2016. október hónap bejegyzései

(2001) A magyar menekültek

Tibor bá’ online

 

k001A muszlim barát balliberálisok egyik trükkje az 56-os magyar menekültek párhuzamba állítása a jelenlegi arab söpredékkel. Ez az oka annak, hogy papírra vetem emlékeimet.

Kezdem azzal, hogy az 56-os magyar menekültek igen nagy része nem a forradalmi tevékenysége miatt távozott, vagyis „menekült” el, hanem pusztán a nyugati életkörülmények miatt döntött úgy, hogy megy (amit csak kevesük vall be). Mivel a határokat különböző intenzitással védték az illegális átlépés ellen, ilyen értelemben menekültek az őket (igencsak fél seggel) visszatartani akaró határőrök elől, akik december második felétől kezdve már lőttek is, de csak a levegőbe.

A nagyszámú menekült áradat Amerikának igen jó propaganda lehetőség volt, amiért hálásak is voltak, a menekült (escape) tömeg összes költségét ők állták, az osztrákoknak egy fillérbe se kerültünk.

A becsült 200.000 fő legnagyobb része gyakorlatilag 3-4 hét alatt érkezett Ausztriába, ahol ezt a tömeget igen gyorsan és igen jól el is helyezték részben létező táborokban, részben ideiglenesen berendezett iskolai tornatermekben, felekezeti internátusokban, stb. A megérkezés után az első perctől fogva gondoskodtak rólunk, de ezt nem volt kötelező igénybe venni. A gondoskodásban az állam mellett több szervezet párhuzamosan részt vett. Például a zsidó Joint, a katolikus Caritas, de voltak önkéntesek által menedzselt meleg konyhák, és így tovább.

Az osztrákok, és a miattunk érkezett más nemzetiségűek rendkívül barátságosak voltak hozzánk, ami nem volt nehéz, mert kulturáltan viselkedtünk. Még arra is volt lehetőség, hogy magyar nyelvű istentiszteletet látogassunk. Kulturális különbség nem volt, pontosan úgy viselkedtünk, ahogy az Európában elvárható volt.

Az nyilvánvalóvá vált, hogy ekkora tömeg nem maradhat Ausztriában, de erre nem is volt szükség. Bár aki ott akart letelepedni, annak nem volt akadálya. A nagy többség azonban tovább akart állni. Ennek az volt a módja, hogy az egyén elképzelésének megfelelően jelentkezett a megfelelő követségen, hogy oda szeretne emigrálni, ahol regisztrálták és beindult az országonként eltérő eljárás. Az USA követségen például alapos kikérdezés folyt. Ausztrália csak arról akart meggyőződni, hogy a kivándorolni szándékozónak nincs TBC vagy nemi betegség fertőzése. Aki előbb jelentkezett, annak előnye volt. Mivel minden befogadó országnak volt egy kontingense, ahogy az betelt, több bevándorlót nem fogadtak. A személy azonosítása a befogadó ország követségén történt, ahol rendszerint azt is elfogadták, hogy nincsenek igazolványok és bemondásra Írták be az adatokat. Ezzel kapcsolatban viszont jócskán voltak csalások. Le lehetett tagadni férjeket, feleségeket, házasságot, gyerekeket. Ezek azonban a befogadó országra nézve nem jelentettek hátrányt. Ha valaki azt állította, hogy ő szerszámkészítő, nem kértek (lefordított) papírt. Az illető kezébe nyomtak egy rajzot, és adtak rá egy napot, hogy előállítsa az összes szerszámgép használata mellett. Ha sikerült felvették, ha nem sikerült, akkor annyi. Ha valaki akart, kitalálhatott szakképzettséget, iskolai végzettséget, stb., de utána produkálni kellett.

A kijutásról a befogadó ország gondoskodott. Tengerentúlra hajóval és repülővel lehetett menni. Az adott személyt értesítették, hogy mikorra kell elfoglalnia a helyét egy úgynevezett tranzit lágerben, ahonnan az adott napon a teljes csoportot elszállították.

Addig azonban Ausztriában kellett várni. Volt, aki vállalt valamilyen munkát, volt, aki csak seftelt. Mozikba járkáltunk, hangulatos kocsmákban töltöttük az időt, múzeumba jártunk. Könnyítés volt, hogy a bécsi villamoson nem kellett jegyet vennünk. Nőproblémánk nem volt, mert szép számmal voltak nők is közöttünk, és a helyi lányok nem idegenkedtek a magyar fiúktól. A viselkedésünk messze elfogadható volt. Bűnözés bár nem volt ismeretlen fogalom, de az Ausztriában élő magyarok bűnözési statisztikája nem volt rosszabb a helyieknél. Egyetlen egy esetről se tudok, hogy az 5 hónapos ausztriai tartózkodásom alatt ki kellett volna hívni a rendőrséget. Nincs ebben semmi különös, végül is mi is európai kultúrnép vagyunk.

Ami meglepő, hogy akad olyan honfitársunk, aki párhuzamba állítja a magyar 56-os menekültekkel a 2015/16-os muszlim csürhével.

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

(2000) Vállalkozási feudalizmus

Tibor bá’ online

 

Aki abban a hitben tölti napjait, hogy most a világon kapitalizmus van, az hatalmasat téved. Ami ma van az vállalkozási feudalizmus. Nézzétek meg az alanti összemérést. Nem hiszem, hogy le kellene fordítanom.

k124

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

(1999) Szavazz gyakran

VIP.149.

 

Tibor bá’: G. Edward Griffin  gúnyos című írása természetesen Amerikára értendő, de lehetne bármely nyugati demokrácia is a célpont, mert a politikusokat mindenütt ugyanaz az önző érdek motiválja (plusz némi cezarománia). Orbán harácsolásában nincs tehát semmi új, vagy meglepő, amit mégis kifogásolni lehet, az a mérethez fűződik és focihoz, mint egyéni mániához. Ezt az amerikai posztot azért fordítottam le, hogy megnyugtassam azokat, akik abban hisznek, hogy minket, magyarokat jobban büntet a sors, mint más, szerencsésebb népeket.

…………Választások tartása a politikusok játékává vált, egy olyan játékká, amely a háborúhoz hasonlóan rendkívül komoly. Ezekben a játékokban csak egyetlen egy erkölcstelen dolog van, a vesztés. A választás megnyerésén kívül minden más mellékes, beleértve becsületet, tényeket, méltányosságot, igazságot, sőt magát az emberi életet is…………

___________________________________________________________
A teljes fordítást elküldöm a VIP előfizetőknek. Kapcsolat felvétel: evatibor#t-online.hu
___________________________________________________________

Vote early and often.

In all the years I have published this news service (starting in 2006) I have never seen so many stories in one week on the same topic. This edition is packed with so many reports on vote fraud in American politics that, for the sake of continuity, we decided to put them all together at the top of the next section on this page.

There is nothing new about rigged elections. What IS new is the extent to which this phenomenon has grown and the extent to which politicians and their media allies are comfortable with it.

Holding elections has become a game for politicians and social engineers, a game that is as serious as war. In this game, as in warfare, there is only one immoral act, and that is to lose. All else is secondary to winning the election, everything including honor, truth, compassion, justice, and even human lives.

Once this mindset is understood, it is not difficult to see why vote fraud is rampant. Paying someone to cast a ballot for dead people or to program electronic vote machines is cheap compared to the loot that the winners will take from the public treasury once they have the key. To the winner goes the spoils.

There is only one solution: Remove the spoils. Without the spoils, crooks will not be drawn to government. Getting the government out of the business of redistributing wealth is the key. If politicians could not spend tax money for anything except the defense of life, liberty, and property – if they were prohibited from providing so-called “benefits” there would be very few cookies in the political cookie jar. Under those conditions, the political con artists would have to go back to circus side shows and street crime to ply their craft.* – Edward Griffin 2016 October 21

*If that thought is new to you or if you think it would be a step backward in social evolution, I invite you to read my essay, The Chasm. I rest my case with that.

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

(1998) Szabad akarat

Tibor bá’ online

 

k001Az utóbbi idők nagy témája a szabad akarat, ami a judeo-krisztián vallás és kultúrkör sarkalatos tétele. Jehova és az Atyaisten egyértelműen a legvérengzőbb isten az összes, ember által kitalált valláshoz tartozó istenek között. Éjjel-nappal büntet mind a kettő. Viszont az ember büntethetőségét a szabad akarata teszi lehetővé, amit az európai jogrend is átvett. Ebből adódik, hogy a „nem beszámítható” ember által elkövetett bűn nem büntethető. Mi tehát gyerekkorunk óta úgy tudjuk, hogy szabad akarattal rendelkezünk. Igaz, ez az akarat befolyásolható, például tudatmódosító szerekkel, és akkor megérkeztünk a tudathoz, az öntudathoz. Mindenkinek van tudata, bár nem tudjuk, hogy hogyan működik. Illetve, az utóbbi időben lépésről-lépésre iparkodnak feltárni. Az – például – már biztos, hogy agyunkban különböző hormonok befolyásolják cselekedeteinket, méghozzá alaposan. Természetesen a befolyás nem olyan nagy bűn, elvégre mi is befolyásoljuk egymást, például hirdetésekkel, ügynöki rábeszéléssel, stb. de a (feltételezett) szabad akarat létezéséből kifolyólag, ezt ésszerűen felül tudjuk bírálni. Ha így gondoljátok, akkor a következőt kísérlet meghökkentő lesz.

A kísérleti alanyt betolják egy CT letapogatóba, ami az agy működését rögzíti. Ekkor a kezébe adnak két nyomókapcsolót. Ezt követve a kísérleti alanynak különböző témákban tárnak fel kérdést igen-nem döntési lehetőséggel, amikor is az egyik vagy másik nyomógombos kapcsolóval visszajelzi döntését. Mindeközben a CT kijelzi az agy működését. Az agy középső részén vagy egy terület, amely arról árulkodik, hogy mi lesz a döntés. Ennek a tartománynak az egyik része akkor aktivizálódik, amikor a kísérleti alany a bal gombot készül megnyomni. Egy másik tartomány pedig, amikor a jobbat. A döntéshozás helye tehát ismert, az idejének a meghatározása pedig a kísérlet célja. A kísérletezők szeme előtt derül ki, hogy ki hozza a döntést, a kísérleti alany tudata, vagy pedig a tudat nélküli szürke állomány neuron aktivitása.

A kísérletek eredménye szerint a döntés meghozatala előtt 6 teljes másodperccel az egyik vagy a másik terület aktivizálódik, azaz 6 másodperccel korábban meghatározható, hogyan fog a kísérleti alany dönteni. Ebből nyilvánvalóan kiderült, hogy az emberi tudat, alá van rendelve a tudattalan agytevékenységnek. Ez egyértelműen azt jelenti, hogy az egyén saját tudatalattijának a túsza. Azonban a neurológiával foglalkozóknak más a véleménye. Az emberi agyon belül létezik egy kettősség. A tudat és a tudat alatti (szegény Freud, ha megélhette volna), ezek egymással harmóniában működnek. A tudatalatti tökéletesen tisztában van az öntudat preferenciáival, érdekeivel és így tovább, tehát nem hoz olyan döntést, ami az öntudatnak nem tetszhetne. Ennek ellenére az eredmény határozottan meglepő és nem lehet szabadulni a gondolattól, hogy nem az öntudatunk dönt, hanem az öntudatunkat ismerő tudatalatti, aki (vagy ami?) nagyon tapintatosan csak olyan döntést hoz, amit az öntudat nem kifogásolhat. Ez egy kicsit olyan, mint a bakfis lány, aki helyett az anyja dönt, természetesen a lánya érdekeit szem előtt tartva (se a saját érdekét se ássa el teljesen 😀 ).

________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________

 

(1197) Többnejűség egy gazdag országban

Tibor bá’ online

 

Egy szíriai menekült (A. Gazaia) 4 feleséggel és 23 gyerekkel múlt évben érkezett Németországba, ahol egy év alatt összesen 360.000 €-t vágott zsebre (112.000.000 Ft.) egy napot se dolgozott. Az iszlám szerint a 4 feleséggel egyformán kell bánnia, ezért 4 lakást tart fenn, amelyeket igazságosan egyformán látogat. Mivel Németországban a poligámia tilos, ezért felszólították, hogy nevezze meg, ki a felesége, a másik három nő csak „barát” lehet, de persze azért el kell őket is tartani, a gyerekekről már nem is beszélve.  https://sputniknews.com/europe/201610271046808904-refugee-four-wives/

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________

 

(1996) Labialplasty

Tibor bá’ online

 

k001Ha nem tudod mi az a labiaplasty egy percig se aggódj, mert én se tudtam, de majd hamarosan te is rá fogsz jönni.

Azt eddig is tudtam, hogy Amerikában hemzsegnek a félőrültek, és azt is észlelem, hogy kis hazánkban is szép számmal utánozzák őket [erről jut eszembe Gaál Noémi hogyan fogja szoptatni kisdedét?]. Azt viszont nem hittem volna, hogy tudnak még számomra meglepő dologgal előállni. Pedig sikerült nekik a labialplasty kitalálásával.

A múltkoriban írtam arról, hogy Nyugaton (némi muszlim kényszer hatására) kezd divatba jönni a szűzhártya stoppolás, csak úgy viccből, mert a judeo-keresztény kultúrában már rég leszoktunk a szüzesség elvárásáról. Na erről jut eszembe, néhány éve a 94 körül járó atyám unalmában témát váltott és érdeklődött, hány szűz nő volt az életemben. A válasz után azt mondta, némi csintalan vagy inkább kaján mosollyal a szája szélén: „Szerencsés fickó vagy, én mindig csak a második voltam a nők életében.” Amire csak annyit válaszoltam, hogy „Siettél volna egy kicsit jobban.”

Szóval ott tartottam, hogy stoppolnak-stoppolnak ha kell, ha nem. De erre most rátettek egy lapáttal. A legújabb amerikai őrület az unatkozó nők körében a „Labial plastic surgery” vagyis a női szeméremajkak plasztikai műtétje. De az isten szerelmére, milyen célból?

A cél „megfiatalítani” a női nemi szervet oly módon, hogy a kis és nagy szeméremajkakat átformálják, levágnak belőlük vagy az egész kis szeméremajkat, cakompakk, eltávolítják. Az eredmény? Az agyonstrapált vagina olyan lesz, mint újkorában és ráadásul a klitoris is nagyobb szerepet kaphat a közösüléskor, azaz fokozódhat az orgazmus.

Hadd hangsúlyozzam ki, hogy az orgazmus fokozódása feltételes módban volt fogalmazva. Mivel azonban az érző idegvégződések eloszlása nem tökéletesen egységes a nők körében, van aki műtét után pont az ellenkezőjéről számol be.

Ami pedig az esztétikumot illeti….. kevés férfiről tudok, jobban mondva egyetlen egyről se, aki közösülés előtt lupéval megvizsgálná, mivel is fog perceken belül intim kapcsolatba kerülni.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(1995) A magyar újságírók perpetuum mobilja

Tibor bá’ online

 

k001A legújabb kor újságírójának nem tájékoztatás a célja, hanem a hirdetések elolvastatása, amik a szövegből ugranak elő, és legyőzhetetlenek. Ebből következik, hogy az újságírók egyre inkább elbulvárosodnak. Olyan szalagcímeket találnak ki, amik kíváncsivá teszik az olvasót, kattint, aztán messze nem azt kapja, mint amit sejtetnek.

