2021-08-10 nap bejegyzései

(3615) Immunitás

Tibor bá’ fordítása online

 

A COVID-19 fertőzésből kigyógyultak szélesebb és tovább tartó immunitást nyernek

2021 a 89. év

Szerző: RAJEE SURI

Egy új tanulmány szerint azok, akik COVID-19-ből kigyógyulnak, szélesebb és tovább tartó immunitásra tesznek szert.

Az ez ideig legszélesebb körű tanulmány segíti az immun-memória és kifejlesztendő vakcinákkal kapcsolatos ismeretek bővítését.

A Cell Reports Medicine kutatói 8 hónapon át vizsgálták 254 páciens esetét, akik többnyire enyhe/mérsékelt szimptómákat mutattak a SARS-CoV-2 fertőzés után. Azt találták, hogy immun reakciójuk a vírussal szemben erős volt és tartós. A kutatók még évekig tervezik folytatni a megfigyelést.

A kutatók nem csak azt találták, hogy az immunreakció erősödik a betegség lefolyásának az súlyosságával, de a páciens idősödésével is függetlenül a betegség lefolyásának az erősségétől. Ez arra utal, hogy léteznek további ismeretlen tényező, amik befolyásolják az életkorral kapcsolatos COVID-19 viselkedést.

A páciensek hónapokon át történő figyelése részletesebben árulta el a COVID-19 fertőzést követő immunreakció viselkedését. A kialakult kép azt jelzi, hogy az emberi test védekezése nem merül ki abban, hogy semlegesítő antitesteket termel, hanem bizonyos T és B sejtekkel megteremti az emlékezést, ami az újrafertőzés elleni védelmet biztosítja.

„Úgy találtuk, hogy az antitest válasz, különösen az IgG antitesté nem csak tartósabb volt a páciensek túlnyomó többségénél, de csökkenésük is lassabb volt, mint azt korábban becsülték. Ez azt jelenti, hogy a páciensek tovább aktív plazma sejteket termeltek, ami neutralizálja a SASRS-CoV-2 tüske fehérjéjét.

A vizsgálókat meglepte, hogy a lábadozó betegek szintén felfokozott immunitást mutattak közönséges koronavírusokkal és SARS-CoV-1 vírussal szemben is, ami közeli rokonságban van a  jelenlegi járványt okozó vírussal. A tanulmány azt sugallja, hogy a COVID-19 betegségből felépülők valószínűleg immunisak a SARS-CoV-2 variánsokkal szemben is.

Azok a vakcinák, amelyek nem csak a tüske fehérjét támadják meg, de a vírus más részeit is, alkalmasabbak a SARS-CoV-2 variánsaival történő fertőzés elhárítására, amelyek a jelenlegi variánst felválthatják. Ennek ismerete segítheti olyan vakcinák megteremtését, amelyek több koronavírus ellen is felhasználható.

A kutatók szerint a tanulmány átfogóbban azonosítja a gyógyulást elősegítő alkalmazkodó immun-komponenseket, és lehetővé teszi a SARS-CoV-2 vakcinák által okozott immun-memória mérését.

A tanulmány eredményeire támaszkodva meghatározható a hosszan tartó immunitás az új koronavírussal szemben, ami a megfelelő választ kiválthatja jövőbéli pandémia kitörés esetén.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________