2021-08-14 nap bejegyzései

(3619) Gyerekek és a delta variáns

Tibor bá’ fordítása online

 

2021 a 89. év

Az USA-ban a koronavírusos fertőzések felfutóban vannak. Egyes orvosok több kritikus állapotban  lévő beteg gyerekkel találkozik, mint korábban bármikor.

Július 22 és 29 között az új gyerek betegek száma közel megduplázódott, elérve a 72.000-et és most a gyerekek az összes fertőzés 20 százalékát teszik ki.

A kórházakba felevett gyerekek száma szintén növekszik, majdnem eléri a januári csúcsot.

Louisianában közel 3,500 gyermek tesztje lett pozitíve néhány nap alatt, az átlag életkoruk pedig leesett 5 évre.

A COVID-19 többnyire gyerekek között terjed. A COVID-19-el fertőzött gyerekek nagy részénél a szimptómák gyengék, és nincs jele annak, hogy komolyabb lefolyást okoz a delta variáns, mint a megelőzőek. Viszont az egyértelmű, hogy a 12 év alattiaknál az oltás megtagadása miatt sok gyerek kerül kórházba.

COVID-dal fertőzött gyerekek viszonylag gyenge szimptómát mutatnak: orrfolyása, székrekedés, köhögés, hőmérséklet emelkedés. Azonban egy kisebbség, többnyire akik alapbetegséggel rendelkeznek, igen súlyos lefolyást mutathatnak. Vannak, akiknél jelentkeznek  neurológiai, pszichiátriai szimptómák, ami a “long Covid.”elnevezést kapta.

Családok, ahol nagy kockázatnak kitett gyerekek vannak, egyre jobban aggódnak. Egyre többen jelzik helyzetüket a közösségi médiákon keresztül, követelve a társadalom beoltását.

A szülők nagy része mérges és belefáradt, hogy megpróbálja a gyermekét biztonságban tartani, egyensúlyban a társadalmi elszigetelés adta traumával, aminek nem látszik a vége. Sokan úgy gondolják, ez lehetett volna  másképp is.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________