Ez lenne a kisebbik baj, nagyobb baj, amikor a természettudományokhoz nyúlnak, miközben csak a helyesírást ismerik, és a fogalmazáshoz értenek (már amelyik). Így esett, hogy néhány napja bejelentették a hatalmas szenzációt. Meg vagyunk mentve. Megoldódott a széndioxid probléma. Egy amerikai laborban – hála a nanotechnológiának – széndioxidból és vízből etil alkoholt állítottak elő.

Na most idézek az INDEX-ből: „A kutatást vezető Alex Rondinone úgy írta le a folyamatot, mintha az égés ellentéte lenne; amikor az etanol oxigén jelenlétében ég, akkor víz és szén-dioxid jön létre. Az általuk kitalált ellentétes eljárásban a vízhez és a szén-dioxidhoz csak egy kis elektromos áramot kell hozzáadni, hogy megint etanol jöjjön létre.”

Hurrá, sikerült! Az Oak Ridge-i labor kutatói azon munkálkodtak, hogy a klímaváltozást okozó szén-dioxidot átalakítsák, és átalakították.

Ha most átlépünk az Oak Ridge-i forráshoz, akkor kiderül, hogy a turpisságot ott követték el. A magyar újságíró pusztán nem vette észre a hülyeséget. Mi is írnak az eredeti szövegben? A CO2 az atmoszférában rendkívül kellemetlen dolog. Ezért a kutatók el akarják onnan távolítani. Most sikerül, nem csak eltávolítani, hanem igen hasznos anyaggá, szénhidrogén üzemanyaggá változtatni.

A valóság valamivel ridegebb. Az a kisebbik baj, hogy annyi CO2 van a levegőben, ami sok-sok nagyságrenddel több, mint amennyit vegyi eljárással ki lehet onnan vonni. Ezt felejtsük el, de azt azért illene tudni, hogy az energia megmarad. Energiát nem lehet „teremteni” csak átalakítani egyiket a másikba.

Az etanolban ott van némi vegyi energia, ami akkor szabadul fel, ha elégetjük. Az etanol így néz ki: C2H6O, ha elégetjük, akkor ez lesz belőle: 2CO2 + 3 H2O. Valóban csak széndioxid és víz. Ebből következik, hogy széndioxidból és vízből elvileg valóban lehet etanol előállítani, de minimum akkora energia befektetéssel, mint amennyit az égetésnél kinyertünk. Mit jelent ez kedves újságírók? Ez azt jelenti, ha az ipari forradalom óta a levegőbe küldött CO2 mennyiségtől meg akarnánk szabadulni, akkor ebbe minimum annyi energiát kellene befektetni, mint amennyi energiát az összes kőszén, és az összes nyersolaj 300 éven át folytatott elégetéséből kinyertünk. Szerényen megkérdezném, és ehhez hogy juthatnánk hozzá?

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________

(1994) A háborús propaganda elemi feltételei

VIP.148.

 

Lord Arthur Ponsonby (1871-1946) angol diplomata több, mint 70 évvel ezelőtt írt egy könyvet Falsehood in Wartime címen (Háborús gazságok), ami elsősorban a háborús vezetők elmúlni nem akaró propagandáiról szólt. Anne Morelli, belga történész, nemrég lefújta a port Ponsonby meglátásairól és új fényben világította meg, illetve az eredeti mondanivalót 10 alapelvbe tömörítette az alábbiak szerint:………

…………Hazugságok és előítéletek háborúhoz vezetnek. A háborúk hazugságokat és előítéleteket szülnek.

_______________________________________________________

A teljes fordítást elküldöm a VIP előfizetőknek. Kapcsolat felvétel: evatibor#t-online.hu

_______________________________________________________

Over 70 years ago, British diplomat Lord Arthur Ponsonby (1871-1946) wrote in his book Falsehood in Wartime about the perennial propaganda claims of wartime leaders. Belgian historian Anne Morelli has recently shed fresh light on Ponsonby’s analysis, distilling his findings on wartime propaganda into 10 principles as follows:
1. We do not want war;
2. The other side is solely responsible for the war;
3. The enemy has the face of the devil;
4. It is a noble cause that we defend and not particular interests;
5. The enemy commits atrocities knowingly; if we make unfortunate mistakes, it is involuntary;
6. The enemy uses unauthorized weapons;
7. We suffer very few losses, while the losses of the enemy are enormous;
8. Artists and intellectuals support our cause;
9. Our cause has a sacred nature;
10. Those who question our statements are traitors. (8)
Lies and prejudices promote war, and war in turn promotes lies and prejudices.
Bush read the book.

URL: http://able2know.org/topic/5355-1

_______________________________________________________
_______________________________________________________
_______________________________________________________

 

(1993) A Barbie baba mocskos szex története

Tibor bá’ online

 

k125Csak az isten a megmondhatója hány évtizede találkoztam először a Barbie babával, és nem kis meglepetést okozott, pedig nem születtem prűdnek. Egyetlen húgom több mint 70 évvel ezelőtt éppen úgy babázott, mint bármelyik lánygyerek, volt tehát alkalmam játék babát látni éppen eleget. Ezeket annak idején „kaucsukból” gyártották, a PVC-t akkor még nem találták fel. A játék babákat lehetett öltöztetni, fürdetni, altatni, stb., de természetesen nem voltak emlői. Pontosan ezért lepődtem meg, amikor az első Barbie-t megláttam. Ez nem baba volt, hanem egy felnőtt nő, aki tipikus amerikai szépségnek volt ábrázolva. Hatalmas különbség az volt, hogy míg a régi kaucsuk babát a lányok öltöztettek, mosdattak, fésültek, stb, ahogy már írtam. Addig a Barbie babából több tucatot gyártottak, síelő Barbie-t, teniszező Barbie-t, gépkocsit vezető Barbie-t, szakács Barbie-t, stb.  Nem nehéz elképzelni, hogy egy 6-8 éves kislány mit kezd ezekkel. Természetesen gyűjti őket, mint fiúk a machbox autókat. Az amerikai magyarázat szerint a fiatal lányokat felkészíti a felnőtt életre. Én természetesen ezt a mesét nem vettem be, sokkal inkább a fogyasztói társadalom egyik trükkjének tekintettem. Most azonban majd leesett az állam. A Barbie baba megalkotásra került egy jól ismert szex pózban, amit itt jobbra fenn láthattok. Ne is mondjam, hogy nem én kaptam fel először a vizet.

Némi utánjárást követve kiderült, hogy a Barbie egy Jack Ryan nevű pasi terméke. Mr. Ryen az amerikai megfogalmazás szerint egy swinger, ami a promiszkuitást preferáló életmód jassz kifejezése. Ryen gyakran rendezett orgiákat és a kurvákat se vetette meg. Külön érdekessége, hogy egy ideig Zsa Zsa Gábor volt a felesége.

Közeli ismerősei tudni vélik, hogy Ryen körülvetette magát Barbie szerű nőkkel (akiknek, ellentétben Barbie-val, minden bizonnyal voltak genitáliáik, amit a köznyelv csak nemi szervnek nevez). Gwen Flora, aki a beszélő Barbie hangja volt, így nyilatkozott: „Egy ízben azt mondta, azért szeret, mert magas vagyok, így amikor összeölelkezünk az orrát bedughatja a melleim közé.”

A Barbie baba megszületésével kapcsolatban az egyik barátja így nyilatkozott: „Amikor Jack a Barbie megalkotásáról beszélt, olyan volt, mint amikor valaki a szexuális élményéről számol be, szinte perverznek hatott.”

Minden esetre szomorú arra gondolni, hogy oly sok amerikai lány (és most már magyar is) akart olyanná válni, mint Barbie, aki végül is nem más, mint egy ferde hajlamú férfi elképzelése a női szépségről.

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

VM-(1992) Októberi jeles napok

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

k00160 év után egyre kevesebben vagyunk, akik fiatal felnőttként éltük meg 56-ot. Ez ad nekem okot arra, hogy leírjam visszaemlékezéseimet, ami talán megvilágítja az akkori hangulatot, ha ez a helyes kifejezés.

1953 november 10-én, egy szürke őszi reggelen vonultam be a Dózsa György és Lehel út sarkán elhelyezkedő laktanyába, de csak 10 napig maradtunk ott, mert a zászlóaljat áthelyezték a frissen épített laktanya komplexusba Budakeszi határába. Ez volt a Rákosi korszak közepe, amikor anyának szülni kötelesség volt, leánynak szülni pedig dicsőség. A katonai szolgálat alól felmentés kapni nehezebb volt, mint hosszában átúszni a Balatont. Az akkori törvények szerint a katona idő 24 hónap lett volna, de ezt az első évben felemelték 36 hónapra, ami komoly pszichés terhelést jelentett az állománynak. Az indok a hosszú kiképzés volt. Ugyanis rádió lehallgatásra lettünk kiképezve, ez volt az egyik ok, amiért az ide behívottak érettségizettek voltak. A kiképzés még így is 12 hónapot vett igénybe, a vezetés pedig szerette volna legalább 24 hónapig használni a kiképzetteket.

Az első év után alakult egy híradós tiszti tanszék a Petőfi laktanya egyik épületének legfelső emeletén, ami egy mini lakatanya volt a laktanyán belül. Itt 10 növendékből próbáltak katonatisztet nevelni, valamint vagy 30 gyorstalpalón végzett, népi származású tisztet utókezelni, hogy meg is feleljenek a követelményeknek. A tanszéket egy Ludovikás alezredes vezette (mindenki tudta, hogy évei meg vannak számlálva), aki a házon belüli városi legenda szerint Oxfordban is tanult. Minden esetre angolul-németül jól beszélt. Keze alatt volt négy tiszt, hadnagy és főhadnagy rendfokozattal, akik különböző tantárgyakat adtak elő. Ezek valamikor civilben minimálisan egyetemi tanársegédek voltak. A tanszéknek kellett három csicskás is, ezek egyike voltam én, kizárólag irodai munkára, beleértve térképészetet is. A törzsállománynál egy-egy honvéd legfeljebb minden második vagy harmadik vasárnap mehetett haza eltávozásra, de volt, aki hónapokig nem tehette ki a lábát. Az eltávozás jutalom volt, és csak azok juthattak hozzá, akik a kiképzésben jól teljesítettek, ami alatt morze vételt, rádiótechnikát, stb. kell érteni. Mi, tanszéki kisegítők (csicskások) természetesen más kategóriát képeztünk. Hivatalosan nem hagyhattuk el a laktanyát, de valójában, az alezredes hallgatólagos tudta mellett, a tanszéki tisztek eltávozása után (17:00h) mi is kimentünk a laktanyából éjjel 24:00-ig.

A tanszék elég sokat járt gyakorlatra, ami úgy nézett ki, hogy teherautókra felpakolva a teljes létszám az ország három, különböző helyére ment, ahol telepített, kapcsolatba léptek egymással és folyamatos rádióforgalmat bonyolítottak, bemérésekkel együtt, természetesen előre megírt forgatókönyv szerint, amiket általában én csináltam.

Aztán csak az isten tudja miért, egy hónappal a leszerelés előtt, október 10-én parancsban áthelyezték az egész tanszéket Szentendrére. Ez nem volt kellemesebb hely, de minket már alig érdekelt, mert számoltuk a napokat, november 10. A leszerelés napja. Ekkor már teljesen nyilvánvaló volt, hogy Miklós katonatársammal együtt délután hazamentünk, reggel bevonultunk a laktanyába, a barátom saját tulajdonát képező 250-es Pannónia motorján. Voltak komikus jelenetek, amikor kifelé menet lehagytunk egy-egy HÉV szerelvényt, ahol az ablakból a tisztjeink néztek kifelé. A kapusok se nagyon értették, de hát az állandó kilépőnk nem voltak hamisítványok.

Eljött október 23. Délután 15:05-kor kihúztuk a csíkot a laktanyából. Miklós elvitt a fogasig, ami hazáig zötyögött velem a Széchenyi hegyre. Bekaptam egy-két falaton, átöltöztem civil ruhába, és már mentem is le a hegyről. A város már forrongott, izgalmas volt a hangulat. Miklóssal találkoztam a megbeszélésnek megfelelően, és már téptünk is ki a Városligetbe, ahol a Sztálin szobrot próbálták ledönteni. Hatalmas volt a drukkoló tömeg. A melósok az angyalföldi gyárakból kihozták a szükséges szerszámokat, drótkötelet, erőgépeket, hegesztő aparátust. Végül ledőlt a szobor csizma feletti része. Ugyanis a csizma betonnal volt kiöntve. Ezt követve a ledöntött szobrot behúzták a Nemzeti Színházhoz (ami akkor még állt), jobban mondva a Körút és a Rákóczi kereszteződésének a pontos közepére, ahol a tömeg rámászott és mindenki iparkodott lefűrészelni belőle egy-egy darabkát, nyilván szuvenírnek. A futótűzként terjedő hírek szerint balhé volt a Rádiónál. Miklóssal megindultunk a Rákóczi úton a Kossuth Lajos utca felé, de csak a Puskin utcáig jutottunk, ahol hatalmas tömeg ácsorgott, de úgy hogy a Puskin utcából érkező lövedékek ne tudják őket eltalálni. Nekünk azt mondták, hogy néha-néha idelőnek a rádiónál dekkoló ávósok. Miklóssal hátrább mentünk, majd teljes gázzal átvágtunk a Puskin utcai veszélyes szakaszon. A múzeum körútnál balra fordultunk és elmentünk egészen a Bródy Sándor utcáig. Itt is hatalmas tömeg volt, fegyvertelen tömeg.

Némi várakozás után honvédségi teherautók érkeztek, amelyek egymást követve megálltak a Múzeum kert előtt. Ezekben katonák ültek, méghozzá a saját újonc századunk katonái. Odamentünk hozzájuk civil ruhában, persze megismertek. – Mi van fiúk, miért jöttetek? – Kiderült, hogy fogalmuk sincs, minden esetre géppisztolyokat kaptak éles töltényekkel, amire még nem volt példa. Mi tájékoztattuk őket, hogy mi van a rádiónál, és nyilván nekik kell megvédeni az ávósokat. Ez alatt a tisztek leálltak tárgyalni a tömeggel. A RÁF, vagyis a rádió felderítők egy kiemelt alakulat volt, amit a legfelsőbb vezetés „megbízhatónak” tartott nyilván, amiről valójában szó se volt. Miért lett volna megbízható egy harmadik évét nyögő kiskatona, akinek mellesleg semmiféle tömeg oszlatási gyakorlata nem volt.

A tárgyalások túl unalmasak voltak ahhoz, hogy tovább maradjunk, ezért úgy döntöttünk, hogy hazamegyünk, és majd holnap megnézzük mi történt. Másnap reggel csak a csata nyomait láthattuk, de találkoztunk a volt szolgálatvezetőnkkel, aki büszkén jelentette, hogy kifüstölték az ávósokat.

Így néz ki egy halott ávós (saját felvétel) Hasán a pártkönyve, kezében Marx fényképe.
Így néz ki egy halott ávós (saját felvétel) Hasán a pártkönyve, kezében Marx fényképe.

