2016-02-07 nap bejegyzései

(1815) Geci

Tibor bá’ véleménye online

 

~q191Simicska Lajos egy éve jelentette ki, hogy Orbán egy geci. Szerintem ilyet egy közismert ember nem mondhat, mert nem illik. Lehet, hogy Orbán egy geci, az is lehet, hogy nem, de viszont egészen biztos egy miniszterelnök. Ez az érem egyik oldala, a másik oldala, hogy ezen ugyan meg lehet sértődni, de ilyen látványosan egy államférfi nem állhat bosszút. Valami egészen más választ kellett volna adni a sértésre. — Ez lenne a felszín.

Érdekes módon nekem egészen más jut erről az eszembe, és persze nem az első alkalommal. Valójában én egy erős párhuzamot látok az „Átkos” és a jelen között. Az Átkosban csak egy párt volt, annak vagy a tagja voltál, vagy nem. Ma ugyan sok párt van, de vagy Fideszes vagy, vagy nem. A hatás ugyanaz. Az Átkosban bizonyos pozíciókat csak akkor kaphattál meg, ha párttag voltál. Illetve, ha valami isteni csoda, megkerülhetetlen szaktudásod révén valami pozícióban találtad magad, akkor kaptál egy felszólítást, hogy szíveskedj belépni a pártba. Ez ma is így van. Tovább megyek. Mindenki tudta, hogy mi az elvárás. Ha érvényesülni akartál, akkor hoznod kellett az elvárást. Ez ma is így van. Ha kiváltságokat kellett szétosztani, mondjuk, ki kapjon 70 dollárt és 30 nap eltávozást Nyugatra, akkor ehhez párttagnak kellett lenni. Ez ma is így van, ha trafik engedélyt osztanak, vagy állami földeket lehet megvenni, akkor az elosztók pontosan tudják, hogy a kedvezményezett csak Fideszes lehet. Az Átkosban nem volt közbeszerzés, de engedélyezhették, hogy legyen egy maszek üzleted a körúton, vagy a belvárosban, ha jó nagy párttag voltál. Ma, ha közbeszerzést nyersz, ami átlagosan 50 millió tiszta hasznot jelent (munka és kockázat nélkül), akkor jó nagy Fideszesnek kell lenned.

De azért változtak az idők. Rákosi megharagudott Rajk Lászlóra, hát felakasztotta. Kádár megharagudott Nagy Imrére, hát felakasztotta. Orbán (a geci) akárhogy haragszik Simicskára, nem akasztja fel. Simicskának az a mázlija, hogy Orbán feji az EU-t. Rákosi és Kádár nem fejték az SZU-t, az SZU fejte Magyarországot. A mi életszínvonalunk pedig semmit se változott 70 év alatt. Ezt nevezik magyar stabilitásnak.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________