izzadság elpárolog, ami hőelvonással jár. A párolgást mesterségesen tudjuk fokozni ventilátor alkalmazásával. A baj akkor kezdődik, amikor a külső hőmérséklet túllépi a 36 °C-t, és a légnedvesség is magas. Ebben az esetben a hő leadás lehetetlen. Becslések szerint 3 °C átlaghőmérséklet növekedés esetén a Föld túlnyomó részén ember számára az élet lehetetlen.

Harmadik fejezet: Élelemtermesztés

Különböző klíma, és főtermény van, de a lényeg az, hogy egyes termény optimális termesztési hőmérsékletétől eltérve Celsius fokonként 10 százalék terméscsökkenés várható. Ez azt jelenti, hogy ha az évszázad végére 5 fok átlaghőmérséklet következne be, és kétszer annyi embert kell eltartani fele akkora terméssel, ha még lenne emberiség. Fehérje esetében a helyzet még rosszabb, mert 1 kalória marhahús előállításához 16 kalória szénhidrát kell. A marhahúst marhából nyerjük ki, a marha pedig egész élete alatt metánt fingik, ami üvegházhatású gáz.

A helyzet az, hogy gabonaféléket a trópusokon nem lehet termelni, ahol lehet ott már maximális a kinyerés. Melegedés mellett a termesztést északabbra lehet tolni, de a talaj minőség miatt ez is jelentős termés vesztességgel járna.

A hőmérséklet emelkedésnél is nagyobb probléma a vízhiány. Jelenleg a legtermékenyebb területek elsivatagosodása folyik.

Negyedik fejezet: Járványok

Na, ez már elkezdődött. De ez nem minden. Mi történik akkor, amikor a jégbefagyott mikrobák felszabadulnak? Ezeknek a mikrobáknak egy része több millió éve nincs a levegőben, ezért sose találkoztunk velük, és így ismeretlen az immunrendszerünk részére is.

Ennél is nagyobb baj származhat abból, hogy bizonyos trópusi betegségeket hordozó rovarok, főleg szúnyogok a hőmérséklet emelkedésével feljönnek Európába.

Ötödik fejezet: Belélegezhetetlen levegő

Az évszázad végére a trópusi Dél Amerika, Afrika területein a leghűvösebb hónap melegebb lesz, mint most a legmelegebb hónap. Kell ennél többet mondani?

Az életben maradásunkhoz oxigénre van szükségünk, amit a levegőből nyerünk ki, de a levegőben van más is. Például széndioxid, aminek a koncentrációja jelenleg 420 ppm. Becslések szerin a század végére ez el fogja érni az 1000 ppm-t, aminek a hatása 21 százalékos agyi tevékenység csökkenés lesz. A légszennyezés átlagosan 10 évvel fogja megrövidíteni az emberi életet. 2090-re 2 milliárd ember fog olyan levegőt belélegezni, amiben, a WHO szerint, a káros anyag koncentráció meghaladja az elfogadható mértéket. Nemrég mutatták ki, hogy az ózon koncentráció növekedése növelni fogja az autista gyerekek számát. Máris napi több mint 10.000 ember hal meg gépkocsik káros anyag kibocsátásától. Évente 340.000 ember halálát okozza az erdőtüzek füstje. A felmelegedés miatt az amerikai erdőtüzek szezonja 90 nappal megnyúlt 1970 óta. Az amerikai erdő felügyelet szerint 2050-re az erdőtüzek romboló hatása meg fog duplázódni.

Hatodik fejezet: Véget nem érő háborúk

Igen gondos mérlegelés szerint a fegyveres konfliktusok 10-20 százalékkal fognak nőni a 0,5 °C melegedés hatására, víz és élelmiszerhiányból kifolyólag.

Hetedik fejezet: Végleges gazdasági összeomlás

A 2008-as nagy válság után történészek véleménye kezdett ráhangolódni arra a nézetre, hogy megközelítőleg a XVIII. Században beindult gazdasági fejlődés hajtómotorja nem a fejlesztések, kiterjedt kereskedelem és a globális kapitalizmus dinamikája volt, hanem a fosszilis nyersanyag felfedezése. Ezeknek a felfedezése előtt, 500 évre visszamenőleg senkinek se volt jobb élete, mint szüleinek, nagyszüleinek vagy további elődeinek. Kivéve a fekete Halált, ami lehetővé tette a szerencsés túlélőknek, hogy hozzájussanak az elhunytak által visszahagyott javakhoz. A kutatók véleménye szerint, miután az összes fosziliát elégettük, vissza fogunk térni az egy helyben toporgó gazdasághoz. Persze a folyamatnak van egy hosszú távú költsége: klímaváltozás.

Nyolcadik fejezet: Megmérgezett óceánok.

Az évszázad végére az óceánok felszíne valószínűleg 3 méterrel lesz magasabb a mainál. A világ legnagyobb városainak egy harmada a tengerpartokon helyezkedik el.

Pillanatnyilag a kibocsátott széndioxid egy harmadát felveszik az óceánok, ami savasodást jelent. A savasodás megöli az óceán élőlényeit, aminek katasztrofális hatása lesz az emberi táplálkozásra.

Kilencedik fejezet: A tények megszűrése

Hogy lehet az, hogy az emberiség végveszélyének ellenére a tömegek alig tudnak róla valamit? Ez a vakság természetesen nem fog fennmaradni. A plusz 3 fokkal felmelegedett Földön olyan sok természeti katasztrófa fogja felütni a fejét, amit nem lehet nem észrevenni.

Érdekes módon a klímakutatók hisznek, és bíznak abban, hogy az emberiség végül meg fogja oldani a CO2 problémát, de vannak más hangok is.

Van néhány tudós, akik úgy gondolják, hogy Fermi híres paradoxonjára itt a válasz. Fermi szerint az univerzum beláthatatlanul nagy, miért nem szerzünk tudomást más intelligens lényekről. Azért, mert a civilizációk természetes élettartalma legfeljebb ezer év, miközben a Világmindenség kora sok milliárd év. Egyszerűen időben nem találkoznak.

El lehet gondolkodni. Még mindig a század végéért aggódnak, miközben már csak évek vannak hátra.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3575) Hűtlenség

A cikk magyar fordítását E-mailben elküldöm a VIP előfizetőknek

___________________________________________________________________________

Cheating

2021 a 89. év

is the ultimate relationship violation and a notorious relationship killer. A favorite gossiping pastime, the phenomenon is frequently discussed but difficult to study. The goal is to avoid getting caught, so why confess infidelity in the name of science?

But scientists can offer us new insight on a topic often shrouded in stigma and mystery. As researchers have recently demonstrated, cheating is rarely a simple affair. There are many reasons why people cheat, and the patterns are more complex than common stereotypes suggest. A fascinating new study sheds some light on these motivations.

The investigation included 495 people (87.9 percent of whom identified as heterosexual), who were recruited through a participant pool at a large U.S. university and through Reddit message boards with relationship themes. The participants admitted to cheating in their relationship and answered the question at the root of the mystery: Why did you do it? An analysis revealed eight key reasons: anger, self-esteem, lack of love, low commitment, need for variety, neglect, sexual desire, and situation or circumstance. These motivations not only influenced why people cheated but how long they did so, their sexual enjoyment, their emotional investment in the affair and whether their primary relationship ended as a result.

Though most cheating involves sex, it is rarely just about sex itself. Most participants felt some form of emotional attachment to their affair partner, but it was significantly more common in those who reported suffering from neglect or lack of love in their primary relationship. Around two thirds of participants (62.8 percent) admitted to expressing affection toward their new partner. And about the same proportion (61.2 percent) engaged in sexually explicit dialogue with them. Roughly four out of 10 (37.6 percent) had intimate conversations, while one in 10 (11.1 percent) said, “I love you.” Those who reported feeling less connected to their primary partner experienced greater emotional intimacy in the affair, perhaps as a way of fulfilling that need. Similarly, when infidelity was linked to lack of love, individuals found the experience more intellectually and emotionally satisfying.

Participants’ satisfaction with sex differed depending on the reason for their affair. People reported feeling more sexually fulfilled when they cheated because of desire, lack of love or a need for variety. Those who cited a situation as the primary cause were far less satisfied. Much of the sexual activity was limited to kissing (86.7 percent) and cuddling (72.9 percent). In fact, the study found that only half of the cheaters reported having vaginal intercourse.

The reason for the infidelity also greatly impacted its length. In some cases, the relationship was a brief tryst, while others were a longer and deeper attachment. Those who cheated because of anger (such as a wish to “seek revenge”), lack of love or need for variety had a longer affair, while those motivated by the situation (such as those who were “drunk” or “overwhelmed” and “not thinking clearly”) ended it earlier. Women also had a longer affair on average than men.

In the end, only a third of participants ultimately admitted the cheating to their primary partner. Women were more inclined to fess up than men. Those who came clean were more likely to have cheated out of anger or neglect rather than sexual desire or variety. This suggests that their confession was possibly a form of retribution and a way to exact revenge instead of a way to clear their conscience. The participants who confessed were also more likely to form a committed relationship with the affair partner.

While infidelity is typically a clandestine enterprise, some cheaters were less careful than others, perhaps intentionally. Those cheating because of lack of love went on more public dates and displayed more public affection toward their partner. PDA was also common for those seeking variety or looking to boost their self-esteem. On the other hand, situational cheaters were less inclined to cheat out in the open, perhaps because they hoped to return to their primary relationship without getting caught.

So is an affair really a relationship killer? Ultimately, the fate of the participants’ primary relationship depended less on the act itself and more on what motivated it. Cheating was more likely to end a relationship when it arose from anger, lack of love, low commitment or neglect. And it was less likely to do so when the infidelity was circumstantial. Surprisingly, only one in five (20.4 percent) of relationships ended because of the affair. The same number of couples (21.8 percent) stayed together despite their primary partner finding out, while slightly more (28.3 percent) stayed together without their partner discovering their infidelity. The remaining relationships broke up for noncheating reasons.

Rarely did infidelity lead to a real relationship. Only one out of 10 of the affairs (11.1 percent) ultimately turned into a full-fledged commitment—one of the preconceptions that turns out to be true.

Forrás: Gary W. Lewandowski, Jr.   Scientific american

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3574) Homofób törvény?

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

Az ellentábor legnagyobb és leggyakrabban használt fegyvere a homofób jelző alkalmazása. Őket, tevékenységüket kritizálni nem lehet, mert akik teszik, azonnal homofób lesz. Elég annyit mondani, hogy ez a prájd felvonulás gusztustalan. Ilyen háttér mellett, nagyon nehéz objektíven kitárgyalni Orbán legújabb ötletét. Ötlet, mert például a Jobbik bekapta a legyet, ugyanis nem tehetett mást.

15 éves koromban pontosan tudtam kik a buzik, mit csinálnak, pedig senki nem tanított rá, senki nem tartott felvilágosítást. Azt is tudtuk, már jóval 15 előtt, hogy a nők és a férfiak mit csinálnak az ágyban. Emlékeim szerint 10 évesen reggel a járdán láttam egy elhasznált kondomot, és pontosan tudtam, hogy az mi, és mire használják. Ezt a példányt valaki kidobta az ablakon.

