2019-01-06 nap bejegyzései

(2722) Ki él tovább?

Tibor bá’ online

 

A „the Journal of the American Medical Association” című folyóiratban megjelent tanulmány arról számol be, hogy Európában 1911 és 1945 között született 38.597 haláltábort megjárt, de azt túlélő zsidót hasonlítottak össze 34.931 olyan zsidóval, akik sikeresen el tudták kerülni a haláltábort. Mindkét csoport tagjai ugyanabban az egészségbiztosításban részesültek. A kutatók 1998 és 2017 közötti adatokkal dolgoztak, és szív és érrendszeri, vese, tüdő, csontritkulás, cukorbetegség, valamint rákos megbetegedést vizsgáltak.

A vizsgálatok eredménye szerint a haláltábort túlélők átlagos életkora 84,8 év volt, míg a tábort elkerülőké mindössze 77,7. Vagyis a haláltábor borzalmait átéltek átlagosan 7,1 évvel éltek tovább. Ez meglepő, de még meglepőbb, hogy a túlélők fogékonyabban voltak a magas vérnyomásra, elhízásra, krónikus vesebetegségre, rákra és demenciára. Mi lehet a magyarázat?

Valószínűnek tartják, hogy a Holokauszt túlélése az egyed rugalmasságán is múlott. Mit jelent ez a „rugalmasság”? A tanulmány előáll némi spekulációval: optimizmus, erkölcsösség, alkalmazkodó készség, emberi hozzáállás, törődés az egészséggel.

Dr Gedeon Koren vezető kutató azt állítja, hogy a túlélők személyes tapasztalatából kifolyólag máshogy állnak az élethez, jobban vigyáznak magukra.

Szerintem van ennél egyértelműbb ok is: A fizikailag szívósabbak jobb eséllyel élték túl a borzalmakat. Aki szívós, az tovább él.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________