A 23.-i események egyértelművé tették, hogy nincs értelme bemenni a lakatanyába, vártuk, hogy leteljen a hátralévő idő, de aztán rádió felhívásban minden katonát berendeltek a laktanyájába. Kimentünk tehát Szentendrére, ahol a tanszék tanári szobájába ment a szövegelés, mi van, mi lesz, mi várható. Közben a szentendrei suhancok jöttek a laktanyához és fegyvert kértek, hogy felmenjenek Pestre harcolni. Természetesen nem kaptak. A rácsos kapunk keresztül ment az alkudozás. Ti is magyarok vagytok. Ki innen az oroszokkal. Halál az ávósokra. Mi fenn voltunk a saját körletünkben és a rendfokozatok figyelembevétele nélkül vitattuk a helyzetet. Nyilvánvaló, mondta az egyik tiszt, hogy a laktanya parancsnok meg van lőve, fogalma sincs mit csináljon, mert nem tudja mi lesz a forradalom vége. Ha most ad fegyvereket, akkor bukás után kivégzik, ha nem ad fegyvereket, akkor a forradalmárok lőhetik agyon. Most derül ki igazán, hogy ki karrierista és ki hisz a proletárdiktatúrában. Senki, állapította meg az alezredes, mindenki a fizetéséből él, tartja fenn a családját.

Egyszer csak jött a parancs a laktanya pk-tól, sorakozó az udvaron, MINDENKI. Akkor ez ránk is vonatkozik, jó lehet a laktanyához semmi közünk nem volt. Az udvaron mindenki kapott egy dobtáras géppisztolyt, egy darab tartalék tárral, aztán oszolj. Közben láttuk, hogy a civilek megpróbálnak átmászni a 3 méter magas kapurácson, amit a kezük csapkodásával próbálták belülről megakadályozni az őrség tagjai. – Alezredes elvtárs, ezek perceken belül áttörik a kaput. Azért osztották ki a géppisztolyokat, hogy lelőjük őket? De hiszen ezek magyarok. Alezredes elvtárs, mit csináljunk. – Én nem adok maguknak semmilyen parancsot. Fiaim, mindenki hallgasson a saját szívére.

Az utolsó másodpercben Miklóssal felpattantunk a motorra, és az alacsony vízállás mellet a parton, észak felé elhagytuk a laktanyát. A laktanyától egy kilométerre megálltunk, és kivágtuk a vörös csillagot a sapkánkból. Csillaghegynél az országúton egy kivágott, keresztbe fektetett fa miatt meg kellett állni. Nagy rakás tinédzser fiú azonnal körülvet minket, ők voltak a forradalmárok. Mondtuk, hogy nagyon fontos parancsot kell személyesen továbbítanunk, tehát engedjenek át. Könyörögtek, hogy adjuk át a géppisztolyokat, mert ők harcolni akarnak. Nem lehet, átengedtek, de még elmondták, hogy a budai hídfőnél szovjet páncélos áll. Akkor az útvonalunk Bécsi út, Szépvölgyi út, Pusztaszeri út, Vörös hadsereg útja, és végül Diós árok, Istenhegyi út, megérkezés a Rege útra. Apámék boldogok voltak, hogy egyben látnak bennünket. Első dolguk volt, hogy levették hátunkról a géppisztolyt és bedobták a pöcegödörbe, nehogy eszünkbe jusson nekimenni az oroszoknak. Pedig nem is akartunk.

________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________

(1991) USA háborút akar (nukleáris póker)

VIP.147.

 

Ha minden idők legnagyobb póker játszmájának vége egy nukleáris Grand Slam lesz, ami után a túlélők kikutatják, mi volt az elindító ok, a röhögéstől ki fog csurogni a könny a szemükből. Ugyanis a III. világháborút Al Kaida megóvása érdekében robbantották ki. Igen-igen kedveskéim. Uncle Sam lerohanta Afganisztánt, hogy megbüntesse az Al Kaidát. Most viszont készül beindítani a világháborút, hogy megvédje az Al Kaidát. Nyilvánvalóan egy nagyszabású ambivalens szenvedélyes szerelem/gyűlölet húzódik az amerikai férfi és az arab kislány között 9/11-től egészen Aleppo ostromáig.

k127

_________________________________________________________
A teljes fordítást elküldöm a VIP előfizetőknek. Kapcsolat felvétel: evatibor#t-online.hu


_________________________________________________________

A fenti szinopszis anyaga: http://www.unz.com/ishamir/nuclear-poker/
_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(1990) Orbán Gábor kontra Vona Viktor

Tibor bá’ online

 

k001Eddig úgy tudtam, hogy az országban kizárólag Orbán Viktor tud igazán politizálni, ami megmutatkozott a vereség utáni talpon maradásban és a kétszeres kétharmadban. Most viszonyt kiderül, hogy Vona Gábor se piskóta.

Vona meglepetésszerűen sarokba szorította Orbánt azzal, hogy csak a betelepedési kötvénykibocsátás beszüntetéséért hajlandó csatlakozni az alaptörvény módosításához. Bingó – főnyeremény. A népnek egyáltalán nem tetszett, hogy nagy pénzekért, nyelvtudás és megfelelő ősök nélkül sárgák-feketék betelepedhetnek az országba. Különösen a „nagy pénzért” volt fájdalmas, amikor millióknak van mindennapi kenyér gondja. És azt is sokan kitotózták, hogy a kötvények eladásából hatalmas haszon folyik be a kormánypárti politikusok zsebébe, amit 5 évvel később a költségvetésből kell majd visszafizetni a betelepedetteknek.

Orbán kutyaszorítóban van, amit igen gyorsan észrevett, mert azonnal közölték, hogy már elég régen gondolkoznak a betelepedési séma beszüntetéséről. Most fog kiderülni, hogy mennyit ér nekik a politikai öngól kivédése.

De, ha úgy dönt Orbán, hogy nem tömi tovább Rogán Antal zsebét, a baj még nem hárult el, mert mindenki arról fog beszélni, hogy Vona Viktor legyőzte Orbán Gábort.

Ehhez viszont a miniszterelnök nincs hozzászokva. Várjuk ki, mekkorát robban a bomba, mert fog, az biztos.

Van egy észszerű sejtésem. Polt Péternek hamarosan eszébe fog jutni, hogy Vona Gábor fején van egy hatalmas vaj, és kérni fogja a parlamenttől Vona Gábor mentelmi jogának a függesztését, hogy beindulhasson az évekig elhúzódó letartoztatás/kihallgatás mutatványa. Ha ez nem következik be, akkor Orbán rájött, hogy ez a Jobbik tábor szélesedéséhez vezethet. Legfőbb ideje, hogy Orbánnak is legyenek álmatlan éjszakái.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(1989) Mit rejt az Antarktisz jégmezői alatt húzódó tó

VIP.146.

 

Október elején az orosz tudósok beszámoltak az Antarktisz jege alatt húzódó, Vosztok-tóban található, teljesen ismeretlen baktériumról. A felfedezett mikroorganizmus választ adhat arra a kérdésre, hogy milyen életformát találhatunk a bolygóközi űrben.

_________________________________________________________________A teljes fordítást elküldöm a VIP előfizetőknek. Kapcsolat felvétel: evatibor#t-online.hu

_________________________________________________________________
In early October, Russian scientists reported finding a unique bacterium in the subglacial Lake Vostok in Antarctica. The discovered microorganism could provide a clue as to what life forms we can expect to encounter when we venture further out into space.According to the researchers, the bacterium called w123-10 was absolutely unknown to science when it was discovered. Later it was found out that the bacterium is only 86% genetically similar to all known living organisms. In terms of genetics, this is enough to recognize the microorganism as absolutely unique, Lenta.ru reported.

© Flickr/ Kevin GillReady for Mars? Antarctic Mushrooms Survive Simulated Martian Conditions on Space StationLake Vostok, where the unusual bacterium was discovered, is the largest Antarctic body of water hidden under glaciers. The thickness of the ice above it reaches four kilometers is estimated to be 20 thousand years old. The lake, which was named after the Russian research station Vostok, remained isolated from the rest of the world for 15 million years, the scientists claim. The water temperature in its upper part is only two to three degrees Celsius below zero. So, the lake is likely to have geothermal sources on its bottom, which heat water and create comfortable living conditions for microorganisms. The environment the w123-10 bacterium lives in is similar to the one in the under-ice oceans of Jupiter’s moons (Ganymede, Callisto and Europa) and Saturn’s moons (Dione and Enceladus), as well as at the poles of Mars. These makes scientists believe that studying microorganisms in prehistoric Antarctic ice could give clues to what life forms could be found in space….RedditGoogle+BloggerPinterestStumbleUpon210

_________________________________________________________________
_________________________________________________________________
_________________________________________________________________

(1988) Legújabb adatfrissítés

Tibor bá’ online

 

2016 szeptembere globálisan melegebb volt, mint 1880 óta mért bármelyik szeptember. 1951-1980 átlagához viszonyítva 1,04 °C-al, 1880-1920 átlagához viszonyítva 1,31 °C-al. Nyilvánvaló, hogy a 2016-os év jelentősen meg fogja dönteni a korábbiakat.

k128

A kipontozott vonal a hőmérséklet emelkedés linearitását mutatja be. A fekete pontok egy adott év átlagát jelzik. A vörös vonal a 11 év átlagát jelzi.

Csak a bolond nem látja az utóbbi év függőleges kiugrását. Most a kérdés, hogy az El nino visszahúzódása után, és az 50 százalékos eséllyel bekövetkező La nina milyen mértékben fogja vissza ezt a kiugrást. Ebből valahogy lehet majd következtetni a sokak által megjósolt felgyorsulásra.

Forrás: Climate Science, Awareness and Solutions – The Earth Institute/The Interchurch Building – 475 Riverside Drive, Room 239T – New York, NY 10115

_________________________________________________________

September 2016 was globally the warmest September in the instrumental record, i.e., since 1880.  The 12-month running mean is 1.04℃ relative to 1951-1980 or 1.31℃ relative to 1880-1920.  It is apparent that 2016 will break the prior record by a wide margin.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(1987) Őszi blogtalálkozó Jásdon

Tibor bá’ online

 

Őszi blogtalálkozó Jásdon

 

Egész héten izgultunk, milyen lesz vasárnap az idő, mert napokon át, hol esett, hol elállt. Vasárnap reggel ködre ébredtünk, amiből nyolc órára jó szürke ég lett. Elindultunk. Jásd előtt a Bakonyban belefutottunk egy felhőbe, az orrunk hegyén túl alig láttunk. Kettes sebességben szeltük a bakonyi szerpentin. Jásd előtt hirtelen kiderült az ég. Van isten (Ábel olvasod?). Mi öten érkeztünk együtt, vittem magammal két vegetáriánust is.

Kölcsönös üdvözlés után körül néztünk a kertben. Heni gyorsan felfedezte, hogy a diófa alatt rengeteg levél és lehullott dió van, nekilátott a gereblyézésnek, a többiek csak a diót dézsmálták.

k130

Sokáig nem tudtunk tökölni, mert gondolni kellett az ebédre is, de mit együnk. A két vegás miatt paprikás krumpli mellett döntöttünk. A krumpli közé a kolbászt azt követően tegyük be, miután a vegások már vettek belőle. Janival, a házigazdával néhányan elmentek a vasárnap is nyitva tartó kisboltba, és beszerezték a hozzávalókat, majd megindult a preparálás.

k131

k132

k133

Aztán Jani elővette a bográcsot és beindult a kollektív főzés. Egy bogrács, hat szakács. A lányok nem avatkoztak bele, ha elcsesszük a kaját, ők mossák a kezeiket.

k134

k135

 De nem lett semmi baj. A paprikás krumpli kitűnőre sikerült. Kiderült, volt aki már 20 éve nem evett ilyet. Viszont mindenkinek ízlett.

k129

Evés után, Montezuma tartott egy órás előadást a katonapolitikai helyzetről. Ha Nógrádit az arab terroristák kinyírnák, akkor Montezumát ajánlanám helyette. Aztán azt is megvitattuk miért tiltottam ki, illetve tettem feketelistára néhány hozzászólót. Persze mindenki hangosan helyeselt. Aztán, hogy mit mondtak a hátam mögött, azt nem tudhatom. 😀

Összevetve, aznap én 300 kilométert vezettem, de megérte. Legközelebb tavasszal futunk össze, valószínűleg nálunk. Előtte legalább 3 hónappal szólok. Megszervezzük majd, hogy aki nagyon messziről jön, itt is aludhasson.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(1986) Hazudunk éjjel, hazudunk nappal

VIP.145.

 

k136Az emberi érvényesülés egyik silány eszköze a hazugság. Azért silány, mert többet fizetünk érte, mint amennyit ér. A jól ismert mondás szerint a hazug embert könnyebb utolérni, mint a sánta kutyát. Más aforizma szerint a hazug ember büntetése, hogy soha senkinek semmit nem hisz el. Ráadásul az örökös hazugság rettenetesen sok, és hiábavaló munkát ad az elkövetőnek. Hiábavaló, mert mindig lebukáshoz vezet. Hiábavaló, mert nem kivédhető. Ugyanis arra, ami valóban megtörtént velünk, élesen fogunk emlékezni. Arra, amit kitalálunk, arra nem. A hivatásos kihallgatók éppen ezért leírják a vallomást, majd egy hónapig pihentetik az aktát, ami után megint kihallgatás és jegyzőkönyv. Ezt megismétlik még vagy kétszer, és összevetik a vallomásokat. A valóság összevetve is megmarad. A hazugságok változni fognak. Ennek oka, hogy a kihallgatási szünetben a vádlott folyton erre gondol és variál. A végén már nem tudja mit talált ki pontosan. Nem csoda tehát, hogy a hazugsággal tudományosan is foglalkoztak, ami érdekes eredményt szült. Az alábbiakban a kutatási eredmények fordításával találkozhattok……..

…….

A munkanap előre haladásával egyre inkább vagyunk hajlamosak hazudni. Hogy ez miért van az nem tudható, de tény, ha az igazat akarod hallani, akkor reggel interjúvolj.

A kutatások szerint, amint kiderül, hogy mások lenéznek minket, azonnal elkezdünk hazudni. Illetve, többet hazudunk, mint korábban……..

_________________________________________________________

A teljes fordítást elküldöm a VIP előfizetőknek. Kapcsolat felvétel: evatibor#t-online.hu

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(1985) Hajrá magyarok!

Tibor bá’ online

 

k001Az a kétszázezer magyar, aki 1956. november 4-e után kezébe vette a vándorbotot, nem reprezentálta a magyar társadalom pontos keresztmetszetét. Zömmel fiatalok voltunk. Az idősebbek pedig főleg a polgári rétegből kerültek ki. Ennek jó oka volt, de pillanatnyilag nem ez adja történetem lényegét, legfeljebb megmagyarázza azt a sikersorozatot, amely kísért minket.

A nemzetek közötti rivalizálás a világ legtermészetesebb dolga, és csak örülni lehet, ha az indulatok békés keretek között vezetődnek le. Már vagy egy hete várakoztam a salzburgi tranzitlágerben hajóm indulására, amely akkori tudásom szerint az olasz zászlók alatt vitorlázó Roma lett volna, amikor a helyi kosárlabdacsapatnak eszébe jutott egy barátságos meccset játszani a magyar menekültekkel. Ezt úgy hívják, hogy kihívtak minket egy erőösszemérésre.

A táborban annak rendje és módja szerint kihirdették, lehet jelentkezni a magyar csapatba annak, aki érez valami hivatást a kosárlabdával kapcsolatban. Össze is verbuválódott a magyar csapat, és minden különösebb ceremónia nélkül fel is álltak készen a küzdelemre. Még azt sem mondhatom, hogy sokan mentünk volna a táborból szurkolni a mieinknek.