Haladó szellemű nevelőanyám, úgy 15 környékén elhatározta, hogy felvilágosít. Az egésznek úgy lett vége, hogy közöltem vele, ezeket én mind tudom. Amikor, saját gyermekeim kezdtek serdülni, én nem tartottam felvilágosítást, mert érezhető volt a megjegyzéseikből, hogy mindent „tudnak”.

Ezekből én csak azt a következtetést tudom levonni, hogy egy ilyen törvényre nem volt szükség. Korrigálok, nem lett volna rá szükség, ha a „régi szép idők” nem változtak volna, és nem jelennének meg olyan mesekönyvek, mint a nemrég kiadott „Meseország mindenkié”.

A könyv a nem LMBTQ emberek nagy többsége szerint, egy propaganda mesekönyv, ami nem való a gyerekeknek, mert felnőtt tartalom van benne, ami számukra összezavaró. Ezen persze el lehet vitatkozgatni. Én úgy gondolom, hogy egy normális, hetero családban egy 8 éves gyereknek valóban felesleges és zavaros behozni a tudatába, hogy egy fekete herceg és egy fehér herceg egymásba szerethet. „Mami, ez a fekete bácsi miért szereti ezt a fehér bácsit?” – „Tudod, kislányom vannak olyan férfiak, akiknél – még nem pontosan ismert okok miatt – a nemi hormonok, a pszichés beállítottság egyesek szerint hibás, vagy beteges, míg mások szerint pusztán csak más.” – „És Mami, lányoknál is van ilyen?” – „Igen.” – „én is ilyen leszek?” – „Nem, te nem leszel ilyen.” – „Miért nem?” Erre folytassátok ti a felvilágosítást, mert én nem tudom.

De a mesekönyv megjelent és a liberális tábor melléállt. A hatalmon lévő konzervatív oldal nem tehetett mást, mint hozott egy törvényt ez ellen. És akkor megérkeztünk a politikához.

Nem vagyok Orbán párti. Orbán tönkre vágta az országot, a társadalmat, szétlopta a nemzeti vagyont, a demokratikus berendezkedést megsemmisítette. Azonban, keresztbe állt a magát hülyeségbe hajszoló liberalizmusnak. Nem engedi be az ázsiai, afrikai csürhét és el tudta hitetni a választó polgárokkal, hogy az ellenzék beengedné őket. Lehet, hogy pont ez miatt nem veszíti el a választást.

És akkor a balliberális ellenzék beáll tolni az LMBTQ szekerét. Ezt a többség nem nézi jó szemmel. Az én nézetem megegyezik a többséggel. Elfogadom, hogy a társadalom bizonyos százaléka az LMBTQ csoportba tartozik, de ne tolják állandóan a pofámba a tényt, és ne várják el tőlem, hogy szeressem őket. Hadd legyen jogom azt szeretni, amit akarok, és hadd legyed számomra az antipatikus, amit én jónak látok.

Vissza a Meseország mindenkikéhez. Röviden jellemezve ez nem más, mint szellemi pedofília. Ha bármiféle szexuális aktust végezni gyermekkorúakkal tiltott, a pedofília megbélyegzést kapja, és természetesen bűntény, akkor a gyermekkorúak agyát megtámadni bármilyen szexuális témával megbélyegezhető a szellemi pedofília meghatározásával. Ez a „homofób” törvény pontosan ezt akarja megakadályozni.

Vissza a gyerekkorba! 10 év környékén fakarddal játszottam a lányok babáztak.  Ha megütöttem magam és elkezdtem pityeregni, az anyám azt kérdezte milyen katona lesz belőlem? Felkészültem rá, hogy férfi leszek. A lányok babáztak, felkészültek rá, hogy nők lesznek. Most, ha egy hatéves kislány megtudja, hogy ő kisfiú is lehet, megirigyelheti tőlem a fakardot, hátat fordítva a babázásnak eldöntheti, hogy ő is fiú lesz. Követelheti az anyjától, hogy kapjon hormonkezelést, majd lefekszik a kés alá. Egyre nagyobb tömegekben, mert ebből is lehet divatot csinálni. Profit a gyógyszergyáraknak és profit a plasztikai sebészeknek. Ilyen világot akarunk Magyarországon? Orbán, természetesen nem, de ki akar? Mert én sem.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3573) Terjedő radioaktivitás?

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

2021 a 89. év

A Science of the Total Environment (a teljes környezet tudománya) című folyóirat közzétett egy szakmai bírálaton átesett esszét: Forró radioaktív részecskék detektálása Észak Japánból származó porban és talajban, gamma spektrográfiai és autoradiográfiai módszerrel, és SEM/EDS analízissel valamint a sugárveszély kiértékelésének értelmezése. A szerzők: Dr. Marco Kaltofen a Worcester Politechnic Institut-tól, és Arnie Gunderssen a Firewinds Energy Education-tól. Az esszé részletezi Japánban összegyűjtött forró részecskék analízisét a fukushimai leolvadást követően.

A Japánból, USA-ból és Kanadából származó radioaktív, statisztikailag értelmezhető 415 darab olyan mintára támaszkodva felépített tanulmány, amelyek jelentősen radioaktívabbak, mint az utóbbi időben alkalmazott modelleknél várható volt. Amennyiben ezek az erősen radioaktív részecskék az emberi szervezetbe kerülnek, az megemeli a kockázatot jövőbéli egészségügyi problémák megjelenésére.

Radioaktív portól származó besugárzás mérése olyan, mint amikor a kandalló előtt ülsz – mondotta Dr. Kaltofen – Közel a tűzhöz finoman melegedsz, de néha-néha a tűzből kipattan egy szikra, ami megégethet.

Japánban ugyanez a kockázat. A legtöbb embernek átlagos a kockázata, de néhányan az átlagnál jóval több sugarat kaphatnak.

Dr. Kaltofen szerint „Japánban talált átlagos sugárfertőzés pontosan egyezett más kutatók eredményeivel. Nem csak azt néztük, hogy valakinek mi az elméleti átlaga. Arra figyeltünk, akik találkoztak radioaktív porral a mindennapjaikban.”

Mikroanalitikai módszerek egyesítése hagyományos egészségvizsgáló modellekkel azt találták, hogy egyes emberek elég port szívtak be, vagy nyeltek le ahhoz, hogy a jövőben komoly egészségkárosodást szenvedhessenek el. Ez különösen igaz volt gyermekek és fiatal embereke esetében, akik több port szívtak be, és többet nyeltek le, mint a felnőttek.

A szóban forgó tanulmány összefoglalása: 2011. Március 11. Után a fukushimai reaktorok leolvadását követően 180 japán részecskéből (por és talajfelszín) álló mintát, valamint 235 hasonló amerikai és kanadai mintát vettünk, majd analizáltuk gamma spektrométerre, autoradiográfiai úton, és röntgen sugaras, letapogató elektron mikroszkóp segítségével. A mintákat öt éven át vettük és analizáltuk 2011 és 2016 között. A 180 japán mintából 142-ben detektálható mennyiségű Cs-134, és Cs-137 találtunk. A japánból származó részecske mintában a specifikus radioaktív Cézium aktivitása 3,2 kBq/kg ±1,8 kBq/kg volt 2,57 kBq/kg) középértékkel (ð = 72 kBq/kg). Ezzel szemben az amerikai és a kanadai radioaktív Cézium középértéke 0,03 kBq/kg alatt volt. Az amerikai és a 32 darabos kanadai mintában találtunk egy Cs-134 és Cs-137 izotópokat detektálható mintán, illetve 4 ilyen mintán a 74 talajpor minta között. A sugárzó részecskét tartalmazó amerikai és kanadai minta maximuma 0,30 ± 0,10 kBq/kg volt. A japán minták középértéke eltorzult, mert a 180 minta közül 9-ben (5%) a sugárzás aktivitása meghaladta a 250 kBq/kg értéket. Ezt a kiugrást mind a 2011-es, mind pedig a 2016-os mintáknál tapasztaltuk.

A japán mintákban több mint 300 egyedi radioaktív forró részecskét találtunk. A következő elemekből találtunk 1 százalékot meghaladó mennyiséget: Cézium, Amerícium, Rádium, Polónium, Tórium, Tellurim, Stroncium. Egyes részecskék specifikus aktivitása elérte a MBq/µg nagyságrendet. Az amerikai mintákban nem találtunk radioaktív Céziumot. Az amerikai mintában csak természetesen előforduló radioaktív izotópokat találtunk. A néhány detektált forró részecske jelentős sugárszennyezést okozhat azoknak, akik belélegzik.

A fenti adatokból világossá válik, hogy az észak amerikai kontinenst még nem érték el a fukushimai reaktorleolvadás következményei.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3572) Változó szex

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

Az 1948/1953-ban megjelent Kinsy jelentés szerint a társadalom 3,5 %-a homoszexuális. Érdekes módon a leszbikus nők kábé fele biszexuális. Húsz évvel később Hunt megfigyelései szerint a férfi homoszexualitás 7%, míg a női csak 3%-ot tesz ki a társadalomban. Vagyis a helyzet nem változott.

Ezzel szemben a napjainkban végzett felmérés szerint a nőknek mindössze 63 százaléka „nem tudja elképzelni” hogy leszbikus kapcsolatba lépjen. De, ez azt jelenti, hogy a nők 37 százaléka el „tudja képzelni”. Ezzel szemben a férfi homoszexuálisok aránya nem változott. Mert a férfiak más irányba torzultak.

A férfiak (ha tehetik) élethű, műanyag nőket alkalmazó kuplerájba járnak, illetve ha van pénzük, akkor vesznek maguknak egy ilyen műnőt. A legfrissebb hírek szerint egy kazahsztáni testépítő, Juri Toloszko „feleségül” veszi műanyag nőjét, akivel kimagasló házaséletet kíván élni. Őt és szexuális életét 36 ezren követik a közösségi médián. A pár fényképe fenn látható.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3571) Putyin berágott

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

Az USA vezetésével a Nyugat iparkodik ignorálni a Szovjetunió szerepét a II. világháborúban. Odáig mentek, hogy két éve a Normandiai Partraszállás 75 évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésre, Putyint meg se hívták. Úgy tesznek, mintha a Szovjetunió nem vesztett volna el 25 millió állampolgárt, és mintha az CCCP nélkül is meg tudták volna nyerni a háborút. Miközben az igazság az, hogy Hitler hadseregének 80 százaléka a keletik fronton harcolt.

Ebből lett Putyinnak elege. „Majd mi befogjuk a mocskos pofátokat” fakadt ki az orosz elnök és kijelentette: „Oroszország szembeszáll a II. Világháború történetének az átírásával egy mindenki számára igénybe vehető archívum központ létrehozásával.”

