2021-05-06 nap bejegyzései

(3536) Nyájimmunitás

Tibor bá’ fordítása online

 

Az Egyesült Királyság elérheti-e a nyájimmunitást? (gondolatok a jövőről)

[Herd immunity: can the UK get there?]

 

2021 a 89. év

Most, miután az Egyesült Királyságban az átoltottság elérte az 50 százalékot, feltehető a kérdés, elérheti-e a nyájimmunitást, és ezzel együtt visszatérhet-e a normális élet? A rövid válasz: még NEM.

Egyetlen adatra fókuszálni, nem szerencsés dolog, mert olyan viselkedésre csábíthat, aminek hátrányos következményei lehetnek. Például lazább maszkviselésre, vagy a kormányok részéről a határok megnyitására, ahogy ezt a csehek, lengyelek, szlovákok tették, egy viszonylag enyhe első hullám után, amit aztán egy erős második hullám követett.

India esete különösen figyelmeztető. A múlt évben kutatók és politikusok állították, hogy Mumbai, Delhi, ás Chennai keretein belül elérték a nyájimmunitást. Ezt követve, a lazítások után beütött egy katasztrofális második hullám.

Vissza az UK-hoz, visszamehetünk-e a normális életvitelhez? Az oltáskampány hihetetlenül sikeres volt. Csökkent a fertőzöttek száma, de ennél fontosabb, hogy a kórházban kezeltek és a halottak száma is csökkent. Lehetőség nyílt arra, hogy az UK-ból eltűnjön a vírus, de legalább is közel kerüljünk a vírus legyőzéséhez, és ellenőrzés alá kerüljenek az izolált felbukkanások.

Az általános becslések szerint a nyájimmunitáshoz az eredeti koronavírus törzs esetében 70%-os átoltás szükséges. Az új variánsoknál ez valószínűleg ennél magasabb. Ezen kívül tudjuk, hogy a vakcinák hatásfoka 100 % alatt van, ami tovább növeli a szükséges beoltási arányt.

Fontos megjegyeznünk azt, hogy a népességen belül vannak gócok, ahol a beoltottak aránya kisebb. mint a nemzeti átlag. Ezek a gócok potenciálisan tenyésztő központok egy fellángolás részére. Egy ilyen fertőzési fellángolás bár kezdetben kicsiny, könnyen felfokozódhat egy erősebben fertőző variáns megjelenésével. Ezt a lehetőséget ragyogóan illusztrálja a brazil variáns kanadai megjelenése, vagy Európában az angol variánsé.

A globális fertőzés magas foka mellett (az új fertőzések száma nagyobb, mint a múlt évben bármikor ) jelentős esély van arra, hogy egy új variáns megjelenjen. Bár az mRNS vakcinák (Pfizer és Moderna) hatékonyak az említett új variánsokkal szemben, az indiai variáns problémásabb lehet.

Végül pedig több országban a társadalom jelentős része nem hajlandó beoltatni magát, vagy védekezni a fertőzés ellen. Ezért a szükséges átoltottságot nem s lehet elérni, még hosszú távon se.

Olyan átoltottság, mint például Izraelben a 62,4 % se elég magas ahhoz, hogy teljes védelmet biztosítson jövőbéli fertőzési fellángolás ellen az összes szabályozás feloldása mellett. Az izraeli kormány az óvintézkedések egy részét feloldotta, de nem mind. A határok zárva maradtak a nem alapvető fontosságú utazások kivételével, és belső terekben maradt a maszkviselés. 57%-os átoltottságnál az iskolák kapui megnyíltak.

Csak akkor biztonságos, ha mindenki részére biztonságos lesz

Amíg a vírust nem sikerül az egész világon kiirtani, a veszély fenn fog állni egy új variáns megjelenésére és elterjedésére. Ahelyett, hogy 70 vagy 80 százalék elérésére törekednénk (amitől az UK még messze van) hasznosabb, ha a nyájimmunitás helyett a vírus eltűnésére koncentrálunk.

Az adatok csökkentése mellett a kormánynak szüksége lesz bizonyos megszorítások fenntartására. Remélhetően a jelenlegi megszorításnál kevesebb is elégséges lesz. A járvány ellenes stratégiához tartozni fog egy folyamatos újraoltás az újabb és újabb variánsoknak megfelelően. Maszkot továbbra is hordani kell olyan helyeken, ahol a fertőzési veszély megmarad.

Szükség lesz további intenzív tesztelésre. Különösen figyelni kell a hamis negatív tesztekre (ahol a teszt szerint a tesztelt személy nincs megfertőzve, valójában azonban fertőzött) mert negatív tesztet követve a tesztelt kevésbé óvatos, és fokozhatja a vírus terjedését. Azonban a hamis pozitív (ahol a teszt szerint a tesztelt személy fertőzött, valójában nem) teszt eredményt ellenőrizni kell egy pontosabb PCR teszttel, mert a túl sok riasztás arra készteti az embereket, hogy elkerüljék a tesztelést.

Remélhetőleg a fellángolásokat minimálisra tudja tartani a határok teszteléssel történő védelmével, lehetőleg utazási tilalom bevezetése nélkül.

Azt mindenképpen el kell kerülni, hogy egy új variáns letarolja az egészségügyi ellátást és visszakerüljünk az elkésett megszorítás és túl korai nyitás ördögi köréhez. Ha jól csináljuk, nem károsodik a gazdaság, a társasági élet, mentális egészség és más betegségek elleni védelem.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________