2021-03-13 nap bejegyzései

(3482) Fukushima

Tibor bá’ fordítása online

 

2021 a 89. év

A héten volt tíz éve, hogy a fukushimai japán atomerőműt egy cunami lerombolta, baljóslatú romjai a mai napig nincsenek eltakarítva. 2011 március 11.-én hatalmas földrengés 14 méter magas cunami hullámot hozott létre, ami elpusztította az atomerőművet Fukushima városában.Tíz évvel később a romok eltakarítása alig kezdődött el.

Hatalmas mezőgazdasági terület, és közeli városok radioaktív szennyezése még mindig nagyon magas, emberi tartózkodásra alkalmatlan. Állandó ellenőrzésre van szükség, mert a megsemmisült reaktor képes további bajokat okozni. Még legalább 20 évre van szükség ahhoz, hogy a helyzet biztonságos legyen.

Kezdetben a helyzet súlyosságát eltörpítette a cunami által okozott egyéb károk, elsősorban a közel 20.000 emberáldozat a tengerpart mentén, akik lakhelyeik is romokba dőltek. Napokon át lehetett látni TV tudósításokban a mentő alakulatok szívszorító munkáját, és a hozzátartozók egymás keresését a gyűjtő központokban.

A katasztrófa alul jelentése: A hat reaktorban bekövetkezett rombolás mértékét kezdetben nem vették észre. Amikor kiderült a valóság, iparkodtak kicsinyíteni azt.

Mivel a cunami megsemmisítette a hűtést, három reaktor leolvadt, de ez a tény nem volt publikus. A túlhevült uránium fűtőrudak megolvadtak és megolvasztották a  burkolatot. A burkolatban lévő cirkon reakcióba lépett a hűtővízzel, hidrogén fejlődött, ami március 14.-én felrobbant.

A radioaktív fenyegetés szélirányban olyan nagy volt, hogy 164.000 embert ki kellett telepíteni az otthonából. Ezek közül sokan soha nem fognak oda visszatérni a szennyezés mértéke miatt. A visszatérés elősegítésére a kormány 28 milliárd dollárt költött, miközben 17 millió tonna nukleáris hulladékot gyűjtöttek össze.

A japán kormány mindent megtesz,hogy az emberek memóriájából kitörölje a három reaktor leolvadását, és a radioaktív szennyeződést. Azonban a katasztrófa hatása Japánban és a világ többi részén máig érezhetőek. Japán 54 működő reaktort leállított, de a kormány és a nukleáris vállalatok mindent megtesznek, hogy újranyitásukat az emberek elfogadják.

Jelenleg 33 reaktor újraindítható lenne, de csak kilenc működik 5 állomáson. A világban az emberek atomerőmű ellenessé váltak. Azonban Japánban a Fukushima krízis még messze nem múlt el. A kormánynak szembe kell nézni kompenzációs követelésekkel a lakosság részéről, és a roncsok eltávolításának költségei egyre csak emelkednek.

A legnagyobb problémát az 1.250.000 tonna radioaktív hűtővíztől való megszabadulás jelenti, amit a roncsok hűtésére használnak, és amit hatalmas tartályokban tárolnak, de meddig? 2020 októberében a kormány nyilvánosságra hozott terveket a hűtővíz Csendes-óceánba engedésével kapcsolatban, mert semmi más megoldást nem tudtak kitalálni, de ez a halászok között hatalmas felháborodást okozott, mivel félnek, hogy a kifogott halakat nem lesznek képesek értékesíteni.

Hosszú távú műszaki problémák is vannak. A reaktorok magját nem lehet megközelíteni. Különleges robotokat készítettek a reaktor mag szétszedésére, ami a lehető legnehezebb műszaki megoldás, mivel a nagy fokú radioaktivitás megtámadja a robotok elektronikáját, és a drága robotokat használhatatlanná teszi.

A kormány folyamatosan biztosítja az embereket, hogy a helyzetet ellenőrzés alatt tartja, annak ellenére, hogy több évtizedig eltartó munkálatokra van szükség a környék lakhatóvá tételéhez.

Környezetvédők folyamatosan kritizálják a kormányt, mert a környék radioaktivitással szennyezettsége meghaladja az elfogadható biztonságos értéket, ami szerintük nem teszi lehetővé az emberek visszatelepítését.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________