A központban korabeli dokumentumok, fényképek, filmfelvételek lesznek, és bárki számára elérhető lesz. Putyin állítja, hogy Moszkva követni fogja  Tel Aviv példáját, ahol nem engedik, hogy bárkik elfelejtse a Holokauszt szörnyűségeit.

Putyin ötlete akkor valósul meg, amikor Moszkva és Varsó között élénk vita folyik a Második Világháborúhoz vezető út eseményeit illetően. A lengyelek átformálták a korabeli konfliktust, iparkodva megszabadulni saját felelősségüktől, magukat beállítják a németek és az oroszok áldozatának. Itt, azonban nem állnak meg, egy „billiót” kérnek a németektől az elszenvedett háborús károk fejében, gondosan elhallgatva a zsidók ellen elkövetett bűneiket a megszállás alatt. Ez utóbbi miatt van is némi nézetelnézésük Izraellel.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3570) XXI. század

Tibor bá’ online

 

A XXI. század legnagyobb, tömeges tévedése

2021 a 89. év

Állandóan olyan cikkeket olvasok, hogy mi lesz 2030-ban, 2040-ig, 2050-re, sőt akár 2100-ban. A magyar belpolitikában 2022-ben kormány váltás, és 2026-ig milyen terveket kívánnak megvalósítani. Oroszország milyen új fegyverekkel akar előállni 2030-ig. A kínaiak a Vénuszra akarnak küldeni ezt meg azt 2035-ig, stb. stb. A legújabb: A Breakthrough National Center for Climate Restoration nevű ausztrál think tank által jegyzett a jelentés állítja, hogy 2050-re az emberi civilizáció befejezi áldásos tevékenységét, amennyiben  nem teszünk gyors és határozott lépéseket a klímaváltozás mérséklésére.

Nos, ezek az emberek az álmok világában élnek. Nem lesz 2050, azaz ember nem lesz, akik megéri a 2050-et. Evolúció biológusok szerint az ipari forradalom előtti átlag hőmérséklethez képest a 3 °C-os melegedést a Homo Sapiens nem éli túl.

A konzervatív kutatók szerint 2050-re a +3°C-t könnyen eléri a föld, de a realisták szerint ezt az értéket már 2026-ra elérhetjük. Nézzétek meg az alábbi ábrát.

Felhívom a figyelmet, hogy itt az északi félteke tenger felszín hőmérsékletét láthatjuk. Aztán a baloldalon feltüntetett skálán a nulla érték az 1901-2000 közötti átlaghőmérséklet átlaga, tehát nem az ipari forradalom előtti átlaghőmérséklet.

A másik, hogy a metánhidrát billenő pontja, vagyis, amikor a metán hirtelen tömegesen, és megállíthatatlanul kezd felszabadulni 1,35 °C-nál van, amit jövő év derekán érünk el. Ha a kalkulációk jók, megfelelnek a valóságnak, akkor az átlag hőmérséklet (nem tengervíz) 3°C-ra történő kihalási emelkedést 2026-ra egészen biztos elérjük. Ismétlem, ha a metánhidrát billenőpontja jól van kiszámítva.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3569) Harmadik oltás

A cikk szerkesztett magyar fordítását E-mailben elküldöm a VIP előfizetőknek

Valószínűleg szükség lesz egy megerősítő (harmadik) oltásra, de mikor, és melyik készítményre?

___________________________________________________________________________

We’ll Probably Need Booster Shots for Covid-19. But When? And Which Ones?

Scientists are asking a lot of questions about Covid-19 booster shots, but they don’t yet have many answers. Here’s what they know so far.

By Carl Zimmer

Published June 6, 2021Updated June 7, 2021

Leer en español

As the nation edges closer to President Biden’s goal of a 70 percent vaccination rate, many people are beginning to wonder how long their protection will last.

For now, scientists are asking a lot of questions about Covid-19 booster shots, but they don’t yet have many answers. The National Institutes of Health recently announced that it has begun a new clinical trial of people fully vaccinated — with any authorized vaccine — to see whether a booster of the Moderna shot will increase their antibodies and prolong protection against getting infected with the virus.

Although many scientists estimate that the Pfizer-BioNTech, Moderna and Johnson & Johnson vaccines authorized in the United States will last at least a year, no one knows for sure. It’s also unclear whether emerging variants of the coronavirus will change our vaccination needs.

“We’re in uncharted waters here in terms of boosters,” said Dr. Edward Belongia, a physician and epidemiologist at the Marshfield Clinic Research Institute in Marshfield, Wis.

Why do we have to get a flu vaccine every year, but two measles shots during childhood can protect us for life?

Different pathogens affect our immune system in different ways. For some diseases, like the measles, getting sick once leads to lifelong protection from another infection. But for other pathogens, our immune defenses wane over time.

In some important respects, vaccines mimic natural infections — without requiring that we actually get sick. Measles vaccines can produce lifelong immunity. Tetanus vaccines, on the other hand, generate defenses that fade year after year. The Centers for Disease Control and Prevention recommends getting a tetanus booster once a decade.

And sometimes the virus itself can change, creating a need for a booster to produce a new, tailored defense. Influenza viruses are so mutable that they require a new vaccine every year.

How do Covid-19 vaccines stack up against others in terms of protection?

The short answer is that we can’t be sure yet, since people started getting vaccinated in large numbers only a few months ago.

“Even in the trials, we don’t know what the immune response is a year out,” said Dr. Kirsten Lyke, a vaccine expert at the University of Maryland School of Medicine and a leader of the N.I.H.’s booster trial.

But early signs are encouraging. Researchers have been drawing blood from volunteers in vaccine trials and measuring their levels of antibodies and immune cells that target the coronavirus. The levels are dropping, but gradually. It’s possible that with this slow rate of decline, vaccine protection will remain strong for a long time. People who were previously infected and then received the vaccine may enjoy even more durable protection.

“I think there’s a real possibility that the immunity could last for years against the original strain,” Dr. Belongia said.

If that possibility bears out, Covid-19 boosters might not be required for years. But

that’s a big if.

Will some Covid vaccines last longer than others?

Possibly. Scientists have already found that vaccines using different technologies can vary in their effectiveness. The strongest vaccines include Moderna and Pfizer-BioNTech, both of which are based on RNA molecules. Vaccines relying on inactivated viruses, such as those made by Sinopharm in China and Bharat Biotech in India, have proved somewhat less effective.

It’s not entirely clear why that’s the case, said Scott Hensley, an immunologist at the University of Pennsylvania. RNA vaccines are relatively new and so the immunity they provoke has not been thoroughly studied. In his own research on mice getting different types of flu vaccines — some made with RNA and others inactivated viruses — Dr. Hensley sees a similar difference. The level of antibodies produced by the two kinds of vaccines are “outrageously different,” he said.

It’s possible that the protection from the less effective Covid-19 vaccines will fade more quickly. Sinopharm’s vaccine may already be showing some signs of this decline. Clinical trials indicate that it has an efficacy of 78 percent. But the United Arab Emirates and Bahrain are already offering boosters to people who received the Sinopharm vaccine to bolster their waning immunity.

How will we know when our vaccines are losing their effectiveness?

Scientists are searching for biological markers that could reveal when the protection from a vaccine is no longer enough to hold back the coronavirus. It’s possible that a certain level of antibodies marks a threshold: If your blood measures above that level, you’re in good shape, but if you’re below it, you’re at greater risk of infection.

Some preliminary studies suggest that these markers — known as correlates of protection — exist for Covid-19 vaccines. Research is underway to find them.

“That will teach us a lot,” said Dr. H. Clifford Lane, the deputy director for clinical research and special projects at the National Institute of Allergy and Infectious Diseases.

What about the variants?

We may very well need boosters to block variants, but that’s not clear yet.

The emergence of variants in recent months has accelerated research on boosters. Some variants have mutations that led them to spread swiftly. Others carry mutations that might blunt the effectiveness of authorized vaccines. But at this point, scientists still have only a smattering of clues about how existing vaccines work against different variants.

Last month, for example, researchers in Qatar published a study on the Pfizer-BioNTech vaccine, which was given to over a quarter of a million of the country’s residents between December and March.

Clinical trials showed that the vaccine had an efficacy of 95 percent against the original version of the coronavirus. But a variant called Alpha, first identified in Britain, lowered the effectiveness to 89.5 percent. A variant first identified in South Africa, known as Beta, lowered the vaccine’s effectiveness further, to 75 percent. Against both variants, however, the vaccine was 100 percent effective at preventing severe, critical or fatal disease.

Just because a variant can dodge existing vaccines doesn’t mean that it will become a widespread problem, however. Beta, for example, has remained rare in countries with strong vaccine programs, such as Israel, Britain and the United States. If Beta stays rare, it won’t pose a serious threat.

But evolution still has a lot of room to play with the coronavirus. Scientists can’t rule out the possibility that new variants may emerge in the months to come that spread quickly and resist vaccines.

“It’s clear that variants are inevitable,” said Dr. Grace Lee, associate chief medical officer for practice innovation and infectious diseases physician at Stanford Children’s Health. “I think the question is, how impactful are they going to be?”

Would we need a special booster tailored for a particular variant?

It’s not clear yet. Some scientists suspect that a high immune response to the original version of the coronavirus will provide sufficient protection against variants as well. But it’s also possible that a vaccine designed to thwart one variant in particular may be more effective.

Pfizer has begun a trial to test both options. Some volunteers who have already received two doses of their vaccine will get a third dose of the same shot as a booster. As part of the same trial, researchers will give other volunteers an experimental booster designed to protect against the Beta variant.

“Based on what we have learned so far, our current thinking is that until we see a reduction in SARS-CoV-2 circulation and Covid-19 disease, we think it is likely that a third dose, a boost of our vaccine, within 12 months after vaccine administration, will likely be needed to help provide protection against Covid-19,” said Jerica Pitts, the director of global media relations for Pfizer.

Can I switch my vaccine brand when I get a booster?

Possibly. In fact, a lot of research on other diseases suggests that switching vaccines can strengthen boosters. “This is a tried and true concept from before Covid,” Dr. Lyke said.

Dr. Lyke and her colleagues are testing this mix-and-match option for boosters as part of their new trial. They are recruiting volunteers who have been fully vaccinated by any of the three vaccines authorized in the United States — Johnson & Johnson, Moderna and Pfizer-BioNTech.

All of the volunteers are receiving a Moderna booster. The researchers will then observe how strong of an immune response it produces.

It’s possible that other vaccines still in clinical trials may work even better as Covid boosters. Novavax and Sanofi, for example, are both running clinical trials in the United States on vaccines that consist of viral proteins. Dr. Lyke and her colleagues have designed their study so that they can add more such vaccines to the mix later on.

“Behind the scenes, we’re working on other contracts so that we can move additional boosters into the trial,” she said. Those additional boosters may also include ones tailored for variants, like the one developed by Pfizer-BioNTech.

