2018-03-07 nap bejegyzései

(2467) Kávé

Tibor bá’ online

 

~at499Koffein a legelterjedtebben használt hangulatjavító drog, ami különösen hazánkban igaz. Ritkán lehet errefelé találkozni olyannal, aki nem iszik kávét. Felmerül azonban a kérdés, hogy vajon az emberek tisztában vannak-e vele, hogy ez a széles körben elterjedt szokás mi mindennel járhat együtt? A „következmények” egy része pozitív, de egy másik része negatív. Vegyük őket sorra!

A legutóbbi felfedezés szerint az a nő, aki naponta legalább 4 kávét elfogyaszt, 20 százalékkal csökkenti a depresszióba esés bekövetkezését, azokhoz képest, akik legfeljebb napi két kávét isznak meg. Tudom, ez úgy hangzik, mintha a kávé lobby rendelte volna meg a vizsgálatot, de nem kizárt, hogy „van benne valami”.

Egy másik kísérlet azt az eredményt hozta ki, hogy fájdalomcsillapítóval együtt elfogyasztott kávé a gyógyszer hatását fokozza, vagyis eredményesebb fájdalomcsillapítást érhetünk el vele.  Persze ez a tanulmány is büdös egy kicsit, de ezt ellensúlyozzák mások. Például az, hogy a kávétól van, akinek megfájdul a feje. Pontosabban, egy másik tanulmány szerint, aki naponta 500 mg koffeinhez jut, annak a krónikus fejfájás lehet a jutalma, ahol krónikusnak azt a fejfájást nevezik, ahol a fájdalom havonta 14 nap (durván minden második nap) jelentkezik. Ugyanakkor a napi 125 mg koffein a krónikus fejfájást lecsökkenti időszakos fejfájásra. magyarul: igyál kávét, de ne sokat.

Mindenfajta híresztelés ellenében a koffeinnek nincs rákellenes hatása, jobban mondva nem gyógyítja a rákot, viszont nem lehetetlen, hogy csökkenti a rák előfordulási esélyét.

Ez viszont nem vicc! ha volt már gyomorfekélyed, akkor tisztában vagy vele, hogy egy csésze kávé elfogyasztása után a poklok kínja vár rád. Igen, a koffein izgatja a gyomor nyálkahártyáját, amire a gyomor savkiválasztással válaszol, a sav pedig (a gyomor saját maga előállított sava) marja a fekélyt. Ebből az is következik, hogy akinek kevés az emésztéshez elengedhetetlen HCl szekréciója, az egy csésze kávéval helyrehozhatja a hiányt, bár ezt a hiányt pótolni lehet egy jó erős húslevessel is.

Viszont úgy tűnik, hogy a kávé fogyasztás bizonyos mértékben megóv a kettestípusú diabétesz kialakulásától. Tekintve, hogy ez kezd népbetegséggé válni, idősebbeknek megfontolandó a napi egy-kélt csésze kávéra való rászokás. Az állítás valószínűségét nagyban befolyásolja, hogy az utóbbi időben 15 tanulmány jelent meg, azonos eredménnyel. Ráadásul itt a kávéról, és nem a koffeinről van szó, mert a hatás koffeinmentes kávéval is jelentkezik. Vagyis ez esetben a kávé antioxidáns és nyomelem tartalmáról lehet szó, ugyanis a magnézium és a króm fokozza az inzulin hatékonyságát.

1400 kávéfogyasztót kísértek figyelemmel 20 éven keresztül. A napi 4 kávét ivók körében az Alzheimer kór bekövetkezésének valószínűsége 65 százalékkal esett vissza. Tekintve, hogy az Alzheimer kór is kezd előretörni, a kávéfogyasztást érdemes megfontolni ilyen szempontból is.

Végül pedig, nehéz eldönteni, hogy ez a hatás kívánatos-e, vagy sem, napi minimum 315 mg koffein jelentősen besegít a hallucinálás előfordulásába. Tehát, akinek minden vágya, hogy szellemekkel találkozzon, annak érdemes meginni napi 3 csésze kávét. Ha így se sikerül találkozni a nagymama szellemével, akkor ajánlatos felcserélni a kávémárkát. 😀

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________