2016-12-29 nap bejegyzései

(2058) Tu-154

Tibor bá’ online

 

A Fekete-tengerbe zuhant orosz TU-154 lezuhanását követő első jelentésre automatikusan rávágtam, hogy elhelyeztek egy bombát a gépen a terroristák. Ezt fenntartom annak ellenére, hogy azóta már a terrorcselekményt hivatalosan kizárták. Akkor menjünk végig a lehetőségeken.

Géphiba: Nem lehetetlen, sőt, (egy új keletű verzió szerint az üzemanyag adagoló volt a ludas) de a pilótának bőven van ideje jelezni az esetet. Vagyis a katasztrófa egy pillanat alatt jöhetett létre. Különben is, mi már utaztunk TU-154-el Korfura. Közvetlenül a leszállás előtt az egyik motor leállt. Leszállás helyett (mert ott a javítás túl drága lett volna) a pilóta visszafordult, és vállalta, hogy átrepül a Kárpátok felett egy leállt motorral (mellesleg viharban, amit nem tudhatott előre). Ha a gép nem lett volna biztonságos két motorral, akkor ekkora utat a pilóta egészen biztos nem vállalt volna fel. A most lezuhant gép már kellő magasságban volt, de viszonylag közel a felszállóhelyhez ahhoz, hogy könnyedén visszaforduljon. Különben is a TU-154 tudomásom szerint hajtóerő nélkül is képes landolni. A géphiba tehát kizárt.

Pilóta hiba: A gépet tapasztalt pilóták vezették, persze a legtapasztaltabb ember is követhet el végzetes hibát. Nade nem minden nyom, jelzés nélkül.

Madárraj: Nem lehetetlen, de egyszerre mind a három motornál. Különben is a gép siklani is tud. Persze vízre sikeresen letenni egy gépet nagyon nehéz, de bőven marad idő a visszajelzésre.

Rakéta támadás: Az ország határainál a radar hálózat tökéletes, lehetetlenség rakétatámadást végrehajtani észlelés, és elhárítás nélkül. Vállról indítható kisebb rakéta pedig a gépet nem tudja tökéletesen megsemmisíteni.

Némi gondolkodás után közzétették, hogy a fekete doboz hangfelvétele szerint: „bassza meg, a fékszárny (flap)” vagyis a szárnyak végén elhelyezett, állítható lemez, amivel felszállásnál, leszállásnál manipulálni lehet a légáramlást. Egyes verzió szerint a pilóták megfeledkeztek róla, más verzió szerint meghibásodott. Nem hiszem el, hogy egy ilyen fontos eszköz helyes működése a pilóták feledékenységén múlna. Nagyon jól tudjuk, hogy minden hibára automatikus vészjelzés figyelmeztet: piros fény kezd villogni, és ezzel egy időbe hangos vijjogást hallani. És megint ott van a siklási lehetőség. Ami ennél fontosabb, miért nem közölték az irányító toronnyal, ami a fekete doboz szerint a pilótafülkében elhangzott, „zuhanunk”?

A másik új bejelentés szerint, már több mint 1500 roncs darabot hoztak fel a tengerfenékről. Vízbezuhanás esetén a gép nem esik szét darabokra, az csak belső robbanás hatásár történhet. Egyetlen egy dolog van, ami beillik a képbe. A gépbe elhelyezett időzített, vagy távirányítású bomba.

A gép nem civil volt, hanem katonai. Arab terrorista igen valószínűtlen, mert az arabok nem beszélnek oroszul, vagy ha igen, akkor akcentussal. A bombát tehát a legnagyobb valószínűséggel anyanyelvű orosz helyezhette el. A közeli Ukrajnában sok ilyen ember található. Ráadásul volt már rá példa, hogy politikai indítékból az ukránok zokszó nélkül lelőttek egy maláj utasszállítót.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________