Other mixed booster trials are also underway. In Britain, scientists are giving volunteers vaccines from AstraZeneca, CureVac, Johnson & Johnson, Moderna, Novavax, Pfizer-BioNTech and Valneva as boosters. ImmunityBio is testing its vaccine in South Africa as a booster for the Johnson & Johnson vaccine, while Sanofi is preparing to test its vaccine as a booster for those from several other companies.

The N.I.H. trial may start delivering results as soon as the next few weeks. If fading vaccines and surging variants create a burst of new infections this winter, Dr. Lyke wants to have data that she can share with policymakers.

“For us, getting an answer as soon as possible was critically important,” she said. “We just don’t have that luxury of time.”

What about all of the people who haven’t gotten their first doses yet?

Dr. Hensley says it’s wise to prepare for the possibility that boosters will be needed. But he hoped that they didn’t become a distraction from the pressing need to get first doses to billions of people across the world.

“If more people get protected right away, then the virus will have fewer hosts to infect and less opportunity to evolve into new variants,” he said.

“I want to see these vaccines distributed globally, because I want to protect people across the world,” Dr. Hensley added. “But even if you only care about yourself, you should get behind this effort as well, because that is the only way that you’re going to end the pandemic and limit the ability of variants to arise.”

Noah Weiland contributed reporting.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

(3568) Csókolom

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

Gyerekkoromban, mindenkinek úgy kellett köszönnöm, hogy csókolom. A köszönés után pedig tétszikezés járta. Csókolom Zsuzsi néni, eltetszik engedni a Gyurit játszani? Evvel nem volt semmi baj. A fene se gondolt rá, hogy a Handkuss ből ez lesz, de most már itt van egy ideje. Csakhogy Zsuzsi néninek volt egy férje, Péter bácsi. 10 éves korban természetesen Péter bácsinak is csókolom járt, de azt évek teltek. 18 évesen már nevetséges Péter bácsinak csókólommal köszönni. Odavágni, hogy jó napot, az meg nevetséges, mert indokolatlanul durva.

Végre valaki kitalálta, hogy ha elmentünk egymás lakására, a jelen lévő apának „tiszteletem” felkiáltás megtette a magáét. De maradt még probléma elég. Pista bácsi a szomszédban lakott, apámnak jó barátja, hetente kétszer láttam. Vidáman ment a csókolom, csak közben szép lassan felnőttem. Az kivitelezhetetlen, hogy holnaptól kezdve azt mondom neki, hogy jó napot. Úgy 16 környékén kezdtem kerülni a találkozást. A helyzetet Pista bácsi tudta volna megoldani, de nem tette. Vagy szart rá, vagy élvezte a számomra kellemetlen helyzetet. Ha egy volt csókolomos bácsival, 10 évvel később találkoztam, nem volt probléma: üdvözlöm, jaj de jól néz ki. Mikor találkoztunk utoljára? Ha tegeződve válaszolt, visszategeztem, ha nem, hát akkor nem. Nőkkel nem volt probléma, 60 évesen is lecsókolóztam a 90 éves Zsuzsi nénit.

A mai fiataloknak nem tudnám, hogy lenne ilyen problémái. Simán letegezik egymást, és magázzák a náluk öregebbeket. Nem rég egy harmincas éveiben járó férfivel kerestünk egy címet. Na, ott egy szintén harmincas nő, attól kérdezd meg. Egy irányba mentünk mellé simultam Lajos barátom kiszólt a kocsiból: figyelj, nem tudod, hol van a Körösi út? Tudta.

Minden esetre, annak idején megfogadtam, ha én felnőtt leszek, ezzel szakítok. Ismerősök jönnek, hozzák a tíz éves fiúkat. Üdvözöljük egymást, a gyerek néma marad. A papa: Köszönj szépen a Tibor bácsinak. A gyerek néma marad. Na, köszönj már. A gyerek nagy nehezen megszólal, csókolom. Szia, kisöreg, hogy hívnak? Feri vagyok. Én meg Tibor bá’, mond azt, hogy szia, Tibor bá’. Feri boldogan belemegy, szia, Tibor bá’ hány kutyátok van?

De ez néha furcsán cseng le. Húszon éves jól pozicionált férfi, félig családi társaság, bemutatnak egymásnak, mert még nem találkoztunk, de különben tudtunk egymásról. Szervusz, jó estét, nyugodtan tegezz vissza, nem tegeződök, ahogy akarod. Na, most ezzel mit csináljak? A szervusz után kezdjem el magázni? Különben úgy hat, hogy a visszategezést ki kell érdemelnem. Ő tesz nekem egy szívességet, ha visszategez. Elég sokat változik a világ. Mikor fogják elvárni tőlem, hogy egy huszon éves férfinek csókolommal köszönjek, mert hogy én csak egy szar nyuger vagyok.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3567) Térdelni

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

A letérdelés a megalázkodás jele. Templomban a katolikusok letérdelnek isten előtt, elismerve nagyságát, felsőbbrendűségét. Emberek között a törvénytelen kivégzéseknél szokás fej belövés előtt letérdeltetni az áldozatot. Nem elég, hogy meg fog dögleni, mint egy kutya, még meg is kell alázni.

És akkor most jött a BLM mozgalom, vagyis, hogy a feketék élete is számít. Alapja az, hogy a fegyverét túl könnyen és gyorsan használó amerikai zsaru áldozatai között jóval több az afroamerikai, mint a népességi arányuk. És bizony vannak egészen kiemelkedő példák is, ahol a fegyverhasználat még ott se legális, például a hátulról érkező golyónyomok. Egy menekülő aligha veszélyezteti a zsaru életét. Ugyanis a legális gyilkosság nevesített oka az önvédelem. Szóval a sok felesleges gyilkolásra válasz a feketék részéről a BLM. Ez persze amerikai belügy, de mert amerikai, világhír lett belőle.

Lépjünk egyet. A hatalmas pénzeket hozó sportok, például a foci, teli van fekete játékosokkal. Az ok egyszerű, a nyomorban élő feketék számára, ha van tehetsége, a sport. Ezek a sportolók kitalálták, hogy a BLM mozgalommal úgy tudnak szolidaritást vállalni, ha mérkőzés előtt fél térdre ereszkednek. Hogy ez pontosan mit szimbolizál, azt nem tudom. Tisztelet a meggyilkoltaknak? Mindegy, ami biztos az a megalázkodás.

A legújabb szenzáció, hogy a magyar csapa az írek elleni meccs előtt, nem volt hajlandó térde ereszkedni. Igazuk volt. Nekünk semmi közünk az USA-ban zajló belpolitikai játszmához. A nemzet nagy része isten előtt se térdel le, mert nem hisz benne. Az amerikai polgárjogi herce-hurcában meg pláne. Nincs semmi okunk bárki előtt megalázkodni.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3566) Napfogyatkozás

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

Ma, június 10-én napfogyatkozás van. 12:45-kor fog a Hold a legtöbbet eltakarni a Napból. Nálunk csak részlegesen. Ez alkalommal gyűrűs napfogyatkozás lesz. Vagyis a Hold teljesen nem fogja tudni eltakarni a Napot, a pereme mentén némi Nap látható marad. Bár a Hold 400-szor kisebb, mint a Nap, a tőlünk mért távolsága 400-szor kevesebb. Ez kiegyenlítené egymást, de a Hold pályája nem kőr, hanem ellipszis. Egyszer közelebb van hozzánk, máskor messzebb. Most messzebb van, ezért gyűrűs a napfogyatkozás. Érdemes megnézni, de….

Szabad szemmel, akár napszemüvegen át a Napba nézés (még napfogyatkozáskor is) megvakulást okozhat. Erős hegesztő szemüvegen keresztül, rövid ideig biztonságos a szemlélés. Különben a teljes napfogyatkozás egyszerűen kísérteties.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3565) Európa iszlám jövője

Tibor bá’ fordítása online

El vagyunk foglalva a CIVID-19 pandémiával, de ettől a „régi” problémák nem tűntek el.

 

2021 a 89. év

Szerző: Guy Milliére (a Párizsin Egyetem professzora, 27 szakkönyv szerzője)

Az európai vezetők elfogadták országaik egy részének átalakítását az ellenség territóriumává. Látják, hogy egy demográfiai katasztrófa közepén állunk. Tudják, hogy 20-30 éven belül Európát az iszlám fogja uralni.

Tíz évvel ezelőtt Walter Laqueur történész, Európa Utolsó Napjai meghatározásában azt állította, hogy az európai civilizáció haldoklik és csak az öreg emlékművek és múzeumok élik túl az átalakulást. Laqueur diagnózisa túlzottan volt optimista. Az öreg emlékművek és múzeumok fel lesznek robbantva. Nem kell máshova nézni, mint az „Antifa” fekete csuklyás támogatóira (egy „anti-fasiszta” mozgalom, akiknek tettei totálisan fasisztoid) mit tesznek Amerikában a szobrokkal.

Az európai szajha média megmagyarázhatatlannak nevezi az iszonyatos tetteket. A vezető spanyol napilap, az El Pais  az egyik vezércikkében azt írja, hogy a radikálissá válás bizonyos közösségek kirekesztésének a keserű gyümölcse. Aminek felszámolásához nagyobb szociális igazságra lenne szükség. Franciaországban a  Le Monde állítja, hogy a terroristák gyűlöletet akarnak kelteni, és nyomatékosan figyelmeztet az előítélet elkerülésére. Angliában The Telegraph megmagyarázza, a gyilkosok megtámadják a Nyugatot, nem azért, amit tesznek, hanem azért mert a Nyugat az Nyugat. Magukat gyilkosoknak nevezik, nem pedig terroristáknak, vagy iszlámistáknak. Egy terrorellenes szakembert meginterjúvoltak a televízióban, aki azt állította, hogy egész Európában végrehajtott terrortámadások egyre gyilkosabbak lesznek. Kitért arra, hogy a barcelonai dzsihádisták eredeti terve a Sagarada Família katedrális lerombolás volt, több ezer áldozattal. A szakemberek azt szajkózzák, hogy az európaiaknak meg kell tanulni együtt élni a széleskörű mészárlással. Nem állnak elő megoldással. Újra és újra állítják, hogy a terroristák valójában nem muszlimok, és a támadásoknak semmi közük az iszlámhoz.

Nyugat európai országok vezetőinek az a véleménye, hogy az iszlám terroristák létezése az élet velejárója, amit az európaiaknak meg kell szokni, mert ez egy fajta aberráció, aminek semmi köze az iszlámhoz. Legtöbbször a „terrorizmus” kifejezést beszédeikben elkerülik. A barcelonai támadás után Angéla Merkel német kancellár apró kis szemrehányást tett a „gyűlölködő” eseményt okozóknak, aztán szolidaritásról biztosította a spanyol embereket, majd lezárta a témát. Emmanuel Macron francia elnök felrakott egy részvétnyilvánítást a tweeterre, majd „tragikus támadásról” beszélt. Európa szerte szándékosan jelentéktelenítették a terrorcselekményeket. Aki mobilizálásról, vagy a bevándorlási politika nagyobb fokú megváltoztatásáról beszélt, azokat a politikusok gúnyosan populistának bélyegezték.

