2019-01-16 nap bejegyzései

(2732) Régi történetek

Tibor bá’ online

 

Anyám velem akaratán kívül lett terhes. Első nekifutásra megpróbált öngyilkos lenni, az északi összekötő vasúti hídról beugrott a Dunába ott, ahogy a víz 80 cm magas volt. Apám átszökött Romániába, én pedig a világra jöttem. A Nagy Gazdasági Világ Váltság éppen akkor kezdett lefutni Magyarországon a két családnak össze kellett fogni, hogy a dolgok valahogy rendeződjenek. Anyám nagynénje kivett egy szobakonyhát a VII. kerületben. Apai nagyanyám elment ifjúkori udvarlójához egy kis protekció végett, így kapott apám egy állást a Gázgyárban, tisztviselői munka kőrben, de munkás állományban. Apám 5 évvel később kihallgatást kért az igazgatótól, hogy előadja kérelmét mivel szeretne átkerülni tisztviselői állományba. Ezt az igazgató megtagadta, ami után apám távozott, és elmondása szerint a kilincset kikapta kezéből a húzat, vagyis becsapódott az ajtó. Másnap kirúgták az állásából.

Nagyanyám egyik húgának a férje, Vasas Kálmán, az 1947-ben megszűnt MFTR (Magyar Folyam- és Tengerhajózási RT) alkalmazásában volt. Írt egy levelet, frászt, egy kérvényt nyújtott be az igazgatóságnál, hogy szeretne átkerülni a Szent Gellért elnevezésű tengerjáróra. A válasz így szólt: „Idehallgasson Vasas! A kért áthelyezést nem engedélyezem.” Ismétlem, a megszólítás így szólt: „Idehallgasson Vasas”. Ha nem fizikai munkás lett volna, hanem mondjuk egy iparos, akkor kijárt volna neki a „Nagyságos Vasas Kálmán”. Abban az időben a megszólítások széles tára létezett, pontos meghatározással, hogy kinek mi jár. Röviden

Nagyságos =  a középosztály, iparos, kiskereskedő

Katonák = Nemzetes

Tekintetes = Diplomás civil, állami alkalmazott, földbirtokos

Méltóságos =  magas rangú tisztviselő, gyárigazgató

Kegyelmes = országgyűlési képviselő, főúr

Excellenciás úr = püspök, magas rangú főúr.

A por nép egymást így szólította meg: Hát ide hallgasson Szücsné asszony! Ehhez meg kend mit szól? Illetve a por népet a felettese: „Fiam, maga reggel nyolckor jelentkezik nálam.” (akkor is, ha a „fiam” történetesen nő volt)

Persze nem kell azt hinni, hogy ezzel elmondtam mindent, amit lehet a „mindenki annyit ér, amennyije van” világról. Volt még: Főmagasságú, főtisztelendő, vitézlő, főméltóságú, nemzetes, de még szépreményű is.

Ha kinevetted magad, akkor hadd áruljam el, jobban teszed, ha egy kicsit komolyabbra veszed a dolgokat, mert Orbán ide akarja visszavinni a maradék 8 milliót.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________