2021-08-29 nap bejegyzései

(3633) Hő halál

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

Már többször volt róla szó. Ennek ellenére, sokan nem értették meg, és az volt az álláspontjuk, hogy hidegebb helyre kell menni. A helyzet az, hogy már 33°C-on is meg lehet halni, ha a páratartalom, vagyis a relatív légnedvesség 100 %. Már pedig a nagyobb hő, több párolgással jár, több és nagyobb esőzés következik be, ami a 100 %-os légnedvességet mindennapossá teheti.

Tehát, az emberi szervezet 36°C-on működik. Ha ez alá esik, s akkor az ember dideregni kezd, ami munka tehát hőképzéssel jár. Védekezni ellene nem nehéz, jól szigetelő ruházattal lehet. Ha, a testhőmérséklete feljebb kúszik, akkor a test izzadni kezd, az izzadság elpárolog, a párolgás hőelvonással jár.

A baj akkor kezdődik, ha meleg van és a test hiába izzad,az izzadság nem tud elpárologni, mert a környező levegő telített. Hogy mi menni, azt az alábbi táblázat mutatja be.

Hőérzet változása a páratartalom függvényében ()

Normál – világoskék
Kisfokú kellemetlenség – zöld
Kellemetlenség – halványsárga
Nagy fokú kellemetlenség – sötét sárga fizikai munka kerülendő
Extrém veszély – vörös (szívroham lehetősége)

Ebből látható, hogy 80 %-nál 35°C, 60 %-nál 38 °C halálos. Ezeknél a légnedvességeknél egy bekapcsolt ventilátor megoldja a gondot, mert a gyors légmozgás segíti a párolgást. Azonban 100 % légnedvességnél a ventilátor se segít. A levegő több vizet nem képes felvenni. Ekkor már csak a légkondicionáló segít. Ha van áram!

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________