Az iszlám legkisebb bírálata azonnal, szinte egyhangú méltatlankodást vált ki. Nyugat Európában a könnyen hozzáférhető, iszlámról szóló könyveket a Muszlim Brotherhood (Muzulmán testvériség) szervezetekhez közelállók írják, mint például Tariq Ramadan. Léteznek politikailag nem korrekt könyvek is, de ezeket pult alól adják, mintha csempészáru lenne. Iszlám könyvesboltok árulnak brosúrákat, amelyek nyíltan erőszakra buzdítanak. Több tucat Abdelbaki Es Satty-hoz hasonló imám, aki feltételezhetően a barcelonai támadás kitervezője volt, büntetés nélkül folytathatja prédikálását. Ha valamelyiket letartoztatják, hamarosan kiengedik. Széleskörű a behódolás. A növekvő veszély ellenére, mindenütt csak beszélgetés zajlik arról, hogy az európaiaknak a lehető legnormálisabban kell élni. Viszont az európaiak pontosan látják mekkora a veszély, és érzékelik, hogy a legkisebb mértékben se normális. Látják a rendőröket és a katonaságot az utcákon, az egyre-másra felállított ellenőrzési pontokat. Színházak, áruházak bejáratainál végzett ellenőrzéseket. Közben azt mondják az embereknek, hogy lépjenek át a fenyegetéseken, de ezt nem teszik. Tüntetéseken azt állítják, hogy nem félnek (No tinc por), de valójában agyon idegesítik magukat. Felmérések eredménye világosan kimutatja, hogy fekete jövőt jósolnak maguknak, de azt is világosan jelzik, hogy nem bíznak vezetőikben, de úgy érzik, nincs más választásuk.

Életükben a fordulat gyorsan következett be, kevesebb, mint 50 év alatt. Korábban Európában mindössze néhány ezer muszlim volt jelen, többnyire munkavállalók a korábbi gyarmatokból. Elvileg ideiglenesen, ezért soha nem volt igény a beolvadásukra. Számuk azonban hamarosan százezrekre rúgott, majd milliókra. Jelenlétük állandóra változott. Sok közülük állampolgárságot kapott, beolvadásuk elképzelhetetlenné vált, legtöbb elsősorban muszlimnak érezte magát.

Az európai vezetők feladták saját kultúrájuk védelmét, egy idő után úgy gondolták, hogy minden kultúrát egyformának kell tekinteni.

Az iskolák tananyagát megváltoztatták. A gyerekeket arra tanították, hogy Európa és a Nyugat kifosztotta a muzulmán világot, nem pedig azt, hogy a muszlimok megtámadták és leigázták a keresztény Bizáncot, Észak Afrikát és a Közel Keletet, Kelet Európa egy részét, Görögországot, Észak Ciprust és Spanyolországot. A gyerekeknek azt tanítják, hogy az iszlám civilizáció csodás és gazdag volt a gyarmatosítás előtt.

A háború utáni jóléti állam kialakított egy hatalmas létminimum alatti osztályt, amely állandó jelleggel vált függővé, pont akkor, amikor a muszlimok száma Európában megduplázódott. Ezért a szociális lakások által kialakuló környékek muszlim gettókká váltak. A tömeges munkanélküliek száma gyorsan növekedett, akiknek nagy része betanított munkás volt. Így aztán a muszlim gettók tömeges munkanélküliek gettójává vált, amiket elleptek az agitátorok, akik arról győzték meg a munkanélküli muszlimokat, hogy miután az európaiak hazájukat kirabolták, most, miután velük építették újjá Európát, úgy bánnak velük, mint haszontalanná vált eszközzel. Nem csoda, hogy a bűnözés mindennapossá vált. A muszlim gettók bűnözők gettójává változott.

Lassan megérkeztek a szélsőséges prédikátorok, akik az európaiak utálatát megerősítették. Azt tanították, hogy a muszlimoknak emlékezni kell arra, hogy kik is ők. Az iszlámnak bosszút kell állni. Megmagyarázták a fiatal muszlimoknak, a börtönbe zárt muszlim bűnözőknek, hogy az erőszak nemes célra felhasználható: ez a dzsihád.

A rendőrséget utasították, hogy ne lépjenek közbe nehogy növeljék a feszültséget. A bűnbarlangok no-go zónákká váltak. (amiknek létezését hivatalosan tagadják) Ezekből a no-go zónákból verbuválják az Iszlám terroristákat. Lázadások törtek ki, amire a vezetők részéről a nagyobb engedmények biztosítása volt. Új törvényt hoztak létre, amivel korlátozták a szólásszabadságot.

Amikor az iszlám terroristák először támadtak Európára, az ország vezetői nem tudták mit kellene tenni, és még ma se tudják. Egy olyan szituáció foglyaivá váltak, amelyet ők hoztak létre, de nem képesek ellenőrzésük alá vonni. Úgy tűnik a helyzet reménytelen.

Nem ítélhetik el az iszlámot, mert a törvény, amit ők hoztak, ezt nem teszi lehetővé. A legtöbb európai országban törvény tiltja az iszlám bírálatát, mert az iszlamofóbia, és mint ilyen súlyos pénzbüntetés jár érte, ha nem elzárás.

Az 1995-ben létrehozott Schengeni egyezmény miatt a határvédelem nem állítható vissza, illetve drága lenne és időt venne igénybe.

Úgy tűnik, hogy az európai vezetők se nem akarják, se nem rendelkeznek az eszközökkel, hogy ellenálljanak az Afrikából és a Közel keletről érkező több milliós muzulmán emigráns áradatnak. Pontosan tudják, hogy az emigránsok között terroristák bújnak meg. Ennek ellenére nem vizsgálják meg őket, hanem kibújókat keresnek és hazudnak. Nem működő deradikalizációs programokat hoznak létre, de úgy tűnik, hogy a „radikálisak” nem akarnak „deradikálisnak” lenni.

Az európai vezetők kitalálták, hogy a radikalizáció egy fajta mentális betegség és azt fontolgatják, hogy pszichiáterekkel kezeltetik őket. Aztán kitalálták az Európai Iszlámot, ami egészen más, mint az iszlám bárhol máshol. Szerintük ez utóbbinak magas erkölcsi hozadéka van. Ilyen alapon marad Barcelona „open” az emigránsok felé. Angéla Merkel nem hajlandó szembe nézni politikájának a következményeivel, ami a megszámlálhatatlan migráns beengedését eredményezte. Ehelyett megbünteti azokat a közép európai országokat, amelyek nem fogadják el politikáját.

Az európai vezetők nagyon jól látják a demográfiai katasztrófát, tisztában vannak azzal, hogy 20-30 éven belül Európát a muszlimok fogják uralni, megpróbálják a keresztény európaiakat elaltatni egy olyan álomszép jövő előre vetítésével, ami soha se fog elérkezni. Azt mondják, hogy Európának meg kell tanulni együtt élni a terrorral, mert ezzel szembe semmit se lehet tenni. Elhallgatják azt, hogy sok mindent lehetne tenni, de nem teszik, mert elveszítenék a muszlim szavazókat. Winston Churchill azt mondta Neville Chamberlain-nek: Választhattál háború és megszégyenülés között. Te a megszégyenülést választottad, és háborút fogsz kapni. Ez a megállapítás ma is igaz.

Walter Laqueur történész  10 évvel ezelőtt az „Európa utolsó napjai” összefoglalójában azt írta, hogy az európai civilizáció haldoklik, és csak a múzeumai és szobrai fogják túlélni. Ámbár diagnózisa túlzottan optimista volt. A múzeumokat és a szobrokat fel fogják robbantani. Nem kell mást nézni, mint a fekete csuklyát viselő „Antifa” mozgalom tagjainak a tevékenységét az amerikai szobrokkal. A barcelonai Sagrada család katedrálisa azért maradt épen, mert a terrorista elbaltázta a robbantást.

Európa halála erőszakos lesz, és fájdalmas. Úgy tűnik senki se hajlandó leállítani. A választónak még sikerülhetne, de most kellene cselekedniük, még mielőtt nem lesz túl késő.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(112) Az igazat, csakis az igazat a H1N1-ről

Ez a poszt 12 éves. Ennek ellenére igen tanulságos

2021 a 89. év

Napokig kutattam a világhálót, hogy megszerezzem a megbízható információt. Bevallom őszintén, elsősorban nem egy kurva jó poszt megírása járt a fejemben, hanem az, hogy feleslegesen ne dögöljek meg. Ugyanis a 65 felettiek között, jóval több hal meg influenzában, mint a 65 alattiak, annak ellenére, hogy lényegesen kevesebben vannak. Azt persze lehet mondani, hogy valamiben meg kell halni és a 65 felettiek nem annyira az influenzába halnak bele, mint inkább abba, hogy már nem mai gyerekek és az immunrendszerük se a régi. Mindegy, indítékom volt, az eredmény pedig a következő.

Néhány éve az egész Világot körbejárta a madár influenza frász, aztán nem lett belőle semmi. Ez a tény sokakban azt a reakciót váltja ki, hogy most meg a sertés influenzával csinálják azt, amit annak idején a madár influenzával. Ennek van esélye, de mi van akkor, ha mégse ez a helyzet? Egy vakcina ára 1800 forint, ami jó kis üzlet, ha 6 milliót rendelnek belőle és a fiolákat automata gépeken gyártják, míg a kézi munkát betanított, fehér köpenyes rabszolgák végzik havi 40 fiola áráért. Hatalmas üzlet, de attól még a sertés influenza veszélyes lehet. Mi van akkor, ha nem veszélyes, de Magyarországon el akarják adni a 6 millió fiolát? Egye meg a fene, keressenek rajtam 1700 forintot, bánom is én, a biztonságom ennyit megér. Igen ám, de olyan szelek is fújnak, hogy a vakcina nem biztonságos, vagyis nem az 1800 forint megspórolásáról van szó, hanem az egészségemről? Hát akkor kezdjük a kutakodást. Szerencsére vannak még megszállottak rajtam kívül is, ilyen például Dr. Sherri Tenpenny: www.nmaseminars.com akinek honlapjára tényleg érdemes ellátogatni. Dr. Tenpenny 2006-ban írt egy könyvet is az influenza vakcináról, vagyis akkor, amikor a sertés influenzáról még nem is hallottunk. Nem vádolhatjuk azzal, hogy ő is meglovagolja a beharangozott világjárványt, csak éppen fordítva ült fel a lóra. Az ő elve megegyezik az enyémmel. Fel kell vázolni a tényeket, és akkor mindenki eldöntheti maga, hogy a tények ismeretében mit tegyen. Mik ezek a tények?

Az emberben az influenza vakcinák szigorú kiértékelése után komoly kérdések merülnek fel. Igaz-e, hogy a vakcina egészen kicsi kockázat mellett egy igen hatékony influenza elhárító fegyver? A helyzet az, hogy se a vakcina biztonságossága, se pedig nagy fokú hatékonysága nincs bizonyítva. Akkor pedig mik a tények?

