2016-11-27 nap bejegyzései

(2028) Trumpnak gőze sincs a klímáról

Tibor bá’ online

 

k001Mr. Trump megválasztott amerikai elnököt meginterjúvolta a New York Times. Elég hosszú interjú volt (akit érdekel el tudom küldeni a teljes szöveget). Itt kiderült, hogy Trump a globális felmelegedést nem tartja valósnak, és arra tett célzást, hogy a tudósok csalása E-mailezésükből kiderült kb. 5 éve. Na erről szeretnék írni néhány mondatot.

Magyarul egy Gerő Ádám nevű „hírszerző” számolt be, ami nem volt más, mint egy szándékos hazugság. Gerő (rokona lehet a hídverő Ernőnek?) azt állítja, hogy a ’klímagate’-ként emlegetett botrány lényege, hogy a Kelet-Anglian Egyetem klímaváltozást kutató tanszékének számítógépét feltörték és a kilopott anyagokból kiderült, hogy a globális felmelegedés annyiban köszönhető az emberi tevékenységnek, amennyiben a tudósok csalása emberi tevékenység. Mert amit ők összeleveleztek azt méltán hívják a modern idők legnagyobb tudományos botrányának.

Természetesen utánanéztem a dolognak. A klímakutatók valóban E-mail kapcsolatban vannak egymással, beszámolnak eredményeikről, stb. Munkájuk rendkívül nehéz, mert sokváltozós függvényekkel, matematikai lemodellezéssel kell foglalkozniuk, ami a számítógépet megelőző időkben nem is lett volna lehetséges. Egy különlegesen bonyolult matematikai levezetésnél X azt írta Y-nak, hogy nagyon jó trükköt alkalmazott. A szöveg természetesen angol, és a használt szó „trick”, ami kétségtelen elsősorban „trükköt” jelent magyarul. Ebbe aztán a matematikához mit sem értük belekapaszkodtak, hogy a „tudósok trükkökkel másították meg a valós adatokat”. Ez vagy szándékos csúsztatás, vagy hülyeség. Ugyanis, ha megnézték volna az angol értelmező szótárt, akkor ezt (is) ott találták volna: „Special ingenious techniques used in a profession or craft” ami magyarul, röviden azt jelenti, hogy „szakmai fortély”.

Nem csalás, nem ámítás, sajnos a globális felmelegedés valós, és itt liheg a hátunk mögött – lásd a holnapi posztot.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________