A meccs minden különösebb cécó nélkül zajlott. A helyiek kikaptak 62:10-re, ami kosárlabdában gyakorlatilag macska-egér játékot jelent. A meccs alatt piszok udvariasak voltunk, ki sem röhögtük a helyieket, talán mert mi tudtuk, ők nem, hogy a fél magyar nemzeti válogatott, a Hódi testvérek, Rémay, Till, stb. osztozott a magyar menekültek sorsával.

 

* * *

 

Végül a Rómából Johan van Oldenbarnevelt lett, ami 15 ezer helyett 20 ezer tonnát jelentett, és négy hét késést. Vigasztalásképpen kaptunk kíséretül vagy ezer hollandust, de inkább valamivel többet.

Mikorra az Indiai-óceánra értünk, a két náció már farkasszemet nézett egymással. Az ok a hajadonok kegyeiért folyó vetélkedés volt. Megméretésre viszont csak a sportban kerülhetett sor.

Volt egy különleges dekkjáték, amelynek a lényege egy röplabdaszerű háló, a két felén egy-egy játékos, akik egy kézzel fogadták, és kézzel dobták vissza a futball méretű labdát a másik játéktérre. A labda nem eshetett le a földre.

A huncutság a labda méreteiben volt. Egy kézzel elkapni egy futball-labdát és visszadobni nem éppen könnyű dolog. Volt egy tengerész, természetesen holland, akinek piszkosul ment a dolog. Nyilván évek óta ezt gyakorolta. Mindenkit megvert, és rendszerint pénzben játszott, de hajlandó volt jelentős előnyt adni a kiszemelt áldozatnak. Például 10:0-val indultak, és a végén ő nyert 15:10-re.

Egyik délelőtt tengerészünk kiszúrta magának a kiemelkedő termettel megáldott Bánhidi Palit, akinek ugyan nem ment olyan jól a vízilabda, mint a bátyjának, de elég jól ment ahhoz, hogy magyar válogatott is legyen.

Ezzel kapcsolatban azt kell tudni, hogy a jó vízipólósnak két dolga van: úgy taposni a vizet, hogy minimum derékig kiálljon belőle, és akkora lapáttenyérrel rendelkezni az abból kiálló bitang erős öt ujjal, hogy a görögdinnye méretű labdát meg tudja markolni. Palinak ez utóbbi biztosan ment, az előzőre meg nem volt szükség, bár azon a téren is remekelt.

A tét, ha jól emlékszem, 10 gulden volt, amely nem számított ugyan egy vagyonnak, de mivel mi fejenként 38 gulden zsebpénzt kaptunk hathetes hajóutunkra, nos, ahhoz képest elég szép gázsinak volt mondható.

Pali úriember stílusban nem fogadott el előnyt, így a játék 0:0-ról indult, és a hollandus szépen el is húzott 8:2-re, amire Pali kezdte felfogni a játék lényegét. Ámbár az is lehet, csak cukkolni akarta ellenfelét. Ízig-vérig sportolóknál ezt sosem lehet tudni. Mindenesetre 8:2-től kezdve a megelőző csetlés-botlás helyett a labdát kifejezett bombadobásokkal juttatta át a másik térfélre rendszerint pontot szerezve. A végeredmény 15:9 lett. Viszont az ázsiónk 100 százalékkal nőtt.

 

* * *

 

Közben a személyzeti tiszt az idősebbek részére bridzsversenyt szervezett, amelybe a magyar színeket viselve két volt horthysta tiszt is benevezett. Jól is jött a dolog, mert mi, a fiatal nemzedék azt sem tudtuk, eszik-e vagy isszák. Rákosi szerint ugyanis a társadalmi egyenlőség azt jelentette, mindenkit le kell zülleszteni az angyalföldi lumpenproletár szintjére. Azok pedig köztudottan nem bridzselnek, legfeljebb snúrozásról lehet szó köreikben. Így aztán érthető, hogy a bridzsversenyre nem is nagyon figyeltünk oda. Néhány nappal később, az eredményhirdetés során derült ki, hogy a két „osztályidegen” elvitte a pálmát a hollandok orra elől.

 

* * *

 

Ekkor már a hollandokat határozottan irritáltuk, és az esti beszélgetések során (amelyek egyébként nagyon érdekesen zajlottak a német és angol nyelvek összekeverésével) a két tábor kifejezetten hetvenkedett.

Sportra terelődve a szó, a hollandok nem mulasztották el megemlíteni kimagasló atlétanőjüket, akit egyébként annak idején az egész világ csodált, mert a 100 méteres női síkfutás világcsúcsát mint négygyerekes családanya futotta meg. Nem húzom tovább a szót, Blankers-Koen asszonyról volt szó, aki 11.5 másodperc alatt futotta a százat.

A beszélgetők között ott ült egy helyes arcú, hosszú, szőke hajú kislány is, aki cinkos mosollyal a szája szélén csendben megjegyezte: nem nagy kunszt, 11.5 alatt én is lefutom a százat.

Ilyen pimaszság hallatán a hollandokat elöntötte a vörös düh. Az teljesen lehetetlen, állították, a világon egyetlen nőnek sikerült eddig megismételni Blankers-Koen rekordját.

És ki lenne az, érdeklődtek a magyarok. Egy fiatal atlétanő, válaszolták a hollandok, úgy hívják, hogy Vera Neszmélyi. Erre újra megszólalt a szőke, magyar kislány, az én vagyok.

 

* * *

 

Tulajdonképpen a hollandok egy idő után már meg is adták magukat. Sorainkban olyanok voltak, mint Kenedi Babi, a pesti éjszakai élet egyik legjobb dzsesszzongoristája, vagy a magyar amatőr bűvészek versenyének első helyezettje, aki csodálatos kézügyességével rajtunk kívül az összes hollandot bámulatba ejtette.

Voltak közöttünk kifejezetten jó néptáncosok is, akik a kapitány gyanútlan kérésére a dzsesszkoncert és a fekete mágia bemutatása után olyan profi csárdást roptak, hogy a hollandok szája tátva maradt és Melbourne-ig alig tudták becsukni.

Szóval ezeket valahogy meg is emésztették volna, de ekkor jött a tombola, és még azt is mi nyertük, ahol pedig csak az egyszerű szerencse jöhetett számításba, és nekünk tizedannyi jegyünk sem volt, mint nekik. Hát, barátaim, ha nem tudjátok, akkor majd megtanuljátok, hogy mi, magyarok még a jég hátán is megélünk.

Előbb azonban röviden ismertetni kell a tombolát, mert a mai nemzedék nem biztos, hogy ismeri. A tombola tulajdonképpen egy „kifordított” lottó. A tombolajegyen hat nagyméretű négyzet található, amelyekbe előre bele van nyomtatva hat különböző tetszőleges szám 1 és 99 között. A jegyek úgy vannak kombinálva, hogy a rajtuk lévő hat számot tekintve nincs két egyforma jegy. Miután eladtak minden jegyet, valami módon az 1 és 99 közötti számokat találomra húzzák folyamatosan addig, amíg valaki nem jelentkezik azzal, hogy neki már mind a hat számát kihúzták.

Na tehát, elkezdődött a számok húzása. Ez technikailag úgy bonyolódott, hogy a személyzeti tiszt felkérte a Bárány Erzsike névre hallgató lányt, vagyis a hajó szépét (megint egy magyar), hogy egy nagy fadobozban lévő számozott golyók közül vegyen fel egyet-egyet. A tiszt pedig a mikrofonba hangosan bemondta először hollandul, majd angolul az így kihúzott számot. Igen ám, de ahogy egymás után jöttek a számok, a hátsó sorokban egyre nagyobb lett a morgás. Olyannyira, hogy a húzást félbe kellett szakítani.

– Mi a baj? – érdeklődött a játékvezető. Csak annyi, hogy a magyarok közül többen nem értik, és össze-vissza kérdezgetik egymást, melyik számot húzták ki. Hát, akkor kell egy tolmács. Az csak természetes, hogy Orsós Miki barátom lett a tolmács.

Az én tombolajegyemen akkor már négy szám ki volt húzva a hatból, amikor a Miki megindult a színpad felé, és félő volt, hogy hamarosan valakinek meg lesz mind a hat száma. Volt annyi időm, hogy Miki fülébe rágtam: húzzátok ki a 35-öt és a 87-et.

Miki felért a színpadra, és teljes fesztelenséggel mondta Erzsinek a tiszt füle hallatára (elvégre nem értett magyarul): halászd ki a 35-öst és a 87-es golyókat.

Erzsi így is tett. A következő két húzás a 35 és a 87 volt. Mit ad isten, „nyertem” egy tortát, amelyből Erzsi is kapott két jó nagy szeletet.

 

* * *

 

Különben tudtunk mi nyerni csalás nélkül is. Egyik este tréfás táncversenyt rendeztek a szalonban. A lényege egy pingponglabda volt, amelyet az együtt táncoló nő és férfi homlokukkal összeszorítva tartott. A cél: lehetőleg utoljára essen le a labda. Szabály: kézzel a labdát megfogni tilos, és a lábakkal a zenekar által játszott táncot kell ropni.

Volt köztünk egy Hédi nevű lány a vőlegényével. Tök ellentétei voltak egymásnak. Hogyan tudtak együtt maradni, csak az isten mondhatta meg. Hédi vidám volt, fürge, sportos és belevaló. A partnere pedig mindig rosszkedvű, unott és elképesztően kényelmes. Ezen kívül Hédi hat éven át balettozott, és égett a vágytól, hogy megnyerje ezt a kis versenyt. A végén én lettem a táncpartnere egyetlen tánc erejéig.

Beindult a zene, mindenki röhög a labdákat összetartó párokon, mi, táncosok pedig szívjuk egymás leheletét, közben szorítjuk homlokunkkal a labdát, és eközben szemünkkel bandzsítva figyeljük, nem csúszik-e lefelé a nyomorult.

Közben telnek a percek, mi járjuk a táncot, itt-ott egy-egy labda lepottyan. Ezek a labdák hangos kopogással pattognak a parketten. Fogynak a párok, izzadunk, mint a lovak, akiket, ha jól emlékszem: ugye lelövik?

– Hallod, Hédi, nem hittem volna, hogy ilyen piszok nehéz lesz.

– Én sem, de ne dumálj, mert leesik.

Közben a rohadt labda vándorolt rajtunk. Hédinek még mindig a homlokán van, de nekem már az orrnyeregben. Teljesen kifacsarodva táncolunk, ha ugyan ezt táncnak lehet nevezni. Rumbára váltanak, keverek a lábaimmal. Valaki bekiabál:

– Már csak négyen vagytok, a másik három mind holland!

– Jóságos úristen. Hédi, rajtunk a magyarok szeme, le ne ejtsük.

Ekkor odaugrik hozzám egy hollandus, és a labda alól leveszi rólam a szemüveget, mert állítólag már az tartotta a labdát, és ugye ez unfair játék lenne.

– Na, most már nem is látok – tör ki belőlem az elégedetlenség.

– Szeretném tudni, meddig lehet fokozni a kényelmetlenséget – sóhajt Hédi a fülembe.

A párok csak nem akartak tovább fogyni. Hiába, ezek már nem rihegő-röhögő családanyák, ezek már profik.

A zenekar tangóra vált, lehet lazítani. Ritmusváltásnál az egyik holland nő megbotlik partnere lábában, puff, repül a labda. Hurrá, már csak hárman vagyunk.

Hédivel már rég nem karoljuk egymást, inkább kapaszkodunk egymásba.

– Vigyázz, a szentségit, csúszik!

– Figyelj, lejjebb kellene csúsztatni a labdát, bele egészen a füledbe, ott jól meg lehet támasztani.

– Ne hülyéskedj, nem tudjuk átgörgetni a fülkagylón.

– Gyerekek, bírjátok még? – kiabál valaki.

– Hülyeség, persze, hogy nem bírjuk, de most már meg kell nyerni, a szentségit neki!

Ekkor már tizenöt perce folyt a vetélkedés, és már rég nem nevetett senki. Nem tudom, mi volt a többiekkel, de nekünk kifejezetten szenvedéssé vált a dolog. Már a nézők sem lelkesedtek, kezdték unni az egészet. A holland játékvezető úgy gondolta, itt az ideje, hogy tegyen valamit. Intett a zenekarnak: mindent bele.

Veszett ütemű szving jött, és az egyik holland pár mindjárt ki is esett. Leléptették őket, mert a labdát már csak úgy tudták megmenteni, hogy a seggüket egyáltalán nem mozgatták.

Így már csak két pár maradt a porondon, egy holland és mi. Éreztem, hogy tenni kell valamit a cél érdekében. Mondtam a Hédinek, „véletlenül” meg kell torpedózni a hollandokat. Jó érzékkel úgy döntöttünk, ez a Hédi feladata, mert nőket ritkábban lincselnek.

Bemértük a terepet, Hédi helyezkedett el háttal a holland párnak, én pedig Hédi homloka felett átlesve végeztem a navigálást.

– Most! – súgtam félhangosan. Hédi egy hirtelen mozdulattal előretolta a fejét, biztosítva ezzel a labdánk helyben maradását, és egyazon pillanatban hátralökte a fenekét. Hédi feneke a holland nőt oldalba találta. Puff, már repült is a labdájuk.

Az első díj egy plasztik vonalzó volt, rajta a hajó kicsinyített mása, szintén plasztikból. Évekig használtam, egészen addig, míg az akkor 12 éves Tomi fiam el nem törte a szemem láttán, galacsinpöcköléssel. Ennél azért többet ért!

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(932) Általánosítás

Tibor bá’ online

 

k001Viták közepette, néha-néha valakinek mindig eszébe jut a verbális támadás egyik nagyágyúja. Az ellenfélnek azért nincs igaza, mert általánosít. Hát, akkor most ejtsünk néhány szót az „általánosításról”! Amikor panelházban laktam hatvanegy szomszédom volt, akiknek egy része imádta a macskát, egy másik része nem. A méta a körül folyt, ki eteti ezeket a rohadt, küszöbre hugyozó macskákat. Kati néni a harmadik emeleten hisztérikus rohamot kapott, hogy az ő macskája nem piszkít sehova, mert a konyhában van a cicájának a szagtalanító műalma. Szabó szomszéd a negyedikről más véleményen volt, szerinte a macska oda hugyozik, ahol éppen van, és ez alól nincs kivétel, minden macska ilyen.

Én már rég családi házban lakom, (ahol saját macskám nincs, csak a szomszéd macskája jár át a fent említett okokból kifolyólag) de a vita talán még most is folyik. Szabó szomszéd summás véleményére Kati néni vissza-visszatérően azt replikája, hogy nem lehet általánosítani.

Anélkül, hogy macskakérdésben állást foglalnék, egy vitapartner leganti­patikusabb mondatának a „nem lehet általánosítani” választ tartom. Mivel az általánosítást törvény nem bünteti, és mivel még az sem fogható rá, hogy amorális, nem tudom, miért ne lehetne általánosítani. Ennek ellenére hajlok rá, hogy komolyan foglalkozzam ezzel a tiltással, amivel csak egyetlen egy baj van, de az számottevő, vagyis mindenki általánosít. Az emberi agy egyszerűen így működik, és nagyon helyes, hogy így működik, de így működik minden gondolkodó lény agya is, éspedig azért, mert ez a legeredmé­nyes­ebb az egyed túlélése szempontjából.

