2018-03-02 nap bejegyzései

(2462) Egyre süketebb a Világ

Tibor bá’ online

 

A dolgok rendje, hogy idős korunkra kissé romoljon a hallásunk, egyszerűen „nagyot hallók” leszünk. De most hogy mindenütt Bluetoothokba és iPodsokba botolhatunk a hallásromlás hamarabb áll be mint bármikor a múltban. A Wisconsin Egyetem orvosi fakultásán végzett kutatás szerint a 48 és 59 éves emberek 20 százaléka halláskárosult. Ugyanakkor a Journal of the American Medical Association tanulmánya arra mutat rá, hogy ez a 20 százalékos hallásromlás a tizenévesek között is fellelhető.

Hogy lehet ellene védekezni?  A belsőfülben sok ezer hajszálszerű sejt helyezkedik el, amelyek a hanghullámokat elektromos jellé alakítják, amit aztán az agy feldolgoz. Eközben a nagyon erős hangok szabad gyököket szabadítanak fel, amelyek pusztítják ezeket a sejteket – néha visszafordíthatatlanul. A Pentagon rengetek pénzt ölt ennek a tanulmányozására, végül is a hadviselés elég lármás egy elfoglaltság. A sok kutatás eredménye, hogy a szabad gyökök rombolása megakadályozható különböző vegyületekkel. Nekünk annyit érdemes tudni, hogy napi 167 mg magnézium immunissá tesz az erős lármával szemben. Az Izraeli hadvezetés szerint a magnézium növeli a fül vérellátását, ami segít a megsüketüléssel szemben.

Amennyiben olyan helyen vagy kénytelen dolgozni, ahol hihetetlenül nagy a lárma, kétóránként menj ki néhány percre egy csendes helyre, hogy a füledben a gyulladást okozó szabad gyökök eltűnjenek. Ha pedig a közeledben valami hatalmas robbanás történne, keress magadnak egy abszolút csendes helyet és légy ott addig, ameddig lehetséges. használd a legjobb fülhallgatót! Legjobb a hangszétválasztó típus, mert a magas és a mély hangok megfelelő arányát blokkolja, tehát kisebb hangerővel is tudod vele élvezni a zenét. A zajszűrő fülhallgatók már nem ennyire jók, mert azok főleg az alacsony frekvenciájú hangokat blokkolják.

A fül károsítását a hangerő és az időtartam szorzata végzi. Néhány példa:

Városi közlekedés zaja: 70 dB, károsodás nélkül eltűrhető időkorlátozás nélkül.

Utasszállító repülőgép utastere: 80 dB, károsodás nélkül eltűrhető időkorlátozás nélkül.

Csecsemő üvöltés: 90 dB, károsodás nélkül eltűrhető másfél órán át.

Benzinmotoros fűnyíró: 105 dB, károsodás nélkül eltűrhető 3 percig.

Popkoncert: 110 dB, károsodás nélkül eltűrhető 45 másodpercig.

Motorkerékpár „felbőgetése”: 120 dB, károsodás nélkül eltűrhető 6 másodpercig.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________