2018-03-20 nap bejegyzései

(2480) Halál

Tibor bá’ online

 

Elgondolkoztál-e már a halálon?  Az emberek egy része balesetben, más része fertőző betegségben, esetleg rákban vagy infarktusban leli halálát idő előtt. Azonban egy része megérkezik az „időhöz”, ami úgy 70 környékén van. Ha egy 75 éves ember elhuny, senkinek se tűnik fel, mert kb. „itt volt az ideje”. Na ez az! Az ideje? És ha itt van az ideje, akkor miért, miben hal meg? A nagy igazság az, hogy nem kellene meghalni, csak az általános elkopásnak van két ártatlannak tűnő, de mindenesetre tünetmentes velejárója. Az egyik a magas vérnyomás (hipertónia), a a másik az inzulin rezisztencia (kettestípusú diabétesz). Egyik se betegség, mind a kettő szimptóma vagy tünet. Senki se tudja, miért lesz valakinek a vérnyomása magas, és azt se, hogy miért lesz a sejtállománya rezisztens az inzulinra, aminek következtében a szérum glükóz tartalma megemelkedik. Viszont a hosszabb ideig nem kezelt magas vérnyomás megbetegíti a szívet, esetleg sztrókot okoz, a magas vércukorszínt pedig totálisan széttúrja a szervezetet: megvakít, kikészíti a vesét, szétrombolja az idegrendszert, lerobbantja az immunrendszert, vérkeringési zavart okoz, aminek a  vége a lábak amputálása….. Tehát: kezeletlen cukorbetegség –> veseelégtelenség –> dialízis –> halál. Élt 74 évet. Ha kezeltette volna, akkor csak az isten tudja miben halt volna meg, húsz évvel később. Ugyanez a helyzet a magas vérnyomással –> hipertrófia –> bal kamra diszfunkció –> tüdő ödéma –> fulladás –> halál.

Nem tudom hány éves vagy, de ha elmúltál 40, akkor legyen az első dolgod, hogy megnyugtatva magad, megnézeted mind a vérnyomásodat, mind pedig a „cukrodat”. Ne feledd! Nincs tünet, akkor is tökéletesen jól érzed magad, ha ezek már effektív kialakultak benned. Ha minden rendben, akkor csak annyi dolgod van, hogy egy év múlva megint megnézeted. Ha bármelyik megemelkedett, akkor az állapot nem állhatott fenn túl hosszú ideje, így a kezelése sokkal könnyebb, de bármi legyen is a kezelés, feltétlenül tartsd be, mert 10-20 év élethossz különbséget jelenthet.

És akkor még egy aspektus. Akár magas vérnyomásnál, akár inzulin rezisztenciánál a felírt gyógyszert az élet végéig kell szedni. A nagy kérdés, összeomlás után lesz-e gyógyszer? Ha én 60 lennék, akkor bespájzolnék magamnak egy rakás Metformint (inzulin rezisztencia), Béta blokkolót és ACE-gátlót (magas vérnyomás). De tudom, hiába tanácsolnám, úgyse tartanád be. Sebaj, legalább emlékezzél erre a posztra, ha a helyzet úgy alakul, és lépj valami okosat, ha még 10-20 évig valakiknek szükségük lenne rád.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________