2021-03-27 nap bejegyzései

(3496) Ellenség

Tibor bá fordítása online

 

Az ellenséged ellensége, nem feltétlenül a barátod

2021 a 89. év

Napjainkban egyre nehezebb olyan politikai szereplőre, vagy politikai témára szavazni, amit jónak tartunk. Ennek oka az, hogy a listán nem szerepel az akit, vagy amit szeretnénk. A jelölteket előre gondosan kiválasztják a politikusok, és így a szavazók nem tehetnek mást, mint szavaznak a kisebb gonoszra a kettő közül. Ma már az emberek nem szavaznak valakire, ma már valaki ellen szavaznak.

Ezen megállapítás mögött az áll, hogy háborúban nem lehetsz kényes arra, ki legyen a szövetségesed, és persze az ellenséged összes ellensége szükségszerűen a te barátod. Ez egy nagyon vonzó megállapítás, de sikeresen csak ritkán jön be, különösen politikában. Ha meg akarsz szabadulni a kertedben tanyázó aligátoroktól, szamárság lenne részedről krokodilokat hozni, hogy megszabadulj tőlük.

Erre egy igen jó példa az utóbbi idők hírei. A drog elleni háború híveinek tetszik, hogy Duterte, Fülöp-szigeti elnök, hatásosan letörte a kábítószer üzletelést. Annak már kevésbé örülnek, hogy több száz droghasználó és drogterjesztő „gyanúsítottat” az utcán végeztek ki, viszont vigasztalja őket az a tény, hogy megoldódott a drog probléma. A cél szentesíti az eszközöket.

Most viszont kiderült, hogy amikor Duterte Davao város polgármestere volt, rendőrségét és civil aktivistáit arra is felhasználta, hogy politikai ellenfeleit kivégezzék. A Fülöp-szigeteken nincs már kábítószer probléma, de van egy totalitarizmusra épített rendszer, amit jobban teszel, ha nem kifogásolsz. Ezt nevezik úgy, hogy cseberből –  vederbe.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________