Az Ember születésétől fogva folyamatosan megtapasztalja a Világot. Egyszerűbb szavakkal, tapasztalatokat gyűjt. Hogyan is? Kimegyek a piacra, és az egyik kofánál elfogadható áron gyönyörű sampinyon gombát látok. Mivel imádom a gombát, veszek egy kilót. Otthon leteszem az asztalra és elkezdek hencegni a feleségemnek, micsoda gyönyörű gombát hoztam. Később a feleségem neki lát a gomba elkészítésének, és érdeklődik mi olyan speciális ebben a gombában. Némi sértődöttséggel kidugom a fejem a konyhába, és meglepődve látom, hogy a vásárolt gomba valóban teljesen közönséges, vagyis elől voltak a nagyok, de én hátulról kaptam. Egy újabb piaclátogatás alkalmából ugyan így jártam, de nem gombával, hanem almákkal. Aztán még néhány alkalom, mondjuk 4-5, és nekem szent meggyőződésemmé vált, hogy a piacon becsapják az embert. Ennek véleményemnek hangot adtam egy általam többnyire ismeretlen társaságban, ahol ez az egyik hölgyből hatalmas felháborodást sikerült kiváltanom. Védekezésül előadtam eseteimet, amire a hölgy azt válaszolta, nem lehet általánosítani! Én meg ott álltam leforrázva, megszégyenítve. Mert mit lehet erre válaszolni, tényleg általánosítottam. Be kell magamnak vallanom, hogy nem vásároltam a piacon található 342 árus mindegyikétől. De mi a helyes eljárás, hagyjam magam ezentúl is becsapni, mert micsoda csúnya dolog ez az általánosítás? Éljek természetellenesen és hányjak fittyet tapasztalataimnak?

A Fogyasztói Felügyelet néhanapján végez ellenőrzéseket és közzé is teszik az eredményeket. Ezek általában arról szólnak, hogy a megvizsgált esetek 70-80 százalékában találtak kisebb-nagyobb „hibát”. Ezek szerint az „általánosításomnak” volt alapja. De ez mind semmi! Ellenőrizetlen magyar bűnügyi statisztika szerint, évente 600 embert késelnek meg hazánkban. Ebből 500-at kocsmákban, illetve közvetlen környékén (kilépés után vagy belépés előtt). Megróható vagyok-e, ha az adatok ismeretében leszokom a kocsmába járásról?

Az orvosok szerint a dohányzás évekkel rövidíti meg az életet, árt az egészségnek, amit újabban már rá is írnak a dobozokra. Nagyapám 98 éves korában hunyt el végelgyengülésben, miközben élete utolsó 80 évében rendszeresen cigarettázott. Vádolhatók-e az orvosok általánosítással? Ezt a dilemmát a tudomány egyszerűen intézi el. Egy kísérlet eredménye „szignifikánsnak” számít abban az esetben, ha a vizsgált esetek mindössze 5 százaléka lóg ki a sorból. Magyarul, ha húsz kofa közül egy becsületes (vagy annak tűnik) akkor a kofák szignifikánsan csalók, és semmi körülmények között se lehetne rám fogni, hogy „általánosítok”. Ezek szerint, ha csak minden huszadik kocsmában késelnek, akkor a kocsmák késelés szempontjából biztonságosnak lennének mondhatók, (bár én ennek ellenére se járnék oda).

Ebből világosan kitűnik, hogy egy tapasztalati tényt akkor vagyunk haj­la­mosak viszonylag általánosnak tekinteni, amikor maga a tény veszélyes, és mi pedig óvatos duhajok akarunk lenni. Éppen ezért a további félreértések elke­rü­lése végett kijelentem, hogy a könyv egy-egy állítása nem azt jelenti, hogy az 99,999999 %-osan bizonyos, mindössze azt, hogy az esetek túlnyomó több­sé­gére, mondjuk 95 %-ra igaz. Ez a gyakorlatban a következőképen néz ki.

Az ablakból látom, hogy a szomszéd kisfiú éppen átmászik a kerítésen és lehuppan az egyik barackfa mellé. Arra fogok gondolni, hogy valószínűleg átesett a labdája, és indulok le a kertbe, hogy segítsek neki megtalálni. Viszont, ha azt látom, hogy egy ismeretlen cigánygyerek mászik át a kerítésemen, töprengés nélkül arra fogok gondolni, hogy lopni akar a csávó, és már füttyentek is a kutyámnak. Miért? Mert múltbéli tapasztalataim miatt ez ugrik be. Megjegyzem, hiába esnek a torkomnak és kiáltanak ki rasszistának és cigánygyűlölőnek. Egyik sem vagyok, mindössze olyan tapasztalataim vannak, amik ezt a magatartást sugallják.

 Összegezve, egy állítással szemben az nem elfogadható ellenérv, hogy ne általánosítsunk, csak azért, mert van kivétel. Ugyanis amennyiben csak azt fogadnánk el ténynek, ami alól nincs egyetlen kivétel se, akkor értelmét veszítené mindenfajta értékelés, és különböző élethelyzetekben többnyire rossz döntéseket hoznánk.

Lássunk hát egy vidámabb történetet! Évának volt egy Dezső névre hallgató kutyája, egy Berni-pásztor. Éva szerint Dezső rendkívül értelmes kutya volt, szinte beszélgetni lehetett vele. Ezt az állítást én vita nélkül elfogadtam, bár voltak fenntartásaim, aminek nem adok hangot, mert nem szeretném a poszt olvasóit két táborra osztani, legalább is nem kutya ügyből kifolyólag (Orbán, isten, stb, jöhet ? ). De most legyen Dezsőé a szó.

Jó napot kívánok, ahogy a helyettes gazdim már említette volt, Dezső­nek hívnak. Barátságos, emberszerető, játékos kutya vagyok. Velem mindent lehet csinálni, nyúzni, húzni, hátamra ülni, cibálni a füleimet, szóval bármit csak ember közelben lehessek és foglalkozzanak velem. A legyeket viszont utálom. Tetszenek tudni azokat az apró, repkedő rovarokat. Szemtelenek, rászállnak az ételemre, a nedves orromra. Na ezt aztán végképp nem szeretem. Ilyenkor egy gyors mozdulattal bekapom őket, és fogaimmal összeroppantom. Egy idő után már nem vártam meg, hogy az orromra telepedjenek, mert tudtam úgy is az lesz a dolog vége, hanem amint megláttam őket egyetlen gyorsa mozdulattal, hamm, véget vetek a várható szemtelenkedésnek.

Na de a nyáron megjártam. Repült felém egy ilyen bogár, igaz ez zümmögött is, de azért én habozás nélkül elkaptam a pimaszt. Bár ne tettem volna,  alig kaptam be máris éktelen fájdalmat éreztem a nyelvemen, és még fel is dagadt. Na ilyen még nem volt. Ez természetesen nem tántorított el a légyfogástól. Csakhogy nem sokkal később újra találkoztam egy ilyen zümmögő léggyel. Kiderült, hogy a bekapása után megint szörnyű fájdalom ért. Azóta a zümmögő légyre rá se nézek. Nem vagyok bolond, ezek csípnek! Tőlem aztán repkedhetnek, ahová akarnak, és ha felém tartanak, hát én inkább bemenekülök a házamba. A napokban is így tettem, de a helyettes gazdim azt mondta a feleségének: Te Éva, ez a kutya tök be van tojva a bogaraktól. Nem mindegyiktől, válaszolta neki a gazdim, csak a darazsaktól. Hát ez itt egy ártalmatlan rózsabogár volt, mégis elhúzta a csíkot, mondta ki a végső szót a helyettes gazdim. Aztán a gazdim meg a helyettese sokáig rólam beszéltek, amiből én azt vettem ki, hogy általánosítottam. Hát ezt nem kellett volna, mert nem mindegyik zümmögő bogár csíp.

Engedelmetekkel visszaveszem a szót Dezső szellemétől, és felhívom a figyelmeteket arra, hogy most egy hatalmasat tévedtek, mármint amikor azt gondoljátok, hogy ezek nem Dezső szavai voltak, az egészet én találtam ki. Hogy miért tévedtek? Mert általánosítottatok. Bizony, bizony, mivel számtalan kutyával találkoztatok, és egyik se szólt emberi hangon, arra következtettetek, hogy a kutyák nem tudnak beszélni. Ez pedig egy óriási tévedés, Dezső beszélt, sőt beszélgetett. Mi ebből a tanulság, csak nem az, hogy nem szabad általánosítani?

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(1983) Öregedés gátlás

VIP.144.

A tudósok felfedeztek egy fontos sejt fehérjét, ami az öregedésért felelős. Ez lehetőséget biztosíthat az öregedés lelassítására vagy akár megállítására. Úgy gondolják, hogy a szénanhidráz nevű fehérje felismerése az első lépés egy olyan gyógyszer előállítására, amely lelassítja az idegdegenerálódást, mint például az Alzheimer vagy Parkinson betegséget……….

_________________________________________________________
A teljes fordítást elküldöm a VIP előfizetőknek. Kapcsolat felvétel: evatibor#t-online.hu
_________________________________________________________

Scientists have discovered a key cellular protein that controls the ageing process – a breakthrough that could lead to advances that slow down or even stop the ageing process.

Researchers believe that the discovery of a protein called carbonic anhydrase could be the first step in developing medicines that slow the progression of neurodegenerative conditions such as Alzheimer’s and Parkinson’s disease.

Toxic air pollution particles found in human brains, possible Alzheimer’s link – study

University of Nottingham scientists found larger amounts of the protein in the brain and muscle cells of older mice than in younger mice. However, young mice with prior mental degeneration also had higher amounts of the protein within their cells’ mitochondria, known as the powerhouse responsible for converting oxygen into energy.

To determine if the protein was detrimental, rather than a byproduct of the body’s efforts to protect itself against degeneration, researchers tested its effects on one millimeter long nematode worms.

Feeding the worms carbonic acid was found to reduce their lifespan.

Scientists may have ‘game changer’ drug to treat Alzheimer’s

Lead researcher Lisa Chakrabarti of the University’s School of Veterinary Medicine and Science said, “What’s really exciting about this development is that we have been able to surmise that the function of this protein is playing a role in the ageing process within the cell.”

“This gives us a very promising start in working out how we can best target this protein within the mitochondria to slow the effects of ageing in the body while limiting other unwanted side effects on the body.

“It could potentially offer a significant new avenue in both tackling degenerative illnesses and the general effects of ageing on the body,” she explained.

The study, which is the result of a three year project, was published in the academic journal, Ageing.

Researchers are now trying to identify chemical compounds known as inhibitors that might successfully reduce the levels of carbonic anhydrase.


_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(719) Hogyan kerüljük el az erőszakos nemi közösülést (csak nőknek)

Tibor bá’ online

„isten” ne adja, hogy erre a posztra szükséged legyen

 

k001Mivel a közösülésnek vannak biológiai feltételei, ez az erőszakos jelző gondolkodásra késztet. Egy férfit elég nehéz megerőszakolni, mert az erekció egy spontán, akarattól független tevékenység. Ha a pasinak nincs hozzá kedve, akkor a főnökasszony hiába kísérletezik. A nőknél némileg eltérő a helyzet. Tény, hogy a közösüléshez a női hüvelynek is alkalmasnak kell lenni, némi szekréció által, ami viszont – köszönet az elmúlt 2-300.000 évnek – többnyire automatikus. Mivel a múltban a humán nőstény véleményét nem volt szokás kikérni, a nők szekréciója többé-kevésbé automatikus. Magyarul, ha a sötét aluljáróban éjfél után néhány perccel egy borostás, büdös toprongy leteper és letépi a rajtad lévő tangát (vagy csak félrehajtja 😀 ) az undorodtól teljesen függetlenül vaginád fel fog készülni a látogatásra. Különben szerencsédre, mert ez nélkül még kellemetlenebb lenne.

Tudom, hogy most vicces, meg mosolygunk rajta, de eljöhet az idő, amikor nem lesz az. Felmerül a kérdés, mit lehet tenni? A legkönnyebben akkor úszod meg, ha nem ellenkezel. Ezt persze az ész diktálja, de a betartása piszok nehéz. Ha segítségért kiabálsz az a pasit csak felbőszíti és ütni fog, amitől te hisztériázni kezdesz, aminek a következménye a behatoláson kívül nagyon komoly sérülések lehetnek. Ha eldöntöd, hogy védekezel, akkor próbálkozhatsz a herék letámadásával. A herék elképesztően érzékenyek (a fene tudja miért) a kisebb, mondom kisebb  szorítást se állják. Ha rúgással vagy az öklöddel eltalálod, a pasi a fájdalomtól össze fog görnyedni, ami lehetőséget ad arra, hogy elmenekülj. Ha nem menekülsz el, vagy nem tudsz elmenekülni a közösülést mindenképp megúszod, mert fájó herékkel nem lehet közösülni. Persze, ha többen vannak, akkor ez nem segít, és a herék kiütése nem zárja ki az alapos pofozkodást. Minden esetre, ha a herék megtámadása mellett döntesz, akkor csak egyetlen egy próbálkozásod lesz, aminek sikerülni kell. Most jól figyelj. Ne rúgj a férfi nemi szervére, mert majdnem biztos, hogy mellérúgsz. Rúgj a két lába közé kábé térd magasságban és irányítsd a rúgást felfelé. A férfi két combja egy kényszerpályát alkot, a lábadat felirányítják a logó herék felé. Ha elég magasra tudod felrúgni a lábad, akkor a heréket jó erővel telibe fogod találni. Ezt a rúgást otthon ajánlatos begyakorolni, természetesen csak a célba juttatás, de nem a tényleges rúgás fázisáig.

Előfordulhat, hogy tehetetlen vagy a férfivel szemben. Ebben az esetben arra törekedj, hogy legalább ne cipeljen magával, végezzen ott a helyszínen, mert ahová el akar cipelni, ott sokkal rosszabb dolgok is történhetnek veled.

Felmerül a kérdés, hogy az ellentámadáson kívül van-e a kezedben más eszköz is? Van! Oda is lehet hatni, hogy a pasinak elmenjen magától a kedve az egész kalandtól. Ha a pasi nem kifejezetten bunkó, akkor megpróbálkozhatsz az AIDS fertőzésed „bevallásával”, vagy heves köhögési rohamot produkálva bejelentheted a fertőző tüdőbajodat. Ha ez mellett döntesz, akkor egyáltalán ne védekezz fizikailag, tégy úgy mintha partner lennél a kalandba, csak figyelmeztesd a pasit a rá leselkedő fertőzésre. Nem sok rá az esély, hogy beveszik, de az alkalmazásával vesztenivalód nincs. Ennél lényegesen jobb hatásfokú, ha gusztustalanná válsz. Első fokozat a vizelés, ezt a férfiak egy része egyáltalán nem díjazza, de nem mindenkit állít le. Sokkal hatásosabb a híg székelés, ami adott esetben viszonylag könnyen produkálható, mert az „ijedtében beszart” mondásnak komoly alapjai vannak. Szélsőséges izgalmi állapotban az emberre tényleg rájön a szarás. A harmadik lehetőséged, hogy ujjaddal lenyúlsz a torkodig és lehányod a pasit. Ettől garantáltan el fog menni a kedve, de dühében komoly ütéseket mérhet rád.

Hogy mit kell tenned, ha a behatolás sikeres volt, azt nyilván tudod. Ne titkold el az eseményt, mert könnyebb elviselni a lelki sérüléseket, ha kiadod magadból.  Végül, remélem a fentiekben leírtak alkalmazására nem kerül sor, de azért nem árt, ha magadban előre eldöntöd, mit fogsz tenni, ha a sors utadba sodor egy ilyen kellemetlen epizódot.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(1982) Egy kis statisztika és egyebek

Tibor bá’ online

 

k001Augusztus hónapban, 24.317 egyedi látogatója volt a honlapomnak. Összességében: 55.418 látogatás volt. Nyilvánvaló, hogy többen rendszeresen visszatértek.