Minden évben egy új vakcinát állítanak elő, amely három különböző vírust tartalmaz (egy B törzshöz tartozót és két A törzshöz tartozót). A vírusok kiválasztását a CDC végzi [Az USA Egészségügyi Minisztériumán belül működő Betegségkezelő és Megelőző Központ (Centers for Disease Control and Prevention).] annak alapján, hogy a megelőző évben többnyire melyik vírusok voltak Kínában, és Ausztráliában az influenza szezon alatt. A CDC „beismeri”, hogy a vírusok kiválasztása „szakmai ráérzés” alapján történik.

Mi van az influenza vakcinában? Az influenza vírus szaporítása „specifikus patogén mentes” (tehát majdnem steril) tyúktojásban történik. A majdnem steril azt jelenti, hogy a tojásokat 23…31 különböző kórokozó jelenlétének a kiszűrésére vizsgálják meg. A különböző laboratóriumok maximálják a kórokozó fajták számát egyszerűen azért, mert a tojásokban jelenlehető baktériumok és vírusok száma túl nagy, és ugye minél több vizsgálatot végeznek, annál drágább lenne a vakcina. Ha egyik vizsgált kórokozó sincs jelen, akkor a vizsgált tojás „patogén mentes”.

Szúrjuk közbe, hogy jelentős különbség van a „patogén mentes” és a „specifikus patogén mentes” fogalom között. Ugyanis, bár az összes kórokozótól mentes állat létrehozása nem lehetséges, lehetséges viszont olyan állat (vagy tojás) létrehozása, amelyek mentesek specifikus kórokozóktól. Vagyis olyan vírusoktól, amelyek az állat részére ártalmatlanok, azonban az ember számára nem feltétlenül ártalmatlan.

Éppen ezért a gyártás alatt antibiotikumokat (neomicint, polimixin B-t és gentamicint) kevernek a vakcinába véletlenül odakerülő baktériumok elszaporodása ellen.

Az elkészült vakcinában a következő adalékok lehetnek különböző kombinációban: Triton X-100 (egy tisztítószer), poliszorbát 80 (rákkeltő anyag), zselatin, formaldehid, nyomokban tojás fehérje. Ezeken túlmenően az influenza vakcinák legnagyobb részében van még thiomerzal, ami egy etil-higanyt tartalmazó prezerváló szer (C9H9HgNaO2S). A thiomerzal egyes feltételezések szerint agykárosító, ebből kifolyólag vizsgálat alatt áll. Az igazság kiderítése angol-amerikai irodalomból nehéz, mert hatalmas anyagi érdekek húzódnak meg a háttérben. Minden esetre a Szovjetunióban betiltották 1977-ben, majd Skandináv államokban is.

Kérdés, ha vita van a thiomerzal körül, miért alkalmazzák? tulajdonképpen 1930 óta használják, elsősorban gazdasági okok miatt. Ugyanis nagyobb oltóanyag kiszerelés esetén az üvegtartály gumitömítését átszúrva szívják fel egy-egy oltáshoz elegendő mennyiséget. Viszont az oltóanyagba bemerült injekciós tűn mikroorganizmusok vannak, amik az oltóanyagban elszaporodhatnak és a következő oltásoknál már ez is bekerülhet az oltott személybe. Ennek elkerülése végett alkalmazzál a thiomerzal prezerváló szert, ami az oltóanyagba bekerült kórokozót megöli. De ha megöli a baktériumot, akkor nyilván nem bánik kesztyűs kézzel az emberi szervezettel se. A Magyarországon alkalmazott (és a szomszédomban, az Onimvest-nél gyártott) egyedi kiszerelés esetében a thiomerzal bekeverésére nem lenne szükség, de azért egy nagyon kicsiny mennyiséget, az ajánlott maximum 1 %-át bekeverik a biztonság kedvéért.

Megvéd-e az influenza vakcina az influenzával szemben? A helyzet az, hogy megvéd, de csak az ellen a vírus ellen, amire készült. Ugyanis az influenza vírus notórius mutáció kedvelő. Ha nem pont azzal fertőződsz meg, ami ellen beoltottak, akkor két eset van. Vagy egyáltalán nem véd meg a védőoltás, vagy csak valamicskét enyhíti a lefolyást. Számokban kifejezve: a CDC vizsgálatok szerint az 55 vírusfajta 80 százaléka az A törzshöz tartozik. Pont azt a kettőt elkapni, amelyik majd jelentkezni fog….háááát! Ennek ellenére a CDC állítja, hogy valamifajta védelmet azért ad az oltás, de hogy tényleg ad-e és mekkorát, azt senki nem tudja megmondani. Azonban vannak érdekes statisztikák: 48 jelentés áttekintése után, melyek között volt aminek alapját 66.000 felnőtten végzett felmérés adta, „egészséges beoltott emberek esetében az influenzás megbetegedés csökkenése a nem beoltottakhoz viszonyítva csak 6 % volt. 98 influenza szezon alatt elvégzett 64 tanulmány összeredménye szerint a szociális otthonban élő, idős embereknél az influenza elleni oltás hatása jelentéktelen volt.

Csakhogy ne legyen a kép teljesen tiszta, vannak a úgynevezett „influenza szerű megbetegedések” azaz tipikus influenza tüneteket adnak, de influenza vírus nincs sehol, helyette van más: Chlamydia pneumonia, Mycoplasma pneumonia, és Streptococcus pneumoniae. És mivel csak egészen kevés beteg esetében végeznek kitenyésztést, az isten a megmondhatója, hogy egy adott betegnek mitől van láza, izom fájdalma, stb.

Mi a helyzet az idősekkel? (na végre otthon érzem magam J) A világon mindenütt ajánlják, hogy 65 év felett oltassák be magukat, mert ez egy célcsoport. A CDC szerint az influenzában (illetve szövődményeiben) meghalt betegek 90 százaléka 65 év feletti. Csakhogy a vizsgálatunk tárgyát képező sertés influenza egy rendhagyó eset, ami napnál is világosabb bárki számára. Ez az emberiség történetében az első influenza, amely a napos és meleg nyári hónapokban is terjed, illetve egyáltalán meg lehet kapni. A másik érdekessége, hogy a megbetegedettek felé „lábon hordja ki” illetve nem is vesz észre. Durván a másik felénél a betegség lefolyása enyhébb, mint a szezonális influenzáknál. Viszont 1 százalék olyan beteg lesz, hogy kórházi kezelésre szorul, akiknek 10 százaléka ott is hagyja a fogát. És most jön a nagy poén. 65 felettiek nem akarják megkapni, illetve csak nagyon ritkán, ami azt (is) jelentheti, hogy valamikor a múltban átestek egy olyan influenzafertőzésen, ami egy életre szóló immunitást adott nekik.

Van-e még meglepetés? Ahogy vesszük. Bár minket a thiomerzal nem nagyon idegesít, azért az mégis érdekes, hogy egy szakcikkeit tekintve, egy igen aktív (850 db) amerikai immunogenetikus vizsgálatai szerint azok az idősek, akik 1970 és 1980 között 5 alkalommal kaptak influenza vakcinát 1000 %-al nagyobb eséllyel kaptak Alzheimer kórt, mint akik maximum 2 alkalommal kaptak csak.

Van-e valami őszinte, jó tanács? Akad! Ha úgy döntesz, hogy nem kérsz a vakcinából, akkor 1) Vegyél be napi 3000 NE D3-vitamint, 500 mg C-vitamint. 2)  Kerüld a cukrot, mert csökkenti az immunrendszered aktivitását. 3) Végezz kellő testmozgást. 4) Ne éjszakázz. Aludd ki magad tisztességesen. 5) Egészségesen étkezz, nem túl sokat, és semmi transzzsírsav (nem én találtam ki) 6) Vegyél magadhoz sok folyadékot. 7) Moss gyakran kezet és moss kezet mielőtt a szemedhez vagy az orrodhoz nyúlsz (a vírus a nyálkahártyára telepszik és a testnyílásokon hatol be (a szem is az). A kézmosás ugyan a hetedik helyen van, de a CDC szerint a legfontosabb. Fontold meg! A mai modern életben megszoktuk, hogy csodálatos gyógyszerek vannak, és ez miatt lenézzük a kézmosás fontosságát.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3564) Szex

Tibor bá’ fordítása online

 

Nyolc izgalmas téma arról a hűtlenségről, amely olyan idős, mint az emberiség maga

 

2021 a 89. év

A szex egy hálás és örökké velünk maradó téma. Ha már nem érdekel, akkor minimum impotens vagy. Most a hűtlenség kerül górcső alá. Na tehát! Monogámia egy kedves téma elméletileg, de gyakorlatilag nemigen. Az ember, férfi/nő egyaránt alkalmatlan rá. Ne tévesszen meg. A nők csak addig ragaszkodtak hozzá, amíg nem tudtak saját karriert befutni, eltartani magukat. Akkor nézzünk szembe a hűtlenséggel, csak hogy tudj róla.

  1. A nők főleg akkor csalják férjeiket, amikor peteérésük van

 Azt biológia órákból tudjuk (ha jártál ilyesmire), hogy női menstruációs ciklusban akkor fogannak, amikor peteérésük van. És mit ad isten, pont ekkor hajlamosak leginkább megcsalni a társukat. Ennek vannak konkrét jelei: Hangjuk magasabb, ruhájuk díszesebb és többet mutat a testéből, több kozmetikumot használ, lassabban és kihívóan lépdel. És mindez automatikus, tudat alatti.

  1. A nők többet csalnak, mint bármikor a múltban

 Bár különböző tanulmányok más-más százalékban határozzák meg a női hűtlenség növekedését, az biztos, hogy növekedéssel állunk szemben. Egy 2010-es felmérés szerint az utolsó 20 évben a hűtlen feleségek száma 40 százalékkal nőtt. Férfiak esetében ez az érték 22 %, és 1990 óta nem változott. Az okokat többnyire a gazdasági függetlenségben látják. Tekintve hogy a kapcsolatok leginkább munkahelyeken alakulnak ki, a kétnemű munkahelyek számának növekedése is ok lehet.

  1. A férfi biológiai adottság, beleértve a péniszt, változott, hogy kompenzálja a női hűtlenséget.

  Köztudott, hogy a természetben a hímek versengenek, hogy kinek a spermája termékenyítse meg a nőstényeket. Nem rég befejezett tanulmány szerint ez igaz a homo sapiensre is, ahol folyik a “Sperma verseny” aminek győztesének sikerül a petesejt megtermékenyítése. Egy másik tanulmányból megtudható a pénisz úgy működik, mint egy ondó kivonó eszköz. Kísérletek bemutatták, hogy a pénisz makk pereme „munka közben” az útjában álló ondó 90 százalékát „kiszivattyúzza”. Óvszer használata esetén ez b csak 35 %.

