2021-08-07 nap bejegyzései

(3612) Hubble Deep Field

Tibor bá’ szerkesztett fordítása

A Hubble űrteleszkóp  legizgalmasabb tudományos eredménye a Hubble Deep Field kép, ami a világmindenségről összetettebb struktúrát tár fel, mint amit remélni lehetett.

A Hubble Deep Field képet 10 egymást követő napon át készítették 1995. december 18. és 28. között. 342 exponálásból állt, amit 140 óra alatt készítettek egy széles látószögű kamerával. Valamennyi kép a Nagy Medve konstellációról készült. A Föld felszínéről teleszkóppal nézve a Nagy Medve (Ursa Major) az éjszakai égbolt legüresebb része, a Tejútból majdnem semmi  porral és csak néhány csillaggal tarkított rész. A felvételek a teljes égbolt mindössze egy a 24 milliomod részéről történtek. A felvételeken kábé 3000 galaxis látható, némelyik 12 milliárd fényévre.

Az űrteleszkóp beüzemelése előtt számtalan csillagász megkérdőjelezte hasznosságát. John Bahcall a Science magazinban állította, hogy a Hubble nem lesz jobb, mint a földi teleszkópok távoli galaxisok vizsgálatánál. A Hubble 1990-es fel bocsátása után ez az állítás beigazolódott egy optikai hiba következtében.  Azonban az Endeavour űrkomp segítségével asztronauták megjavították. Ezt követve a Hubble olyan éles képeket adott, amikre a földi teleszkópok nem voltak képesek.

Az üzembehelyezés után derült ki, hogy az űrteleszkóp képes volt 13,2 milliárd fényévre levő galaxist észlelni, aminek fénye 4 milliárdszor kisebb, mint amit az emberi szem érzékelni képes. Ezek az Ősrobbanást követő egy milliárd éven belül születtek.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________