2016-11-08 nap bejegyzései

(2009) Szeressétek Orbán Emíliát!

Tibor bá’ online

 

k123A cím ötletét adó filmet, Szeressétek Ódor Emíliát, majd fél évszázaddal ezelőtt (1968) mutatták be, aki akkor látta a filmet, legalább nyugdíjas mára, és valószínűleg nem emlékszik rá. A Wikipédiában a filmet méltatók véleménye megoszlik, a lényegre kevesen gondolnak.

Az emberi közösségekben előbb vagy utóbb kialakulnak vezetők, mert vannak született vezető egyéniségek, akik után vakon mennek a többiek. Veszélyes játék, mert nem minden vezető vezeti megfelelően a népét, legtöbbnek a puszta vezetés fontosabb, mint a cél.

A film főszereplője, Ódor Emília egy ilyen „opinion leader” (hangadó) érkezése után napokon belül elfoglalja a vezéregyéniség szerepkört, aki megszabja az irányt, amit ő maga se mindig lát tisztán, a többiek pedig követik, mert az elfacsart fejű tömeg ezt az egyet tudja tenni. A mese szerint a tét hatalmas, ki mehet az 1896-os millenniumi ünnepségekre, ami megzavarja a közösséget. Ekkor a „vezér” kiront a teremből és egyenesen felfelé tart a toronyba vezető csigalépcsőn a tőle megszokott magabiztosságot mutatva, miközben fogalma se volt mit tehet, mert nem volt semmi elképzelése mit tehet az őt követő lányokkal. Meg nem hátrálhatott, mert az a vezér végét jelenti. Felérve a torony tetejére csak egyetlen egy opció maradt, kiugrani a mélybe.

A hasonlat Ódor Emília és Orbán Viktor között kézenfekvő. Viktor is hatalmas magabiztosság mellett a zuhanásba vezeti az országot, mert csak a gyeplőt tudja tartani, de megfelelő ismeretei a világról nincsenek, a körülötte nyüzsgő szélhámosok pedig csak a saját zsebük megtömésével törődnek.

________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________