Egy-egy látogatás alkalmával több, mint egy órát töltött el a honlapon 2.103 látogató. Harminc percnél többet töltött el 2.598 látogató, míg 15 percnél többet 2.058, és végül 5 percnél többet 3.852 látogató.

A legtöbb látogató Magyarországról érkezett, majd a sorrend a következő volt: USA, Orosz Federáció, Hollandia, Románia, GB, Franciaország, Németország, Cseh Köztársasság, Svédország, Bulgária, Izrael, Szlovákia (meglepő érdektelenség), Kanada, Dél Korea, Ausztria (még meglepőbb érdektelenség), Ausztrália, Kína.

A hírvadászat, posztszerkesztés, befigyelés, válaszolások átlagosan napi kábé 8 órát vesznek igénybe.

A honlap fenntartásának havi költségei átlagosan 15.000 Ft környékén vannak. Az elmúlt három hónapban nulla forint adakozás érkezett. A VIP posztok előfizetése kábé 1000 forintos órabért biztosítanak a fordítási munkára, ami csak tört része annak az összegnek, amit tanításért kapnék. Ezen kívül, havonta kábé 100 db, a honlaphoz köthető E-mailt kapok, legtöbb segítségkérés témával. Minden levélre kivétel nélkül válaszolok.

Joggal érezhetem magam hasznosnak a társadalom részére. Miközben többen, sőt egyre többen egyéni szórakozásból, vagy megfejthetetlen okból kifolyólag támadnak, cikizik személyemet, észlelhetően keresik a belém köthetési lehetőséget. Ez az, amin változtatni kell. Éppen ezért véglegesen kitiltom honlapomról, w-joe, elfmage, Lacu, Melampo nicknevű személyeket. Ezen kívül kizárólag ellenőrzést követően engedem át: Yalom, Platamonas, Lukács, Tercse, Hochstein, Maszkiaggaser, Berci, Ademfire nicknevűek hozzászólását. Ha ezeken kívül másnak fennakad a hozzászólása, az kizárólag technikai okok miatt lehetséges, amit a legrövidebb időn belül feloldok. Ehhez persze a helyemen kell lennem. 23:00 után érkező hozzászólásokkal már nem tudok aznap foglalkozni.

Nem felel meg a valóságnak, hogy az én nézetemtől eltérő szöveget letiltom, viszont a szélsőséges bunkóságot kiirtom.

Elég gyakran hivatkozik egyik-másik hozzászóló az „értelmes emberek vitafórum” feliratra, amit általános kritikának szánnak. Ez csak ritkán állja meg a helyét, de van, amikor ül. Hébe-hóba akad olyan, aki azt hiszi, ha itt megszólal, akkor automatikusan „értelmes” lesz. Ezek előbb vagy utóbb belátják, hogy tévedtek. Ha nem látják be, akkor figyelmeztetem őket.

És végül megismétlem: Helyesírási hibákba, elütésekbe, ékezethiányba lehetőleg senki ne kössön bele, kivéve a szélsőségesen bosszantó eseteket.

Plusz egy: Fenntartom a jogot a „Quod licet Iovi, nonlicet bovi” latin közmondás alkalmazására. Aki ezt és/vagy a fentieket sérelmezi, hagyja abba a látogatást.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(1981) Skizofrénia

Tibor bá’ online

 

A sorok írója nem orvos, hanem egy gyógyult

beteg. A leírtak tehát belső információnak számít.

 

k001A skizofrénia egy különböző súlyosságban előforduló mentális betegség. Az a beteg, aki ebben szenved, sajátságos megváltozott tudatállapotban van. Ez a megváltozott tudatállapotot az álomban átéltekhez , a részegséghez, a pszichedelikus szerek által kiváltott  tudatállapotokhoz, illetve az erős felinduláshoz hasonlíthatjuk, ezekkel szemléltethetjük többé-kevésbé sikeresen.

A beteg tájékozódása térben és időben, továbbá  identitása, logikája, emlékezőképessége, sérült; ítélőképessége  hibás vagy bizonytalan, egyszerű rutinfeladatai elvégzésében is megakadályozza az állapota. Irreálisan képzelődik. Túlértékelt képzetei hatása alatt áll.

Az egészséges személyiséget az értelem-érzelem-akarat hármasának együttműködése, harmóniája jellemzi. Ez a harmónia a tudathasadásos betegnél megbomlik, sérül, hiányos, töredezett.

k140A kettős tudatú, az alternáló, illetve sokszemélyiségű beteg, inkább a filmek tárgya, ha elő is fordul ilyen, egészen ritka, nem jellemző.

A betegek egy kisebbik része, pontos adatokat nem ismerek, becslésem szerint cirka 10 – 15 százaléka, a  szerencsésen megválasztott sikeresen alkalmazott  gyógyszerezés hatására, teljesen gyógyul. Visszanyeri mentális képességeit és terhelhető lesz, egészséges életet élhet, szakmát tanul, vállalkozásba kezd, családot alapít.

A betegek általam ugyanekkorára becsült hányada, tragikus,  brutális leépülést mutat, az orvosok és a hozzátartozók erőfeszítései ellenére. Ők teljesen zavartak maradnak és életük végéig kórházi, zárt intézeti ápolásra szorulnak, sok közülük még az elemi testi tisztaság követelményének  teljesítésére sem képes.

A betegek legnagyobb csoportja, becslésem szerint 70 – 80 % – a tartós gyógyszeres kezelés mellett, hosszú éveken át , afféle szürkébb, igénytelenebb, redukáltabb életet képes élni, kisebb teljesítmények jellemzik, munkát alig-alig képes végezni, vállalni, mert nem terhelhető.

A stresszre, nagyobb lelki feszültségre, un. acting aut-tal reagál, váratlanul kilép a helyzetből. Logikusnak tűnik a tapasztalataim és ezekből kialakított szemléletem szerint, hogy lehet jelentéktelen számú  átjárás az előbbi csoportok között.

A betegek állapota egy-egy kedvező kedvezőtlen környezeti hatásra, jelentősen javulhat vagy leromolhat.

A pszichiáterek elmegyógyász szakorvosok túlterheltek az egészségügyben, hajlamosak túlgyógyszerelni a betegeket, mondván ez a kisebbik baj, mint a beteg visszaesése a tudatzavarba.

Fontos adat, amit többnyire rosszul tudnak az emberek, vagyis hogy statisztikailag az elmebetegek általában nem követnek el több erőszakos cselekményt, mint a népesség többi része.

A skizofréniákat  nemcsak a  súlyosság, hanem a tünetek jellege szerint is csoportosítják. Úgymint hebefrén, paranoid, katatón stb.

A követhetetlen tartalmú hablatyolás, zavart beszéd és az összefüggő bizonyos értelemben teljesen logikus téveszme rendszerek is fellelhetőek a fentiek között.

A paranoidra nagyzásos, vonatkoztatási,  és üldözéses  téveszmék jellemzők.

A katatón, mozdulatlan merev testhelyzetben robotszerű mozgással érzelemmentes alig kommunikál.

A betegek gyógyítása antipszichotikumokkal, azaz elmebaj elleni gyógyszerekkel és úgynevezett atípusos antipszichotikumokkal folyik. Ezek igen előnyösen, sokkal kevesebb kellemetlen mellékhatással járnak.

Régen és néhány helyen még ma is, elektrosokkot, úgynevezett elektrokonvulzív terápiát alkalmaznak, aminek során altatásban az agyba vezetett gyenge árammal epilepsziához hasonló egész testre kiterjedő izomgörcsöt idéznek elő, ami jótékony hatású, gyógyulással a beteg állapotának javulásával kecsegtet. Azonban az alkalomadtán fellépő súlyos személyiségkárosodás bekövetkezése miatt, ezt általában betiltották.

A betegség diagnosztizálásához időbeli és egyéb minőségi kritériumoknak is teljesülni kell, tehát az egyszeri súlyos zavartság még korántsem biztosan skizofrénia.

Az egész világon éghajlattól, életszínvonaltól, kultúrától és rasszoktól függetlenül, a népességben való előfordulási gyakorisága 1% körüli. Tehát cirka minden századik személyt érinti e betegség, a világon megközelítőleg 70- 75 millió személyről lehet szó.

A betegek kommunikációs képessége minden estben komoly hiányosságot mutat.

(Magor Noel)
_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

(1980) A hajó

Tibor bá’ online

 

k139Amszterdamból történő elindulásunk óta a hajó állandó jelleggel, szinte toronyirányt, délre tartott. Naponta megközelítőleg hatszáz kilométerrel kerülve közelebb az Egyenlítőhöz. A télből először a tavaszba hajóztunk, a tavaszból pedig a nyárba. Minden egyes nap egy-egy hónapnak felelt meg. Elég szokatlan, hogy hétfőn sapka-sál-kesztyűben és metsző szélben keressük a napot a hajó fedélzetén. Csütörtökön rövid ujjú ingben élvezzük a friss tavaszi szellőt, de vasárnap már folyik rólunk az izzadság, fürdőruhában lihegünk az árnyékban.

Mi az, hogy árnyék? A Nap délben meglehetősen szokatlan helyen, pontosan a fejünk felett van. Szinte keresni kell, honnan süt. Saját árnyékomon állok, de ugyanígy minden más is a saját árnyékán áll. Vagyis semminek sem lehet beülni az árnyékába, hacsak nem lehet alámenni. Velünk ez jóval az Egyenlítő után következett be, mert februárban a Nap az Egyenlítőtől majd 20 fokkal délebbre delel a zeniten.

Az egyenlítőn való áthaladás egy külön ceremónia. Napjainkban az utasszállító repülőkön adnak egy oklevelet annak, aki először szeli át az Egyenlítőt, vagy már erről is leszoktak, mert annyira gyakori. Nem így a hajókon. Ott, abban az időben egy mini karnevált csaptak. Összegyűltünk a medence körül, természetesen fürdőruhában. Valamelyik tiszt beöltözött Poszeidónnak, hatalmas műszakállt ragasztott fel, és egy éktelen nagy szigonnyal hadonászott. A többi már a játékvezető fantáziájából adódott.

A legcsinosabb nőkből sellőket csináltak, akik nagyokat bájologtak, és iparkodtak úgy tenni, mintha deréktól lefelé halak lennének. Poszeidón böködött a szigonnyal, okleveleket osztogatott, ítélkezett, és a végén mindenki rettenetesen vizes lett, sós vizes, amit én azóta is utálok. Nekem a tengerparti nyaralás nem öröm, hanem kínlódás, de ez egy másik történet.

Tíz nap után már tengert jártakká váltunk, és 1400 emberrel kerültünk köszönőviszonyba. Több riadó volt már a hátunk mögött, mert úgy tettek, mintha süllyedne a hajó. Mindenki berohant a kabinjába, és a feje felől kirángatta a saját mentőcsomagját, magára öltötte úszómellényét, és felsorakozott a korábban kijelölt mentőcsónak előtt.

Ott álltunk röhögve, és vártuk, hogy a mentőcsónak parancsnoka engedélyezze a beszállást. A tényleges beszállásig persze sosem ment el a játék. Azóta már láttam néhány horrorfilmet. Ezek szerint a mentőcsónak leeresztő csörlőinek illik beragadni, különben a néző nem rágja a körmét. Viszont el tudom képzelni, hogy a mi csörlőnk is beszorult volna, ha tényleg süllyedünk, ugyanis a hajó legyártása óta egyetlen egy csónakot se eresztettek le, de a csörlőket évente átfestik a sós pára miatt. [Tudom, hogy a sós pára hülyeségnek hangzik, de nem az. Ez a pára nem a víz elpárolgásából származik, hanem a hullámcsapkodás igen apró vízrészecskéket produkál, amik lebegnek a levegőben, és bármire rácsapódik, az ember pofájára is.]

A hajónk, az 1929-ben vízre bocsátott Johan van Oldembarnevelt (egy középkori holland nemzeti hős) különben frankón elsüllyedt – hat évvel később, nem messze New Yorktól, de akkor már nem holland zászló alatt. Beolvasztás helyett az öreg jószágot eladták a görögöknek, akik kiránduló hajót csináltak belőle. A tűzeset okozta süllyedésnek 149 áldozata volt.

Mikor már kezdtük unni magunkat, kihirdették, aki akar, lemehet a gépházba körülnézni, na persze csak magyarul nem beszélő kísérővel. Többen is jelentkeztünk, nem bántuk meg. A gépterem többemeletes volt, szinte hangyáknak éreztük magunkat. Az egyes gépelemek megközelítése vaslétrák és lemezből készült függőfolyosók segítségével történt.

A fémpadlózaton álltak a dízelhengerek két sorban. De mekkorák! Uramisten, mekkorák! Egy-egy henger másfél méter hosszú volt hatvan centis átmérővel. A hengerek nyilvánvaló belvilága akkora, hogy nyugodtan belebújhattunk volna valamelyikbe. Műszakilag ezt úgy mondják, hogy 600 mm-es furat és 1500 mm löket. Egyetlen henger térfogata 424 liter. A két sorban elhelyezett tíz-tíz henger össztérfogata 8500 liter volt, és ezek egy-egy főtengelyt hajtottak meg, amelynek az átmérője 500 mm volt. Tehát egy fél méter vastag, tömör acéltengely hajtotta a végén elhelyezkedő hajócsavart. A főtengelyek hat méter hosszú darabokból voltak összeállítva, és nyúlt a hajó közepétől ki a végéig. Az egymáshoz csatlakozó két tengelydarab az illesztésnél volt feltámasztva egy-egy gigantikus csapággyal.

A hajó vitt magával egy darab pót-tengelydarabot is, amelyet az egész tengelyhossz felett sínen futó csörlő lett volna hivatva beemelni az eltört darab helyére.

A két hengersor egyenletesen hajtotta a két főtengelyt a végeiken elhelyezkedő hajócsavarral. Most jön a meglepetés. A hengerekben a dugattyúk körülbelül fél másodperc alatt mentek végig. Vagyis a hengersor fordulatszáma harminc körül volt.

Manapság ilyen gépet nem építenek. Nincs rá igény, talán pénz sem. A szívvel-lélekkel dolgozó szakmunkásokról nem is beszélve. Ez utóbbi az igazi hiánycikk.

Még néhány megdöbbentő adat. A 185 méter hosszú, és 23 méter széles, mintegy 20 ezer (19.787) tonnás hajó 1400 utast szállított (akik között pontosan 172 volt magyar) és 350 fős személyzetet. Ezek szerint négy utasra jutott egy fő személyzet. Az út negyven napig tartott, ami alatt természetesen etettek és itattak, sőt, szórakoztattak is minket. Mindez 140 amerikai dollárba került fejenként, azaz 3500 osztrák schillingbe, amely különben pariban volt az akkori forinttal. Abban az időben ez egy betanított munkás négyheti fizetése volt Ausztráliában. Magyarországon négyhavi fizetés. És ugye, ezért a 140 dollárért nem csak elvittek a világ másik végére, de heteken át etettek-itattak, és még szórakoztattak is.

A piros T jelzi a kijelölt helyemet az étkezéseknél
A piros T jelzi a kijelölt helyemet az étkezéseknél

Az étterem természetesen nem volt önkiszolgáló. Eszükbe sem jutott volna. Csokornyakkendős pincérek serénykedtek. Minden pincérre nyolc utas jutott. Két étkezés között a pincérek más feladatokat láttak el.

