2016-11-04 nap bejegyzései

(2005) Veszélyes anyagok (jobb, ha elkerülöd őket)

Tibor bá’ online

 

k001Valamikor az „őskorban”, mondjuk egy jó félévszázaddal ezelőtt, mindent, amire az embernek szüksége volt, a természetből szereztünk be. Például a ruháink alapanyaga, vagy állati eredetű volt, vagy növényi. Aztán megjelentek a műszálak és a műanyagok. Egy idő után az élelmiszerekbe is elkezdtek különféle vegyi anyagokat keverni – természetesen a megengedett határértékig 😀 – és persze mindig olyan célból, ami nem a fogyasztó, hanem a gyártó vagy előállító érdekeit szolgálta. Mára már ezer és ezer anyaggal kerülünk kapcsolatba, melyek közül az egyik veszélyesebb, mint a másik. A legveszélyesebbeket az alábbiakban sorolom fel:

Kőszénkátrány: Annak ellenére, hogy egyértelműen rákkeltő anyag, gyógyszerekben, elsősorban különböző kenőcsökben találhatjuk meg ekcéma és hasonló bőrbetegségek kezelésére.

Dietanolamin (DEA): Szappanokba és samponokba keverik a jobb hatásfokú habzás érdekében. Önmaga a DEA nem okoz rákot, de más termékekben alkalmazott vegyi anyagokkal reakcióba lépve, rákkeltő anyaggá válhat, ami a bőr pórusain keresztül bejuthat a szervezetbe. A kozmetikai termékeken, ha a DEA bármely formája fel van sorolva, ne vedd meg.

Formaldehid (formalin): Szépítőszerekben, kozmetikumokban igen gyakran található anyag. A formalin megtámadja a szemet, a torkot és az orrot. Megszáradás után ingerli a bőrt, és folyamatos alkalmazása asztmát, sőt rákot is okozhat.

Parabenek: kozmetikumokba keverik, elsősorban tartósítás miatt. Használata bizonyítottan emlő- és bőrrákhoz vezet. Éppen ezért egyre gyakrabban hirdetnek kozmetikumokat „paranen-free” felirattal. Igen kis mennyiségben nem túl veszélyes, de mivel majd mindenbe belerakták, ezek összegeződtek.

Fenilenediamin (PPD): Elsősorban hajfestékekhez keverik. Bőrrel érintkezve allergiát vált ki, elsősorban kozmetikusoknál és fodrászoknál. Sajnos alkalmazása közben a fejbőrrel is érintkezésbe kerülhet (akár 30 percen keresztül is), ezért okosabb az ilyen hajfestéket elkerülni.

Ftalátok: Felborítják a hormonháztartást, pedig nagyon sok kozmetikumban megtalálhatók.

Nátrium Lauril Szulfát (SLS) és Nátrium Lauret Szulfát (SLES): szappanok és samponok habzását segíti, de irritálja a bőrt. Bőrön keresztül eljuthat a szívbe, agyba és a májba, mely helyeken akkumulálódik.

Toluén: Körömlakkban és hajfestékben található. Mérgezi az idegrendszert. Belélegezve szédülést és fejfájást okozhat. Terhes nőknél, nagyobb mennyiségben elvetélést, vagy torzszülöttet eredményezhet.

Illatosítok (Fragrance): Kozmetikai szereket gyártók, ha nem akarják elárulni, hogy tiltott anyagot is kevernek a termékeikbe, akkor azokat besöprik az „illatosítók” felsorolás alá.

Triezanolamin (TEA): Ph érték beállítására használják. Segítségével lesz egy termék „könnyed”, vagy „finom” (gentle). Valójában allergiát okoz, irritálja a szemet és kiszárítja a bőrt, valamint a hajszálakat. Folyamatos használata beszivároghat a testbe, és mérgezést okozhat.

Hidrokinon: Bőrszín fehérítőnek használják (Japánban, az EU-ban és Ausztráliában be van tiltva, de máshonnan bekerülhet Magyarországra). Rákkeltő és a bőrön szürkésbarna foltokat fejleszthet.

Ha tehát hölgyeim, kozmetikumokat vesztek, alaposan nézzétek meg, mik vannak bennük. Különben, ha hallgattok rám, kozmetikumok nélkül is szépek vagytok a férfiak szemében. A barátnők pedig le vannak szarva! (máskülönben a lista lefordításával az EcoSalon copyright-ját megsértettem, de szerintem ott senki se tud magyarul. Ha mégis beperelnek és vesztek, majd összedobjátok a büntetést. 😀 ).

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________