2016-02-26 nap bejegyzései

(1830) Amiket rosszul tudunk

Tibor bá’ online

 

~q191Van néhány tévhit, amit nem lehet kiirtani. Ezek a tévhitek generációról generációra szállnak át, és csak ritkán kérdőjelezik meg valódiságukat. Az alábbiakban csokorba kötök néhányat.

Darwin szerint a majomtól származunk – Darwin ezt sose állította, ezt csak az egyházak találták ki, hogy az embereket a darwinizmus ellen hangolják. Az igaz, hogy az emberszabású majmok, és a homo sapiens DNS-e 98,8 százalékban azonos, de valójában csak arról van szó, hogy valamikor a múltban volt egy közös ősük, amiből a majmok és az ember külön-külön fejlődtek ki.

Erős csontokhoz sok tejet kell inni – A tejes lobbi számára ez kellemesen hangzik, de eddig még semmi bizonyítékot nem lehetett rá találni.

A C-vitaminnal megelőzhető az influenza – Az influenza a fertőzés elkerülésével, vagy a megfelelő vakcina alkalmazásával előzhető meg. A C-vitamin (mint minden vitamin) szükséges az élet fenntartásához, de betegség megelőzésére alkalmatlan.

A méz egészségesebb a cukornál – A méz pont olyan cukor, mint az, amit répából vagy a nádból vonnak ki. Talán annyi haszon van belőle, hogy a méz édesebbnek tűnik, mint a finomított cukor, ezért kevesebbel is el lehet érni ugyanazt a édességet. És, ha már it vagyunk, a barna cukor semmivel se jobb, mint a fehér cukor, mindössze nincs kifehérítve.

A béka váladék megvakulást okoz – Másik verzió, hogy bőrrel érintkezve szemölcs nő a helyén. A béka nem egy gusztusos állat, de se szemölcs, se vakulás.

A vak denevérek hanghullámokkal tájékozódnak – A hanghullámos tájékozódás megfelel a valóságnak, de látni is legalább olyan jól látnak, mint az ember.

A hálószobába elhelyezett több szál liliomtól örökre el lehet aludni – Na most, erre mit lehet mondani? A liliomnak nagyon kellemes az illata, de az mese, hogy nem lehet tőle felébredni.

A villám kétszer ugyanarra a helyre nem csap be – Felületes megfigyelésből származik ez a hiedelem. A villám nem válogat, arra megy, amerre a legkisebb az ellenállás, ha kell akár kétszer is.

Fürdőkádba ejtett hajszárító halált okoz – Ezt a megoldást filmekben szokás alkalmazni, de a valóságban nem működik. A tiszta víz nem vezeti az áramot, persze a kádba eresztett víz nem tiszta, egy rakás dolog fel van benne oldva, de ebben az esetben is az áram az egyik pólustól a másik felé halad. Márpedig a hajszárítón belül mind a két pólus létezik, tehát ott fog rövidre záródni. Átmehetne a kádban lubickoló emberen is, ha az ember rajta ülne a fém dugón (újabban műanyag) és ha a lefolyó cső műanyag helyett fémből lenne, de nincs (valamikor régen ólom volt).

A gyémánt szénből van – Ez erősen megtévesztő. Annyi igaz, hogy a gyémántban szén atomok vannak, de keletkezéséhez iszonyatos nyomásra, különleges körülményeke van szükség. Szénbányákban gyémántot találni nem lehet.

A középkor embere úgy tudta, hogy a Föld lapos – Ha így lett volna Kolumbusz aligha kockáztatta volna az életét.

Sárgarépa fogyasztása javítja a látást – A sárgarépában rengeteg A-vitamin van, ami nélkül a szem nem működik, de fordítva nem működik. A nagyadag A-vitamintól nem fogunk jobban látni.

Halál után a szakáll és a köröm tovább nő – A halállal minden biológiai funkció leáll. Ez a tévhit onnan eredhet, hogy a halál után a test elkezd kiszáradni, ami miatt a szőr és a köröm jobban kiáll, de nem növekszik.

Agyunknak csak 10 százalékát használjuk – Mese habbal. Nem azért fejlődött ki, mert nem használtuk. Valóságban az emberi agy igen aktív. A test tömegének mindössze 3 százaléka, de a felhasznált energiának 20 százalékát követeli magának.

Napi két liter folyadék fogyasztása kötelező – Semmi nem bizonyítja, hogy ennyi folyadékra valóban szükség lenne. Ráadásul a szükséges mennyiség erősen függ a körülményektől. Akkor kell inni, amikor az ember szomjas.

Az alkohol megöli az agysejteket – Valójában az alkohol árt az agysejtek kapcsolódásának, de magukat a sejteket nem öli meg.

Valószínűleg te is tudsz néhány tévhitről. Írd meg a hozzászólásokban.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________