A hajón egész nap szólt a zene, de nem magnóról vagy hanglemezről, hanem élő zenészek játszottak. Hadd tegyek még hozzá valamit. Ez egy kivándorló hajó volt, nem pedig gazdag utasok részére fenntartott luxusjárat.

Igaz, ez a téma is kíván némi részletezést. A hajón számtalan két, és négy férőhelyes kabin volt, amihez nem kell hozzáfűzni semmit. Voltak viszont 20 férőhelyes, úgynevezett dormitoriumok, vagyis közös hálók. Ne is mondjam, nekem ez jutott. Ezek a közös hálók természetesen egyneműekkel, vagyis vagy férfiakkal, vagy nőkkel voltak feltöltve. Na, nőkkel csak egy, az összes többi férfiakkal.

A logika azt diktálná, hogy a közös hálókban az egyedülállók legyenek elhelyezve. Más azonban a logika és más a szükség. Így aztán több házaspárról is tudok, akik nem egy kabinban, hanem külön-külön közös hálókban utaztak.

Ez a kényszer elrendezés különös dolgokat szült. Sötétedés után a ponyvákkal letakart mentőcsónakokban nem egészen rendeltetésszerű tevékenység kezdődött, ami az utastársak tapintatát és megértését erősen próbára tette.

Az idő múltával, az indulás után úgy két-három héttel, amikor komolyabb kapcsolatok is születtek, a dolog odáig fajult, hogy egyes tágasabb vécékbe gyakorlatilag sosem lehetett bejutni, azok mindig foglaltak voltak. Komoly kapcsolatok? Az egyik holland házaspár bomba jó felesége nem csak megcsalta a férjét, de szét is váltak. A nő kifejezetten fehérmájú volt (ha ezt a kifejezést még használják), a barátom tőle kapott trippert, de ez csak a partraszállás után derült ki.

Sosem volt viszont telt ház a medencében és a fedélzeteken. A fedélzetek teli voltak nyugágyakkal és a pingpongon kívül több, részünkre kezdetben ismeretlen játéklehetőséggel. A nyugágyak melegágyai voltak a duma partiknak, míg a dekk-játékok kitűnő alkalommal szolgáltak az ismerkedésre.

Egyik ilyen dekk-játék volt a fonott karikák célkörökbe dobálása, illetve becsúsztatása. Ez egy tekeszerű játék, csak golyók helyett tömör karikákat kell dobálni. A hajóstársaságokat a golyókról nyilván a sosem vízszintes fedélzet szoktatta le.

A hajó menedzsmentje mindent megtett, hogy jól érezzük magunkat. A dekk-mesternél egy Gulden-ben lehetett fogadást kötni arra, hogy az utolsó 24 órában megtett távolságnak melyik számjegy lesz a vége, mert a napi 600 km csak körülbelüli érték volt. Déli 12-kor állapították meg a hajó pontos koordinátáját, amiből kiderült, hogy az előző nap delétől számítva mennyi volt a megtett út. Mivel 10 különböző számjegyről lehet szó, aki nyert az kilencszeres pénzt kapott.

A Szuezi csatorna lebombázása miatt a hajónk megkerülte Afrikát. Ez volt az oka annak, hogy az első napokban a menetirány Észak-Dél volt, az igen gyors éghajlat változással. Fokváros elhagyása után a dolog gyökeresen megváltozott, élesen Nyugat-Kelet lett az irány. Ez viszont azzal járt, hogy naponta egy órával korábban kelt fel a nap és ugye naponta váltottuk az időzónákat. Mondjuk a karóránk ezt nem bánta, de a biológiai óra ezt nem követte. Minden teljesen felborult. Az étkezés természetesen követte a változásokat, de a gyomrunk nem. Egy idő után teljes képtelenség alakult ki. Hajnal 4 órakor még vidáman kártyáztunk, délután egykor pedig aludtuk az igazak álmát. A menedzsment alkalmazkodott a helyzethez. Éjszaka pincér járt körbe hatalmas tálcával, amin szendvicsek voltak.

A hajó kantinban lehetett kapni minden olyan cikket, amire szükségünk lehetett: pia, cigi, édesség, pipere dolgok, és roppant olcsó volt minden. Amikor közeledtünk az ausztrál felségvizekhez, szóltak, hogy spájzoljunk be, mert áremelkedés jön az ausztrál adók miatt.

Aztán a gondtalan élet vége előre vettette árnyát, amint Fremantle-ben hajóra szállt egy ausztrál bevándorlásügyi biztos. Ez névsor szerint mindenkit magához hivatott, és mindegy milyen ártatlan dolgot művelt, de emlékeztetett rá, hogy „nyilván vagyunk tartva”.

Az ember alkalmazkodó készségére mi sem jellemzőbb jobban, mint az, hogy a számunkra eme rendkívül különös, bár meglehetősen kellemes világot milyen gyorsan megszoktuk, és érkezés után milyen gyorsan leszoktunk róla. Ha valaki megérti, akkor én egészen biztos megértem a Kohn bácsi viccet:

Kohn bácsis elérve a nyugdíj korhatárt beadja igényét a kivándorlásra, amit meg is kap, legalább nem kell neki nyugdíjat fizetni. Egy hónap után jelentkezik az izraeli magyar követségen és kéri a visszatelepedést, amit meg is kap, de hazaérkezése után néhány héttel újra kérelmezi a kivándorlást. Ez így megy egy darabig. Már mindenki ismeri a belügyben éppen úgy, mint a kinti követségen. Amikor már csak az isten tudja, hányadszor kéri a kivándorlást, a tisztviselő így szól, igazán eldönthetné Kohn elvtárs, hogy hol érzi jobban magát itthon, vagy Izraelben? – Amire Kohn bácsi így reagált, legjobban az utazás közben érzem magam.

________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________

(1979) Az Ember

Tibor bá’ online

Valahányszor elbűvölő dolgot látok, mindig arra gondolok, milyen csodálatos eredményt adott az emberré válás. Az életben maradáshoz tartozó szükségességen kívül mi minden másra is képesek vagyunk. A (sokak által utált) tudomány, a művészetek, a sportok. Mi mindenre képes az emberi test, messze-messze többre, mint amire szüksége van. Most a szombati nyugiban szánjatok rá egy kis időt, és élvezzétek végig ezt a kisebb csodát.

Egészen őszintén, nem lenne kár értünk? Sok ezer milliárd bolygó közül nálunk alakult ki az élet, és az élet nálunk hozta ki magából ezt a csodát. Nem kellene elpusztulnia néhány eltorzult, de hatalmon lévő beteg elme miatt.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

 

 

(1978) A szír helyzet

VIP.143.

 

Miután a lázadóknak átadott MANPED rakéták nem hozzák a remélt hatást, Washington-nak már csak egy, utolsó kártyája maradt, Szíria felett kihirdetni a repülési tilalmat.

Jó hír az, hogy az amerikai tábornokok nagyon jól tudják, hogy egy ilyen lépés háborút jelent Oroszországgal. A rossz hír az, hogy a neokonzervatívok pontosan ezt akarják. Miután ez az amerikai lépés lehetségessé vált, meg kell vizsgálnunk, hogy ez valójában mivel járna………

_________________________________________________________________
A teljes fordítást elküldöm a VIP előfizetőknek. Kapcsolat felvétel: evatibor#t-online.hu
_________________________________________________________________

Once the US comes to realize that its policy sending MANPADs to Syria did not work, it will have only one last card to play: attempt to impose a no-fly zone over Syria.

The good news is that judging by this exchange, US generals understand that any such US move would mean war with Russia. The bad news is that the Neocons seem to be dead-set on exactly that. Since such an event has now become possible, we need to look at what exactly this would entail.

The way the US doctrine mandates to impose a no-fly zone is pretty straightforward: it begins with an intensive series of USAF and USN cruise missile strikes and bombing raids whose aim is to disable the enemy air defenses and command and control capabilities. At this stage heavy jamming and anti-radiation missile strikes play a key role. This is also when the Americans, if they have any hope of achieving a tactical surprise, will also typically strikes at enemy airbases, with a special emphasis on destroying landed aircraft, runways and fuel storage facilities. This first phase can last anything between 48 hours to 10 days, depending on the complexity/survivability of the enemy air defense network. The second phase typically includes the deployment of air-to-air fighters into combat air patrols which are typically controlled by airborne AWACS aircraft. Finally, once the air defense network has been destroyed and air supremacy has been established, strike fighters and bombers are sent in to bomb whatever can be bombed until the enemy surrenders or is crushed.

In Syria, this ideal scenario would run into several problems.

First, while there are only a few S-400/S-300 systems in Syria, the US has never had to operate against them, especially not against the Russian version of these formidable systems. Worse, Russia also has very long range radars which will make it impossible for the USA to achieve a tactical surprise. Last but not least, Russia also has deployed powerful electronic warfare systems which are likely to create total chaos in key US command, control, communications and intelligence systems.

Second, these S-400/S-300 systems are mostly located on what is legally “Russian territory”: the Khmeimim airbase and the Slava-class or Kuznetsov-class cruisers off the Syrian coast. The same goes for the key nodes of the Russian communications network. If the Americans were crazy enough to try to hit a Russian Navy ship that would open up the entire USN to Russian attacks.

Third, while Russia has deployed relatively few aircraft in Syria, and while even fewer of them are air-to-air interceptors, those which Russia has deployed (SU-30SM and SU-35) are substantially superior to any aircraft in the US inventory with the possible exception of the F-22A. While the US will be able to overwhelm the Russians with numbers, it will be at a steep cost.

Fourth, the use of USAF AWACS could be complicated by the possibility that the Russians would decide to deploy their anti-AWACS very-long range missiles (both ground launched and air launched). It is also likely that Russia would deploy her own AWACS in Iranian airspace and protect them with MiG-31BMs making them a very difficult target.

Fifth, even if the USA was somehow able to establish something like an general air superiority over Syria, the Russians would still have three formidable options to continue to strike Daesh deep inside Syria:

1) cruise missiles (launched from naval platforms of Tu-95MS bombers)
2) SU-34/SU-35 strike groups launched from Russia or Iranian
3) supersonic long range bombers (Tu-22M3 and Tu-160)

It would be exceedingly difficult for the US to try to stop such Russian attacks as the USAF and USN have not trained for such missions since the late 1980s.

Sixth, even a successful imposition of a no-fly zone would do little to stop the Russians from using their artillery and attack helicopters (a difficult target for fixed-wing aircraft to begin with). Hunting them down at lower altitudes would further expose the USAF/USN to even more Russia air defenses.

Seven, last but not least, today is not 1995 and Syria is not Bosnia: nowadays the Europeans don’t have the stomach to fight the Syrians, nevermind Russia. So while some European leaders will definitely send at least some aircraft to show their loyalty to Uncle Sam (Poland, Germany, Holland and maybe one 2nd hand F-16 from a Baltic state), the regimes that matter (France, UK, Italy, etc.) are unlikely to be interested in a dangerous and completely illegal military intervention. This is not a military problem for the USA, but would present yet another political difficulty.

To sum all this up I would simply say that if the Americans and their allies have a huge advantage in numbers, in terms of quality they are outgunned by the Russians pretty much at all levels. At the very least, this qualitative edge for the Russians makes the imposition of a (completely illegal!) no-fly zone over Syria an extremely risky proposition. Could they do it? Yes, probably, but only at a very substantial cost and at the very real risk of a full-scale war with Russia. As I have said it many times, Syria is smack in the middle of the CENTCOM/NATO area of “responsibility” end at the outer edge of the Russian power projection capability. Where Russia has tens of aircraft, the Americans can bring in many hundreds. So the real question is not whether the Americans could do it, but rather whether they are willing to pay the price such an operation would entail.

_________________________________________________________________
_________________________________________________________________
_________________________________________________________________

Szolgálati közlemény

Blogtalálkozó lesz Jásdon (Györfi Jani birtokán)

2016. október 16-án (vasárnap). Részleteket meg

lehet tudni: janifromhungary#yahoo.com, vagy

evatibor#t-online.hu címeken.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(1977) Az ellenséged ellensége nem feltétlenül a barátod

VIP.142.

 

Napjainkban egyre nehezebb olyan politikai szereplőre, vagy politikai témára szavazni, amit jónak tartunk. Ennek oka az, hogy a listán nem szerepel az, akit vagy amit szeretnénk. A jelölteket előre gondosan kiválasztják a politikusok, és így a szavazók nem tehetnek mást, mint szavaznak a kisebb gonoszra a kettő közül. Ma már az emberek nem szavaznak valakire, ma már valaki ellen szavaznak…………

_________________________________________________________
A teljes fordítást elküldöm a VIP előfizetőknek. Kapcsolat felvétel: evatibor#t-online.hu
_________________________________________________________

The enemy of your enemy may not be your friend

We are living in a time when it is increasingly difficult to vote for political candidates or issues that we approve. That is because they seldom are on the ballot. Candidates are carefully selected ahead of time by political power brokers, and voters are left with choosing the lesser of two evils. People no longer vote for someone. They vote AGAINST someone.

Beneath this reasoning is the idea that, in warfare, you cannot be picky about your allies, and that any enemy of your enemy is your friend. It is an alluring concept but it seldom works to your advantage, especially in politics. If you want to rid your back yard of alligators, you would be foolish to import crocodiles to chase them off.

An excellent example of this is in this week’s news.  Many advocates of the war on drugs are pleased with the fact that Philippines President Duterte has quickly broken the recreational drug trade. They are not too pleased that there have been hundreds of on-the-street executions of “suspected” drug pushers and users, but they take solace in the fact that the drug problem is solved. The end justifies the means.

Now we learn that, when Duterte was Mayor of Davao, he used his police and civilian hit men to execute his political opponents as well. No drug problem anymore in the Philippines but now there is a totalitarian regime that you better not oppose. Out of the frying pan into the fire.


_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(1976) Bail-out/Bail-in

Tibor bá’ online

 

k001Az elmúlt 10 évben számtalan alkalommal „vesztem össze” hozzászólókkal a kamatok miatt. Ők támadták, én védtem a kamatgyakorlatot. Én se adnék kölcsön kamat nélkül. Kockázat vállalás haszon nélkül? Ki a fene hallott már ilyet? De ők kötötték az ebet a karóhoz, így a rohadt bankárok, úgy a szemét bankárok! Pedig ennél nagyobb disznóságot is elkövetnek, amiről alig tud valaki.

Az tény, hogy az ember pénze legjobb helyen a saját zsebébe van. Ha kiadod a kezedből bármi történhet vele, mert az emberi természetbe be van kódolva a munka nélküli haszonszerzés, ha van rá egy mód (ezért csatázik, harcol, meg háborúba az emberiség, amióta lejött a fáról). Ne is mondjam a bank se egy biztos hely a pénzed tárolására. Az, hogy nem vernek át éjjel nappal csak azt jelenti, hogy szükségük van a bizalom elnyerésére, de aztán az isten irgalmazzon. Ugyanis a rájuk bízott pénzzel azt tesznek, amit akarnak, erre kapnak megbízatást, csak nem tudsz róla. És mit tesznek? Spekulálnak a pénzeddel, és ha ez sikeres, akkor övék a haszon, ha ráfáznak, akkor tied a vesztesség. Na, ez az igazi szemétség, nem a kamat. Elvégre, hogy kamatot kell fizetni a kölcsön után, azt előre megmondják neked. Azt viszont nem, hogy a betétedet elveszítheted.

Most éppen a Deutsche Bankon, Németország legnagyobb bankján van a sor. Napok óta lehet olvasni, hogy a tönk szélén áll, és Angela Merkel kijelentette, hogy ő bizony nem fogja megmenteni. És akkor most erről néhány szót.

