2021-08-19 nap bejegyzései

(3624) Nyílt levél

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

Tisztelt Dr. Kásler Miklós miniszter úr!

85 évvel ezelőtt, gyermekként tüdő és mellhártya gyulladással másodszor (mert, hogy akkoriban fogyóanyag voltunk) vittek be a Fehér kereszt gyermekkórházba (Tűzoltó utca).

Miniszter úr bizonyára tudja, hogy 1936-ban még nem volt penicillin származék, sőt az első antibakteriális hatóanyagokat, a szulfonamidokat is csak 1932-ban fedezték fel, gyógyászati alkalmazása 4 évvel később még nem volt széleskörűen bevezetve. A halálos ítélet ki volt tűzve a fejemre.

Infúzió még nem létezett, csak transzfúzió. Apám az ágyam mellett ült, tőle kaptam a garantáltan azonos vércsoportú vért. Anyám imádkozott. Az orvosok küzdöttek az életemért, megmentettek. A Magyar Királyságnak Európában nem kellett szégyenkeznie az egészségügye miatt. A háború után a „kommunistáknak” se. Vajon ezt ma is elmondhatjuk?

Időben ugorjunk előre 85 évet. Két napja reggel arra ébredtünk, hogy a feleségem fenekén egy hatalmas vörös csípés van, ami fenemód viszket. A sok mindent megélt öregember rutinjával egyből megállapítottam, hogy alighanem ágyi poloska. Ma reggelre én is megkaptam a magamét.

Az ágyi poloska nem vicc, valamit tennünk kell, mielőtt lepetézik, de honnan jött. Kertes családi házban élünk. Szomszédból átmászni nem tud. Senki nem jött hozzánk, csomag se érkezett. Mi spendid isolationban élünk (remélem tudja, ez mit jelent). Mi nem mentünk senkihez, sehova. Az élelmiszert a Kifli hordja ki, részükről a poloska transzport igen csak valószínűtlen. De akkor honnan? Megvan!

Néhány napja kaptam meg a harmadik COVID vakcinát. A nem teljesen tökéletes szervezés miatt, bár pontos időpontra mentem, 30 percet kellett ülnöm a folyóson várva a sorra kerülésemet. Ott mászott rám, és onnan cipeltem haza a poloskát.

Annak idején anyám-apám sokat csücsült az ágyam mellett, de poloskát nem kapott, én se a több hetes fekvés alatt. Nekem úgy tűnik a magyar egészségügy fejlődése nem csak megakadt, de egyenesen visszalépett a XIX. századba.

Felmerül bennem a kérdés, nem kellene a stadion építések mellett lépni egy nagyot az egészség ügyben is?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________