2019-01-20 nap bejegyzései

(2735) A Nagy Blanka jelenség

Tibor bá’ online

 

Napjaink létező kapitalizmusára az jellemző, hogy egy vékony rétegnek egyre jobb, a nagy tömegeknek pedig egyre rosszabb. Viszont akinek pénze van, annak mindene lehet, ami szem szájnak ingere. A „nagy tömegek” felserdülő gyermekei jól látják, hogy az érvényesülésnek kevés csatornája van, amiket igénybe vehetnek. Márpedig a „nagy tömegből” ki kell keveredni. „Híressé” kell válni. A módszer bármi lehet, erkölcsi tabu nem létezik, a cél szentesíti az eszközöket. Lehet közösülni egy bekamerázott hálószobában az egész ország szeme láttára, akkor miért ne lehetne közönséges beszéddel.

Nagy Blanka számára eljött a lehetőség, kiáll a tüntetésen és elmondja szélsőségesen közönséges beszédét, amit a szülőkkel minden bizonnyal alaposan áttárgyalt. Egy fiatal lány szájából hallani, hogy a köztársasági elnök egy „bajszos fasz, … és bassza arcon magát” nem semmi.

A Nagy család számítása nem jött volna be, ha Bayer Zsoltnak van egy kis esze, de nincs, tehát vette a lapot és ő is kipakolt, majd utána a teljes jobb oldal. Mert ők erőből harcolnak, nem pedig ésszel. A „nagy tömegek” azonnal Blanka mellé álltak, akiből így celeb lett, vagyis az egész ország megismerte a nevét, és mert ráadásul csinos is, a fényképét állandóan mellékelik a róla szóló híradás mellé. Kiskunfélegyháza is felkerült a térképre, vele együtt a Móra Ferenc gimnázium is.

TV interjúk már vannak, most csak azt kell kivárni, hogy Blanka részére előálljanak ajánlatokkal, és felírhatjuk az égre: új celeb született.

Van azonban a dolognak más aspektusa is. Helyes-e, ha valaki így nyilatkozik a köztársaság elnökéről. Ne essünk tévedésbe, se a Fideszt, se Orbánt, se Orbán választottjait nem tartom tiszteletreméltónak, de ha egy 18 éves lány ezt megengedheti magának, abból mit tanulnak a többi iskolások, fiú és lányok? Nem tartom helyesnek, ha az iskolásokat erre a vulgáris beszédre engedjük rászokni. Igen, nekem is jól esett, hogy most aztán valaki jól megmondta a Fidesznek mit gondol róluk, de hosszú távú hatásnak egyáltalán nem örülök. Nem örülök annak, hogy a kulturáltságtól az ország egyre messzebbre távozik.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________