2021-08-09 nap bejegyzései

(3614) Élelmiszerár emelkedés

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

A pandémiára globális élelmiszerár emelkedés a válasz

2021 a 89. év

Forrás: DER SPIEGEL

A koronavírus pandémia az élelmiszerek árának növekedését okozta az egész világon. A fejlődő országoknál különösen kényes a helyzet.

Michelle Davids 32 éves Cape Towni rendőrnő állítja, hogy a gyümölcsök túl drágák ahhoz, hogy vegyen belőle, a húsok pedig szóba se jöhetnek. A pandémia alaposan megváltoztatta a család életét. A rendőrnő férje utaskísérő volt, és elvesztette az állását. A család kénytelen volt visszamenni Michelle szüleihez. A nő boldog, legalább az ő állása biztos.

Szerte a világban rengeteg ember vesztette el az állását és így a bevételét. Ehhez hozzájön az árak emelkedése. Az ENSZ tervei szerint, az éhezést a Földön 2030-ra meg akarta szüntetni. Ez most egy kicsit eltolódik.

A pandémia előtt a Földön 680 millió ember volt alultáplált, ez most 130 millióval bővült. A FAO szerint az éhezéssel szembenéző emberek száma 2019 és 2021 júniusa között meghatszorozódott. Ennek drámai következményei lehetnek. Alultápláltság társadalmi felforduláshoz vezethet.

A FAO élelmiszerár index 2020 márciusa és 2021 júniusa között 31 százalékkal nőtt. Dél Afrikában most 30 százalékkal többe kerül a paradicsom, étolaj, bab. Brazíliában drágul a csirke, a rizs. A fogyasztói árak emelkedését különböző globális és lokális tényezők irányítják. „A pandémia találkozik a klímaváltozással.”

A rizs ára a COVID-19 előtt emelkedni kezdett, de a kezdeti karantén, élelmiszer halmozás, és export stop a rizs árát felnyomta. És akkor még ott van a szállítási költség növekedése. Az elmúlt 12 hónapban a tengeri szállítás költsége több mint duplájára nőtt. A benzin drágulás és a kamionvezetők időszakos hiánya drágította a szárazföldi szállítást.

Mindeközben, a mezőgazdasági termékek ára magas maradt részben azért, mert Kína eldöntötte, hogy tározóit feltölti. Ezért hatalmas mennyiségű szóját, gabonát vásárolt fel. Plusz a biodizel iránti kereslet is meg nőtt, ami miatt az étolaj ára az egekbe szökött.

Ezzel egy időben a szélsőséges időjárás megzavarta a pálmaolaj termelést Indonéziában. Több exportáló ország, mint Brazília, Argentína, Oroszország, Ukrajna és az USA olyan klíma jelenség miatt, mint nagy fokú szárazság csökkentett termésátlaggal számolt.

Az említett tényezők főleg az előállítok árait befolyásolták, ami 40 százalékos növekedést mutat. Azonban ez a vevő részére csak lassan jut le, és még nem nagyon látványos, vagyis az eljövendő hónapok alatt további áremelkedés várható.

Élelmiszerár emelkedés a Föld különböző helyin nem egyformán jelentkezik. Elsősorban a fejlődő országokat sújtja, akik erősen függnek az importtól.

Bár, a helyi termelés viszonylag állandó maradt, mivel a mezőgazdasági dolgozókra nem vonatkozik a karantén, azonban a lezárások erősen kihatottak az ellátási láncra és a helyi szállításokra. Ez áruhiányhoz vezetett, ami aztán felnyomta az árakat a gyümölcsök, zöldségek és gabonaszármazékok területén. Szabad piacok bezártak, ezért az emberek kénytelenek voltak a drágább szupermarketekben vásárolni.

Ennek lett az eredménye, hogy a Szahara alatti országokban már 200 százalékos áremelkedés se ritka. Ez éhezéshez vezet, mivel ezzel egy időben a bevételek is megszűntek.

A helyzet különösen kritikus olyan országokban, mint például Nigéria és Libanon, ahol a gazdasági nehézségek hiperinflációt okoztak, illetve a pénz devalválását, ami miatt az élelmiszer import még drágább lesz.

A valóság az, hogy valójában nincs élelmiszerhiány, csupán az emberek nem tudják megfizetni a megemelkedett árakat. Az IMF szerint helyes, ha a kormányok segélyeket szerveznek a nincstelenek részére. Például, Brazília 2020-ben segélyeket osztott az erre rászorulóknak. Dél Afrikában hasonló programot szerveztek, ahol a legszegényebbek 350 Randot kaptak (25$), de később ezzel felhagytak.

A nehézségei ellenére Davids, a Cape Towni rendőrnő beindított egy segély szervezetet a szomszédságban élő gyerekek részére. Hetente háromszor 150 gyereknek oszt élelmet a saját lakásából. Ehhez, Davids a facebookon keres adakozókat. Az adományokon csirkét, kenyeret vesz, és bármit, ami olcsó. „Teszem, amit tudok”.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________