Amikor egy ország legnagyobb bankja túlspekulálja magát, és hatalmas veszteségei vannak, akkor a jelszó „too big to fail”, vagyis túl nagy ahhoz, hogy megbukhasson (ami nem igaz, lásd Izland, de jól hangzik), mert az állam nem engedi. A leggyakoribb a „bail-out” vagyis a megmentés, az állam – az adófizetők pénzéből – átvállalja a bank vesztességeit. Erre az emberek általában nem kapják fel a fejeiket, mert nem érzik, hogy nekik ez jelentene személyes veszteséget. Van azonban a „bail-in” is, ami azt jelenti, hogy a bank veszteségeit a betétesek összedobják arányosan. Mondjuk, minden betétes (és hitelező) elveszíti bankba tartott pénzének 40 százalékát, ahogy az a görögöknél volt.

Nem írtam volna meg ezt a posztot, ha nem lenne olyan szándékom, hogy figyelmeztesselek benneteket.

k141Az köztudott, hogy a németeket felhívta a kormány, hogy tartalékoljanak 10 napra élelmiszer, ivóvizet és némi készpénzt. Sokak szerint ennek oka a várható Deutsche Bank csőd. Jó, de ez más bankokat is magával húzhat szerte a világban, mert a bankközi szövevénybe fennállhat vele szemben követelmény más bankok részéről. Például lehet az OTP birtokában Deutsche Bank kötvény, ami hatalmas veszteséget jelenthet. Ez persze hipotézis, de nem lehetetlen. Mi van ilyen esetben?

Az van, hogy az ATM-ekből kifogy a készpénz. A bankból nem lehet felvenni készpénzt. Fizetéseknél bankkártyát nem fogadnak el, csak készpénzt. És ha megszavazza a parlament a bail-int, akkor a betéted egy részét elveszted.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

 

 

(1975) A Better Graph

Tibor bá’ online

 

k001James Hansen [jimehansen@gmail.com] honlapján megjelent egy közlemény az alábbiak szerint: Évtizedeken át jeleztük/frissítettük a globális hőmérsékleti adatokat. Az alábbi grafikon minden eddiginél jobban használható, mert – többek között – kisimítja a 11 éves napciklus hatását, a déli oszcillációt is is. Tehát ez most a legfrissebb grafikon. A bázis vonal 1880-1920 közötti átlag. Ezek szerint a 2016 év majdnem eléri a + 1,3 °C értéket.

1944-45 környékén van egy kis kiugrás. Ennek magyarázata a II. világháború, amikor is az időjárási adatokkal hadászati okok miatt némileg csaltak.

k142

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(1974) Glyphosate

Tibor bá’ online

 

k001Korábban már többször kitértem rá, hogy kamasz és ifjúkoromban kortársaim egészségi állapota élesen más volt, mint amit manapság lehet tapasztalni. Például 13 év iskolába járás alatt (volt egy kibukásom) egyetlen egy osztálytársamnak se tört el egyetlen csontja se. Egyszerűen a csonttörés ismeretlen fogalom volt. Az én 5 gyerekem közül háromnak volt csonttörése. De ez lehet egy statisztikai véletlen is. Viszont a katonaságnál (egy teljes zászlóalj) egyetlen egy bajtársam se volt, akinek laktóz vagy glutén érzékenysége lett volna, esetleg inzulin rezisztenciája. Ha lett volna egészen biztos jelentkezik, mert majd bele döglöttünk, hogy produkáljunk valami okot a leszerelésre. A kisdiákoknál pedig tömegesen jelentkezik a leukémia, erről se lehetett hallani annak idején.

Mi lehet ennek az oka? Mi más lehetne, mint az egészségtelen környezet. A haszonállatokat antibiotikummal és hormonokkal etetik a kevesebb elhullás és gyorsabb növekedés érdekében. A mezőgazdasági termékeket permetezik ugyanezen okból kifolyólag. Az élelmiszeripar termékeibe több száz vegyi anyagot tehet (E-számú adalékok). Természetesen mindig mindenütt betartják a megengedett határértéket. Mondjuk ez igaz, de száz meg száz apró vegyület a határértéken belül is komoly károsodást okozhat. Erről szól a legújabb hír.

Tíz megvizsgált amerikai közül kilenc pozitív eredményt ad a Monsanto által gyártott, rákkeltő gyomirtó, a Glyphosate szervezetben lévő jelenlétére.

A május 25.-én nyilvánosságra hozott vizsgálati eredmények szerint az amerikaiak 93 százalékának szervezetében Glyphosate van. A helyzetet még sötétebbre festi le az a tény, hogy a vizeletet beküldők minden bizonnyal sokkal több bioételt fogyasztanak a nem bioételeknél. Ez egyértelműen azt jelenti, hogy vagy a bioételek valahogy beszennyeződnek, vagy ismeretlen módon jut az emberekbe a gyomirtó. Még ennél is rosszabb hír, hogy gyerekekben több gyomirtót találtak. Pedig egyértelmű (de nincs publikálva), hogy a Glyphosate rákkeltő.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(1973) Betegség a javából

Tibor bá’ online

 

k001Akinek van valami köze a tengerhez, az tudja, hogy a Vizcayai-öböl nyáron sem vicc, télen viszont garantáltan pokol. Nekünk, magyaroknak három tenger ugyan mosta partjainkat, de az több száz éve volt. Napjainkban a tyúk többet ért az ábécéhez, mint mi a sós vízhez.

Így nem csodálható, hogy bár február közepe volt, mi vidám vigyorral az arcunkon néztünk elébe a Vizcayai-öböl átszelésének. Nekem ugyan gyanús volt, amikor a tengerészek és a pincérek mindent lecsavaroztak, ami mozgatható volt, de szentül hittem, ez egy holland tengeri szokás.

Na, de csak sorjában. Egyelőre még a La Manche-ot szeljük hosszában. Naponta, vagyis 24 óra alatt átlagosan 600 km-t tesz meg hajónk. Ilyenkor télen a tengerek felett állandó köd honol. Látni nemigen lehet semmit. A hajón belül kellemes duruzsolást hallani, mennek a gépek. Az első nap mindent végignéztünk, ami különben nem ütközött semmi nehézségbe, mivel a hajón egyetlen osztály van, és így mindenhova bemehetünk, ahová nincs kiírva: utasok részére tilos.

Estére már a hajótűznéző sem volt túlzottan mulatságos, mert a padlózat sosem ott volt, ahová éppen tettük a lábunkat. Akkor nem, de ma már tudom, hogy 1957 a klasszikus hajózás utolsó éveinek volt az egyike.

Hajónkat jóval a háború előtt építették, vagyis a tengerjáró hajók fénykorában. Írószoba, bár, társalgó, táncterem, üzletsor, étterem, fedélköz, uszoda és rengeteg dekk. A személyzet szinte kötelességének érezte, hogy jól érezzék magunkat. Szerveztek játékokat, elfoglaltságokat. Persze ezek még hátra vannak. Az első program a tengeribetegség.

Késő délután elmentem az írószobába, vittem magammal a hordozható írógépemet, amelyet Ausztriában vettem, és nekiültem az első tengerentúli levelem megírásához. Pontosan 12 sor született. A levél többi része csak három nap múlva készült el.

A ringatódzás, sőt, az egyre erősebb ringatódzás kezdetben tulajdonképpen kellemes érzésnek tűnik. Kicsit furcsa, újszerű és enyhén komikus bizonytalansági érzetet ad. Az első jel az enyhe szédülés, amely mellé szép lassan belopja magát a fejfájás. Ezután már nem kell sokat várni, és megérkezik az émelygés és a hányinger. Ekkor már alaposan benne vagyunk a dologban. Ez az a fázis, amikor a legtöbb utas már lefekszik, mert fekve sokkal könnyebb elviselni az émelygést. Akár ülünk, akár fekszünk, előbb vagy utóbb megérkezik a hányinger, amellyel lehet küszködni, vagy lehet neki szabad utat engedni, a végeredmény egyre megy. A baj csak az, hogy a déli étel viszontlátása nem hoz enyhülést, mint ahogy például egyszerű gyomorrontásnál szokott. Ellenkezőleg, a gyomor görcsös rángatódzása csak fokozza a betegséget. Egymást követő hőhullámok, izzadás és hőemelkedés. Egy tökéletes betegség és tulajdonképpen semmi bajunk sincs. Ha egy csapásra megállna az imbolygás, 30 másodpercen belül makkegészségesek lennénk.

Ráadásul egy rohadt ellentmondásos betegségről van szó. A menők azt mondják, nem szabad lefeküdni. Csakhogy a lefekvés az imént leírt kellemetlen szimptómákat azonnal megszünteti. Viszont, aki egyszer ágynak dől, az alig tud onnan kikecmeregni. A legjobb megoldás a nyugodt ülőhelyzet a friss levegőn üres gyomorral.

Hát, kérem, én nem feküdtem le, csak amikor jött az este. Nem is keltem fel másnap reggel és még két egész napig. Akkor már többen jártak, és az is köztudott volt, hogy csak az első felkelés nagyon rossz, és utána jön a viszonylag gyors (két-három óra) gyógyulás. Igen ám, de a visszafekvés azonnali panaszmentességgel jár. A kísértés óriási.

Volt egy társunk, aki végig az egész úton az ágyában feküdt. Az istennek nem volt hajlandó felkelni. Amint kikötöttünk, nyomban meggyógyult, de kihajózás után tüstént visszabújt az ágyába. A tengerészek szerint minden úton akad egy-egy ilyen balek.

Az a hír is járta, hogy a tenger hánykolódását nem lehet megszokni. Tengeribetegségre nem lehet immunitást szerezni. A tengereket több mint negyven éve hajózó kapitány sem bírja ki lábon a vihart. Nem tudom, igaz-e, de amikor ágynak dőltem, az egész személyzet talpon volt, amikor felkeltem, akkor meg már talpon volt. Betegségem alatt tőlem járhattak-kelhettek vagy ágyban höröghettek, aligha vettem róla tudomást.

Az viszont biztos, hogy évekkel később, amikor visszafelé hajóztam (amit szándékosan, némi nosztalgiából tettem, hiszen addigra a repülés már igen elterjedt), a tengeri betegség egy percre sem vett le a lábamról. Mintha megszoktam volna, pedig az sem volt kutya, egy fele akkora hajón trópusi vihar Indonézia körül, rekkenő hőség, 99 százalékos relatív légnedvesség, mialatt a hajó úgy hánykolódott, mint egy gyufás skatulya. Tengeri veterán lévén az első imbolygásra megkerestem a hajó súlypontját, ahol a legkisebb a kilengés, és kényelmesen elterpeszkedtem egy nyugágyban valami roppant érdekes, figyelemelvonó olvasmánnyal. Este a több mint százszemélyes étteremben egyedül én ültem a megterített asztaloknál. A falnak támaszkodva sorban állt tizenkét pincér, mind engem nézett.

Na, de most még a Vizcayai-öbölben vagyunk. Ülök a friss levegőn, bámulom a hajókorlátot, és azon gondolkodom, mekkorák lehetnek a hullámok. A korlát alatti lyukon hol eget látok, hol meg vizet. Gyerekkorom útleírásaiban olvastam ilyet. Olyan, mintha maga alá akarna gyűrni egy-egy hullám. Most már értem, mi az értelme a tárgyak lecsavarozásának meg annak, hogy minden asztallapnak van egy kiugró pereme. Írógépem négy gumilábán csúszkál az asztal egyik élétől a másikig. A dőlésszög egészen biztos van vagy 20 fok.

Az öböl után szép lassan lecsendesedett a tenger, de azért az állandó imbolygás nem szűnt meg, csak mérséklődött. Ekkor derült ki, hogy az egyik hajtómű elromlott, talán attól, hogy időről időre a hajócsavar kiállt a vízből, és ilyenkor közegellenállás hiányában fel-felhördültek a motorok, nyilván túllépve a maximális fordulatszámot. Persze az is lehet, hogy azért, mert már harminc éve dohogtak. Mindenesetre Las Palmasba egy napos késéssel értünk be, természetesen félsebességgel.

A partraszállás újabb élmény volt. A szilárd talajt néhány percig imbolygónak éreztük, de utána olyan irgalmatlan stabilnak, hogy szinte fel kellett kiáltani. Ez az igazi!

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(1972) Mi a baj a muzulmánokkal?

Tibor bá’ online

 

k001Az hogy muzulmánok. Ezt nem viccnek szántam, ez a valóság. És ez nem vallás kérdése (70 éve nem voltam templomban), hanem a mögötte húzódó kultúráé.

Hiába nem hiszel istenben (ha nem hiszel) egy olyan társadalomba születtél be, olyan emberek között nőttél fel, és olyan emberek között élsz, akik mögött 2000 éve ott volt a kereszténység.

Jézus azt mondta, ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel. Ha arcul csapnak, tartsd oda a másik orcádat is. Az dobja az első követ, aki maga bűn nélkül vagyon. Aki kardot ránt, az kard által vész el. Nem azt állítom, hogy sok olyan nyugati ember van, aki odatartja a másik orcáját is, de azt érzi ebből a hozzáállásból, hogy milyen viselkedést vár el tőle a társadalom.

Ezzel szemben Allah szerint más hitben élők életben maradhatnak pénz, illetve földadó ellenében. Vagyis más istenben hívők jogilag nem egyenlők a muszlimokkal, jelképeiket nyilvánosan nem használhatják, és nem téríthetnek fejvesztés terhe mellett.

Számos Korán részlettel ezt alá is támasztják.„Öljétek meg a pogányokat, ahol csak föllelitek őket!” (9. szúra 5. vers), „Amikor összetalálkoztok a hitetlenekkel, akkor vágjátok el a nyakukat! Mikor azután nagy rontást tettetek bennük, akkor szorosan kötözzétek meg őket.” (47. szúra 4. vers)„És készítsétek föl ellenük, ami fegyveres erőt és csatamént csak tudtok, hogy félelmet keltsetek általuk Allah és a ti ellenségeitekben és rajtuk kívül másokban, akiket ti nem ismertek, de Allah ismeri őket!”(8. szúra 60. Vers).

Finoman szólva a keresztény hitben élők legfeljebb térítenek. A muszlimoknak ki van adva parancsban, hogy hódítsanak. Mindenki ellenség, aki nem muzulmán, és le kell gyilkolni, a fenti idézetek szerint, amik a Koránból vannak kimásolva.

Ez a baj a muzulmánokkal. Kisgyerekkoruk óta, azt tanulják, így nőnek fel, és ilyen hitben élő felnőttek közé kerülnek, akik úgy tudják, hogy aki nem muzulmán azt le kell mészárolni. Tehát a videókban látott, narancssárga ruhába bújtatott fejlevágásokat – hitük szerint – Allah akarja. Mi megütközünk rajta, nekik természetes.

De mondja meg nekem valaki, miért kell beengedni olyan embereket, akiknek szent céljuk az én fejem levágása, ha nem esküszöm fel Allah-ra? Normálisak vagyunk, hogy beengedjük, sőt a német kancellár becsalogatta leendő gyilkosainkat? Milyen okból kifolyólag feltételezzük, hogy el fogják hagyni hitüket, és fel fogják venni a mi szokásainkat? Ez a sok barom liberális milyen alapon kockáztatja az én, és szeretteim életét?

Mert a baj az, hogy a keresztény kultúra és a muzulmán dogma összeegyeztethetetlen. Ez az igazi baj.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________