2016-11-15 nap bejegyzései

(2016) Alzheimer kór

Tibor bá’ online

 

k001Az utóbbi 100 évben néhány betegség előfordulása nem egy esetben megszázszorozódott, és egyre fiatalabb korosztályokat is érint. Ilyen például a cukorbetegség, ami már az óvodásoknál is tapasztalható. Ez alakalommal az Alzheimer kórra szeretném felhívni a figyelmeteket, mint a sorra következő nagy mumusra. A figyelemfelkeltés azért is indokolt, mert sokan a közép generációból hátat fordítanak a témának arra hivatkozva, hogy ez csak az öregeket érinti, és ugye ők nem öregek. A helyzet az, hogy van, akinél a nyugdíjkor előtt jelentkezik, és a betegség kihat a hozzátartozókra is. Éppen ezért okosabb, ha felvetjük a témát.

Az tökéletesen normális, ha idősebb korban feledékennyé válunk. Hogy lehet tehát detektálni az Alzheimer kórt? 65 év felett a lakosság 12 százaléka dementiában szenved, azaz „elbutul”. Ennek vannak korai jelei a memóriával és a beszéddel kapcsolatban. Az Alzheimer kórban szenvedő hosszú távú memóriája általában változatlan, de a rövid távú memóriája hiányos [a két memóriának külön-külön van a központja]. A beteg elfelejt egy beszélgetést. Ugyanazt a kérdést többször felteszi, mert elfelejti, hogy erre már kapott választ. Beszélgetés közben nem jutnak eszébe közönséges szavak. Összezavarható, megváltozik a viselkedése. Ismerős helyeken eltévedhet. Hangulata össze-vissza változhat. Tisztaság igénye megszűnhet.

k122A betegség lényege az agyban lévő idegsejtek halála. A betegség előrehaladtával az agy zsugorodik. Ez okozza a memóriavesztést, hibás beszédet és felfogóképesség csökkenést. De a kór lefolyása betegenként más és más. Van, amikor a tünetek felgyorsulnak, ami néhány év alatt vezet memóriavesztéshez, és konfúzióhoz. Máskor a romlás csak fokozatos, és 20 év is eltelik a vég bekövetkezéséig. A legtöbb esetben a beteg a diagnosztizálást követően 3-9 évet él.

Mi várható? A kór kihat a koncentrálóképességre is, ezért a beteg egyszerű dolgok elvégzésére se képes, mint például tea készítés vagy egy számla kiegyenlítése. Előrehaladottabb állapotban a beteg nem ismeri meg a közeli hozzátartozókat se, ismerős területen is könnyen elvész, nem rendeltetésszerűen használ eszközöket, például villával próbál fésülködni. Előrehaladott állapotban nem tudja tartani a vizeletét, székletét, egyensúlyát és elveszítheti beszédkészségét. A végső fázisban a beteg alapvető funkcióit se tudja ellátni, mint például nyelés.

Az Alzheimer kór nem gyógyítható és a folyamat nem lassítható. A beteg a kezdeti fázisban megérti, mi történik vele, ami rendszerint mély depresszióba eséssel jár.

A betegség elviselése a környezetének a legnehezebb. Bizonyos fázisban a beteg saját családtagjait se ismeri meg. Éppen ezért a betegség diagnosztizálásakor a betegnek tanácsos olyan dolgokat elrendezni, amire később képtelen lenne, a hozzátartozóknak pedig fel kell készülni a hosszan tartó kellemetlenségekre.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________