Egy másik tanulmány szerint kiderült, hogy hosszabb távollét után, ami alatt hűtlenség előfordulhatott, a férfi mindenképpen közösülni akar, és közben mélyebb behatolásra törekszik, valamint erőteljesebben löki be péniszét a vaginába.

  1. A hűtlen nőket ritkábban leplezik le, mint a hűtlen férfiakat

A hűtlenek legnagyobb része nem bukik le. Vizsgálat kimutatta,

Hogy a hűtlen házastársak 89 százaléka sose bukik le. Az is kiderült, hogy a nők ügyesebb tudják titkolni félrelépésüket. Partnerek összehozásával foglalkozó website állítja, hogy amíg a férfiak 83 százaléka nem bukik le, a nőknél ez 95 százalék.

Egy férfi tesztoszteron szintje változik. Magasabb tesztoszteron szint a férfit közösülésre késztet, „elveszti a fejét” kevésbé óvatos, nagyobb eséllyel bukik le. Nőket nehezebb elkapni, mert a nők kontextusba képesek helyezni gondolataikat. Hosszú távra gondolkodnak és felmérik a lehetséges következményeket, mielőtt cselekednének. A férfiak nem így tesznek.

  1. Tehetősebb, iskolázottabb emberek nagyobb valószínűséggel hűtlenek

 Egy 20102-es washingtoni tanulmány feltárta, hogy a fizetés és a hűtlenség kéz a kézben együtt emelkedik. Az évi 75.000 dollárt keresők az évi 30.000-al szemben másfélszer gyakrabban hűtlenek. A diplomások szintén könnyebben csalják házastársukat. 1,75-szőr gyakrabban, mint a csak érettségivel rendelkezők. A városban lakók is másfélszer gyakrabban csalnak. Végül, akik16 év előtt házasodnak a 23 év felettiekkel szemben négy és félszer gyakrabban hűtlenkednek.

  1. Kerek évszám előtt állók inkább keresnek kalandokat

Egy 2009-es felmérés szerint a kerek évszám előtt álló, vagyis a 29, 39, 49, 59 évesek úgy érzik, hogy öregszenek, és ki akarnak rúgni a hámból. Ilyen, kilencre végződő életkorban az emberek hajlamosak kiértékelni az életüket, és ha nem találják magukat kellően boldognak, megoldásokat keresnek. A hűtlenség kézenfekvő. A félrelépés, fiatalság érzetet ad.

  1. És mi a helyzet a közösségi médiával?

Röviden, a társadalmi médiák segítségével létesített kapcsolatok lényegesen rövidebb ideg tartanak, mint minden más, és ez életkor független.

  1. Egyéb érdekesség

Andrew Kramer segéd professzor a Maryland Medical Center sebészetén állítja, hogy 2007 és 2011 között összesen 16 férfit kellett műteni pénisztörés miatt. A férfiak felét a baleset megcsalás közben érte.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Értekezés

COVID-19 ügyben nehéz olyan cikket, értekezést, posztot találni, amiben van valami új információ. Ilyen volt a tegnapi poszt. Az derült ki, hogy nem mindegy mikor adják a védőoltást, reggel 9-kor vagy délután 4-kor. Ennek ellenére a kutya se szólt hozzá. Helyette ezerrel nyomják egyesek az oltás felületet azon civakodva, hogy oltsunk vagy ne oltsunk. Ez már rég nem igazán téma. Túl kellene már lenni rajta.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3563) Immunrendszerünk

Az emberik immunrendszer működése függ a napszak idejétől

Az eredeti cikk fordítását elküldöm a VIP előfizetőknek

 

How well your immune system works can depend on the time of day

When microorganisms – such as bacteria or viruses – infect us, our immune system jumps into action. It’s highly trained to sense and eliminate infections and clear up any damage caused by them.

It’s typically assumed our immune systems work the exact same way regardless of whether an infection occurs during the day or at night. But research spanning over half a century now shows our bodies actually respond differently at day and night. The reason for this is our body clock, and the fact that each cell in the body, including our immune cells, can tell what time of day it is.

Our body clock has evolved over millions of years to help us survive. Every cell in the body has a collection of proteins that indicate the time depending on their levels. Knowing whether it’s day or night means our body can adjust its functions and behaviours (such as when we want to eat) to the correct time.

Our body clock does this by generating 24 hour rhythms (also termed circadian rhythms) in how cells function. For example, our body clock ensures that we only produce melatonin as night falls, as this chemical makes us tired – signalling it’s time for sleep.

Our immune system is composed of many different types of immune cells that are continually patrolling the body looking for evidence of infection or damage. But it is our body clock that determines where those cells are located at particular times of the day.

Broadly speaking, our immune cells migrate into tissues during the day and then circulate around the body at night. This circadian rhythm of immune cells may have evolved so that immune cells are directly located in tissues at a time when we are more likely to be infected, primed for attack.

At night, our immune cells circulate around the body and stop off at our lymph nodes. Here, they build up memory of what was encountered during the day – including any infections. This ensures they can respond better to the infection the next time they encounter it.

When we’re infected with a virus may determine how sick we get. baranq/ Shutterstock

Given the body clock’s control over our immune system, it’s hardly surprising to learn that some research has shown that the time we’re infected with a virus – such as influenza or hepatitis – can impact how sick we become. The exact timing is likely to differ depending on the virus in question.

Other research has also shown that the time we take our medicines can affect how well they work – but again, this depends on the drug in question. For example, since we make cholesterol when we sleep, taking a short-acting statin (a cholesterol-lowering drug) just before bedtime provides the most benefit. It’s also been shown that time of day impacts how well certain types of immune cells work.

Body clocks and vaccines

There’s also an increasing body of evidence showing vaccines – which create an immune “memory” of a particular pathogen – are impacted by our body clock, and the time of day that a vaccine is administered.

For example, a 2016 randomised trial of over 250 adults aged 65 and older showed having the influenza vaccine in the morning (between 9am and 11am) resulted in a greater antibody response compared to those vaccinated in the afternoon (between 3pm and 5pm).

More recently, people in the mid-twenties who were immunised with the BCG (tuberculosis) vaccine between 8am and 9am had an enhanced immune response compared to those vaccinated between noon and 1pm. So for certain vaccines, there’s evidence that early morning vaccination may provide a more robust response.

One reason for seeing improved immune response to vaccines in the morning may be due to the way our body clock controls sleep. In fact, studies have found that sufficient sleep after vaccination for hepatitis A improves the immune response by increasing the number of vaccine-specific immune cells which provide long term immunity compared to those who had restricted sleep following vaccination.

It’s still not fully understood why sleep improves vaccine response, but it might be because of how our body clock directly controls immune cell function and location during sleep. So for example, it sends the immune cells to our lymph nodes while we sleep to learn about what infections were encountered during the day, and to build a “memory” of this.

Of course this raises the question of how this might all relate to the current pandemic and worldwide vaccination programmes. How our immune body clock works might be important in terms of whether we develop COVID-19. Intriguingly, the receptor which allows the COVID virus, SARS-CoV-2, to gain entry into our cells is under control of our body clock.

In fact, there are higher levels of this receptor on the cells which line our airways at distinct times of day. This could mean we’re more likely to get COVID-19 at certain times of the day, but further research will be needed to determine whether this is the case.

Whether the time of day we’re vaccinated against COVID-19 impacts immune response remains to be answered. Given the high effectiveness of many COVID-19 vaccines (with both Pfizer and Moderna reporting over 90% efficacy) and the urgency with which we need to vaccinate, people should be vaccinated at whatever time of day is possible for them.

But current and future vaccines which do not have such high efficacy rates – such as the flu vaccine – or if they’re used in people with poorer immune response (such as older adults), using a more precise “timed” approach may ensure better immune response.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

(3562) Háború

Tibor bá’ fordítása online

 

Amerika ténylegesen felkészül egy Oroszország elleni háborúra

Valery Kulikov írásának lényegét Tibor bá’ áttette magyarra. Ki ez a Valery Kulikov? Kizárólag, a New Eastern Oulook (Új keleti kilátások) számára megnyilvánuló politikai elemző.

2021 a 89. év

Az elmúlt években az Amerikai/Orosz viszony jelentősen meg-romlott. Az utóbbi időben Washington konfrontációt keres Moszkvával politikai, gazdasági vonalon, és még olyasmibe is beleköt, mint az Északi Áramlat kiépítése, amihez az égvilágon semmi köze.

Amerikában és a NATO országokban megjelent orosz ellenes propaganda mellett az amerikai kormány előkészületeket tesz Oroszország megszállására a Balti országok, a Fekete-tenger és a Jeges-tenger, valamint az Orosz Federáció keleti területei felől.

A Business Insider május 17.-i jelentése szerint az „US Special Operations Europe” (SOCEUR) a legnagyobb éves gyakorlatát végezte egy kisebb gyakorlattal, ahol több NATO ország katonája is részt vett. A gyakorlatok feltevése „nagy méretű konfliktus Oroszországgal a Baltik országoktól, Ukrajna déli részén át a Fekete-tengerig”. A nagyon reális gyakorlatot Trójai lábnyom 21 és Fekete hattyú 21 névvel illették. Helyszín Románia. A cikk szerint a Krím-félsziget „ideális hely lehet speciális tengeri hadművelethez”. A helyzet az, hogy az amerikai SEAL csoportok már készek tengerparti invázióra, felderítésre és víz alatti különleges hadműveletre, mint tengeri érzékelők elhelyezése, vagy ellenséges hajók elaknásítása. A két gyakorlat alapvetően megmutatta, hogy „konvencionális és különleges egységek hogy tudnak együttműködni Oroszországgal szemben álló nagy fokú konfliktus esetén.

A jelentés kitér arra is, hogy az Egyesült Államoknak van terve Kaliningrad megtámadására, amit szimultán légi, szárazföldi, tengeri és cibertéri vonalon végeznének.

Viszont a fenti terv készítői úgy tűnik, teljesen megfeledkeznek arról, hogy jelentős válaszcsapás érkezhet az Egyesült Államok és az európai szövetségesei ellen. Ezen kívül az orosz hiperszonikus fegyverek eredményességéről tökéletesen megfeledkeznek. Talán emlékezni kellene, hogy a II. világháború menetét az orosz katyusa rakéták fordították meg.

Oroszország ellen indított invázió előkészületeit az Európai Unióban már nem rejtik el. A május 6.-i az Európai Külügyi Tanács találkozón az EU honvédelmi miniszterek elhatározták, hogy felkérik Kanadát, Norvégiát és az Egyesült Államokat vegyenek részt az európai védelmi politika kidolgozásában, ahol nem annyira a védelmen van a hangsúly. Pillanatnyilag legfőbb gondjuk Kelet Európa gyenge infrastruktúrája. Tervbe vették az utak, hidak és vasúti pályák alkalmassá tételét jelentő katonai felhasználására.

