2016-11-21 nap bejegyzései

(2022) Olvadás

Tibor bá’ online

 

k001Az Északi-sarkon csütörtökön, november 17-én leállt a jegesedés. A létező jégmező majdnem 2 millió km2-el kisebb, mint az 1981-2010 közötti átlag érték. A helyzet ijesztő. A létező jég olyan vékony, hogy egyszerű hajók is tudnak benne haladni.

18-án ennél rosszabb történt, beindult a jég olvadása november második felében. Erre még nem volt példa. Úgy tűnik, hogy sajnálatos módon Mszilárdnak nem lesz igaza. Nem érzem, hogy ebből az állapotból a föld klímája vissza tudna lépni. Mire a Nap újra sütni kezd az Északi sarkon, ami csak 3 hónap, és majd napról napra magasabban süt és egyre nagyobb területen, el fog dőlni a helyzet. Addigra már olyan nagy területen nem lesz jég, hogy a fényvisszaverődés jelentős lecsökkenésének látványos hatása elkerülhetetlen. Félő, hogy Waldhamsnak, McPhersonnak, stb. igaza lesz. Egyetlen mondat McPherson szövegéből: „Abrupt climat change is under way. Earth has warmed only aboput 1°C since the Industrial Revolution began, but considerable evidence points toward increasingly rapid warming in the near future.” [fordítás az előfizetőknek elküldve]

Az elmúlt 3 nap alatt 160.000 km2 területről olvadt el a jég. Ez másfél Magyarországnyi terület. Hogy ez meddig tart, azt nem lehet tudni, de a harmadik nap „csak” 20.000 km2 volt az olvadás, vagyis lassul. Egy hét múlva okosabbak leszünk. Ha beindul, amiről McPherson beszél, akkor érdekes dolgok előtt állunk.

Akit érdekel a sarki jég állapota: https://youtu.be/Vj1G9gqhkYA

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________