Az orosz ellenes propaganda részeként az utóbbi időben igen megnyerő fényképeket közöl a nyugati média különböző hadgyakorlatokról, bemutatva a NATO hosszú távú csapás készségét. Mindeközben Joe Biden amerikai elnök, és Antony Blinken amerikai külügyminiszter kifejtik, hogy stabil és megjósolható kapcsolatot kívánnak fenntartani az orosz vezetéssel, ami némileg ellentétben áll a cselekedeteikkel.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3561) Orosz biztonság

Tibor bá’ fordítása online

 

Az orosz biztonsági főnök figyelmeztetése: Moszkva szankciók mellett, hajlandó tényleges erőt alkalmazni ellenséges idegenekkel szemben 

2021 a 89. év

Forrás: RT

Mindössze két héttel azt követve, hogy Vladimir Putyin orosz elnök felfedte, hogy országa bármely agresszornak „kiveri a fogát”, a Biztonsági Tanács titkára, Nikolája Patrusev figyelmeztetett, hogy Moszkva ellen végrehajtott barátságtalan lépésre erővel válaszolhatnak.

Május elsején a Russziskája Gazéta nyilvánosságra hozta Nikolája Patrusevvel folytatott interjút, amikben a titkár felfedte az ország módosított nemzetbiztonsági stratégiáját, ami szerint, Moszkva szankciók mellett ma már hajlandó tényleges erőt alkalmazni.

Petrusev rámutatott, hogy a nemzetbiztonsági stratégia új változatának célja a kiszámíthatóság, bizalom és biztonság fokozása a nemzetközi terepen. Ezzel egy időben megjegyezte, hogy jogos a szimmetrikus és aszimmetrikus tevékenység az olyan barátságtalan lépésekkel szemben, amelyek veszélyeztetik Oroszország szuverenitását és területi integritását.

Balra az orosz federáció Biztonsági Tanácsának Titkára: Nikolája Patrusev

A titkár kiemelte, az „erőteljes kényszerítésre”, ami a gazdasági lépések hatástalanságát követheti, mostantól aszimmetrikus választ adhatnak. Korábban a szemet szemért, fogat fogért módszert alkalmazták, de most áprilisban például a Cseh Köztársaság kiutasított 18 orosz diplomatát, amire Moszkva 20 cseh diplomata kiutasításával válaszolt. Ezt követve két nappal később, Putyin a szövetségi gyűlésen elhangzott éves beszámolója alkalmából figyelmeztette az idegen államokat, hogy bárki veszélyeztesse az orosz nemzeti biztonságot, meg fogja bánni tettét úgy, ahogy még soha semmit nem bánt meg, és beígért egy aszimmetrikus, azonnali és kemény választ.

A más nemzetektől érkező fenyegetéssel szembeni új taktika mellett a benyújtott új biztonsági stratégia célja még az orosz nemzetközi versenyképesség javítása és a gazdasági növekedést elősegítő körülmények létrehozása olyan mértékben, ami meghaladja a nemzetközi átlagot. Az ország gazdaságának különösen ellen kell állni a szankciók okozta nyomásnak.

„A gazdasági biztonságnak egy fontos feltétele a belső lehetőségek és független megoldások kialakítása, amikkel Oroszországnak szembe kell nézni, miközben más országokkal fenn kell tartani kölcsönösen előnyös együttműködést.” Jelentette ki Patrusev.

Azonban a fenyegetés ellenére, Patrusev szerint Oroszország és fő nyugati ellenlábasa, az USA képes kölcsönösen elfogadott megoldás kialakítására az utóbbi időben bekövetkezett feszültségek ellenére. Tényszerűen az Orosz Biztonsági Tanács titkára rámutatott egy pozitív megbeszélésre Jake Sullivannal, az amerikai nemzeti biztonságpolitikai tanácsadójával. Máskülönben, Putyin ebben a hónapban, Genfben találkozni fog Joe Biden amerikai elnökkel.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3560) Ficsúr

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

A magyar nyelv legdrágább, ha úgy tetszik a legértékesebb szava. Pillanatnyilag pontosan 9.600.000 forintba kerül, ha az országházban használod. Na, jó, de mit jelent?

Ami engem illet nem hallottam róla vagy 50 éve, ritkán használjuk. Amint visszaemlékszem, a szocializmusban nem voltak ficsúrok, nem volt kikre alkalmazni. Mire megszűnt a szocializmus, addigra a szó kiment a divatból. Oké, de mit jelentett?

Ficsúr volt az a fiatal férfi, aki elsősorban a divatnak hódolt, kifejezetten piperkőc volt, nyegle és elviselhetetlen stílussal bírt. Senki nem tudta miből él. Különben nem volt durva szó, a ficsúrok nem tiltakoztak ellene. Volt, aki büszke volt rá. A szó mindössze pontosított egy embertípust.

Eszembe nem jutott volna, hogy etimológiailag foglalkozzak a ficsúr szóval, ha az országgyűlés házelnöke, az a bizonyos Kövér László nem találja 9,6 millió értékű sértésnek. Vajon mennyivel büntetne, ha valaki elküldené a kurva anyjába? Angyalföldön ezért bicskát rántottak. „Micsoda, szidtad az anyámat?” Kövér László ennél kulturáltabb, nem bicskázik, pénzbírságot ró ki.

Ez különben nem rossz ötlet. Bírságolják meg azt, aki kiérdemelte. De miért csak a sértő beszédet büntetik. Mért nem büntetik például a hazugságokat? Tudom, a BTK erről nem rendelkezik. OK, akkor büntessék a lopást. A lopás benne van a BTK-ban is, mint bűntény. Na, erre az a válasz, hogy bűnösséget csak a független bíróság állapíthat meg. Ez világos, de akkor a ficsúr szó alkalmazásának helytelenségét és az alkalmazásért járó büntetés kiszabását miért teheti más is, mint a független bíróság?

Kezdjük elölről! Ez volt az első ficsúr, amiről rögtön kiderült, hogy sértő jelző olyannyira, hogy 9.600.000 forintbüntetés jár érte. Viszont azt, hogy „loptok” gyakorlatilag minden ülésszak alatt megemlíti az ellenzék, és mi történik? A kormánypárt képviselői plusz a rendkívül érzékeny házelnök meg se nyikkannak. Nem tiltakoznak, nem büntetnek, tudomásul veszik, hogy ők lopnak.  Vajon miért vállalják fel a lopást azok, akik a ficsúrjelző ellen hevesen tiltakoznak? Megmondom. Hogy valaki ficsúr-e vagy sem, az nehezen eldönthető, ha egyáltalán, ezért lehet ellene tiltakozni. A lopás egy konkrét cselekedet, ha ez ellen tiltakozna Kövér László, akkor az ellenzéki honatya lehetőséget kapna arra, hogy bizonyítson, ami – valljuk be – egyáltalán nem lenne nehéz. Azzal, hogy nem vitatják a tényt, a téma elhalványulhat. Ez pedig azt jelenti, hogy egy idő után a társadalom megszokja, és – most figyelj! – elfogadja. Erre utal, hogy Fidesz hívők úgy érvelnek, nem érdemes az ellenzékre szavazni, ők is lopni fognak. Erre mondja a magyar közmondás: nyomtató lónak nem lehet bekötni a száját. Ez igaz, de egy nyomtató ló nem zabálhatja fel az egész termést. Házelnök úr! Tessenek abbahagyni az eltúlzott zabálást.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3559) 150 év

Tibor bá’ online

 

Egy új tanulmány szerint az emberek akár 150 évig is elélhetnének

 

2021 a 89. év

Az utóbbi időben sorra jelennek meg tanulmányok az emberi élettartam hosszával kapcsolatban. Nyilvánvaló, hogy az idősödő kutatók szeretnének még eléldegélni egy további 40-50 évet. Ezért a nyakukat törik az új felfedezésekért. A kemény tény az, hogy a legtovább élő ember egy francia nő (Jeanne Calment) volt 122 évével (1997), ami igen messze van még a 150-től. Ennek ellenére érdekes dolgokat tudhatunk meg.

Valójában a kutatók arra kíváncsiak, ha valakit nem visz el a rák, vagy a szíve, illetve nem üti el egy busz, akkor meddig élhet. Az életfunkció megzavarása után a testünk hiába állít vissza mindent a tökéletes egyensúlyi állapotba, idővel a szervezet kimerül. Ha, úgy éljük végig életünk et, hogy sikeresen elkerültünk minden stressz hatást, akkor az ember maximális élettartama valahol 120 és 150 év közé esik. Ha, a nyilvánvaló vészhelyzeteket elkerültük és így nem viszi el az életünket, az alapvető stressz-tűrő képesség lassú eltűnése el fogja hozni a halált, állítják a kutatók május 25.-i közleményükben a Nature Communication-ban.Egyszerűen fogalmazva ez azt jelenti, hogy ha egész életünkben a lehető legtökéletesebben élnénk, 150 év után úgy állnánk le, mint amikor a gépkocsiból kifogy a benzin.

Életünk folyamán valami – nevezzük vitalitásnak – folyamatosan fogy, egyre kevesebb lesz. Jól érzékelhető ez most a pandémia idején. Ahogy növekszik az életkor, úgy csökken az esélye annak, hogy a covidos beteg felgyógyul. Nem arról van szó, hogy a covid-19 intrinsik tulajdonsága az idős emberek elleni erőteljesebb támadás. Nem, az idősebbek általános vitalitása csökken.

A kutatók rájöttek, hogy az évek múltával az életfunkció megzavarását követően a test helyrebillenéséhez egyre több idő szükséges. Ez logikus, egy fiatal személy gyors fiziológia választ tud adni a támadásra, és visszaállítja a normális működést. Azonban, idősebb embernél minden egy kicsit tompább, egy kicsit lassúbb a reagálás. És létezik túlreagálás is, például, amikor egy betegségnél a vérnyomás felszökik.

A kutatókat meglepte a 35-40 év környékén jelentkező hirtelen változás. Ez az idő, amikkor atléták sport tevékenysége véget ér, ami azt jelzi, hogy a kor előrehaladásával a fiziológiai változás valóban bekövetkezik.

A halhatatlanság titkának feltárása fordított erőfeszítések még jó ideig velünk maradnak. Azonban azt tudomásul kell venni, hogy a hosszú élet nem azonos a sokáig tartó egészséggel. Nem arra kellene fókuszálni, hogy sokáig éljünk, hanem arra, hogy sokáig legyünk egészségesek.

A valódi kérdés az, hogy meg tudjuk-e nyújtani az élettartamunkat anélkül, hogy megnyújtanánk a szenvedéssel járó öregkort.

A helyzet az, hogy a betegségek gyógyítása hosszútávon nem adja a várt eredményt. Az öregedés alapjait nem változtatja meg. A cél az lenne, hogy az időskori betegségeket úgy lehessen kezelni, hogy a lehető minél hosszabb időre elkerüljük az időskori „nyavalyákat”.

Érdekesség, hogy a kutatók a Metformint (a diabéteszt kezelő gyógyszer) alkalmasnak látják a fenti cél eléréséhez.

Mik a kilátások? A kutatók szerint a helyzet felmérését követheti annak megtalálása, hogyan lehet fokozni a stresszel szembeni védekezést.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________