2016-02-01 nap bejegyzései

Az emberek kérdezik, hogyan készüljenek fel a gazdasági összeomlásra?

VIP.106.

 

Questions People Ask About How To Prepare For The Collapse Of The Economy

 

Honnan lehet tudni, hogyan készüljek fel a gazdasági összeomlásra? Mit csináljak a pénzemmel? Mit tehetek a családom biztonságáért? Hogyan készüljek fel, ha nem dúskálok az anyagiakban? – Ezeket a kérdéseket teszik fel az emberek újból és újból. Abban a pillanatban, amikor valaki rádöbben, hogy a gazdaság folyamatosan zsugorodik, az első gondolata az, hogyan tudna felkészülni az előttünk álló eseményekre.És most pont ebben a helyzetben vagyunk. A világ tőzsdéinek indexei karácsony óta folyamatosan csökkennek. A Baltic Dry Index (BDIY), ami a tengeri kereskedelmi forgalmat tükrözi, folyamatosan csökken, pénteken 317 ponton állt, amire még nem volt példa. A gazdasági elemzők néhány hete egyöntetűen soha nem látott összeomlást jósolnak, és ügyfeleiknek eladást javasolnak. Vagyis itt az idő, hogy komolyan elgondolkozzunk. – Akkor vágjunk bele.

Az igazság az, hogy nincs két egyforma ember, ami a körülményeit illeti. Éppen ezért a felkészülés mindenkinél más és más kell, hogy legyen. Ezen belül azonban vannak közös elvek, amelyek valahányunkra vonatkoznak. Például, a gazdaság lejtmenete esetén nem a legjobb ötlet százezreket költeni nyaralásra, vagy valami új szórakoztató ipari eszköz megvásárlására. Szinte hihetetlen, milyen sokan állítják, hogy nincs egyetlen felesleges forintjuk se, aztán lefutnak a TESCO-ba és vesznek fél tucat DVD-t. Nehéz időkben minden egyes forintért keményen meg kell dolgozni, éppen ezért alaposan meg kell nézni, mire költjük el. Az a viszonylag gondtalan jólét, amit a múltban élvezhettünk, most a végéhez érkezett, és közben kiderül, hogy fogalmunk sincs, hogyan álljunk hozzá a húzósabb dolgokhoz. Ha még nem múltál el 60 éves, nem ártana olvasni néhány könyvet a háború előtti depressziós időkről. Elég sok mindent megtanulhatunk saját történelmünkből.

Egy másik közös elv, hogy a jövőben nagyobb rugalmasságot kell mutatnunk. Aki már volt katona, az tudja, hogy a feladatok megtervezése kötelező, de a tervek sose válnak pontosan valóra. Amint a gazdaság összeomlik, a világ egyre bizonytalanabbá válik, mialatt a körülmények igen gyorsan fognak változni. Ami egy bizonyos helyzetben jó megoldásnak tűnik, hat hónappal később totálisan katasztrófa lehet. Ha nem vagy képes, vagy nem vagy hajlandó alkalmazkodni a drámai változásokhoz, akkor igen sok nehézségbe fogsz ütközni az eljövő időkben.

Igen sokan vészmadárnak csúfolnak, amiért a gazdasági összeomlás bekövetkezésére szavazok, és folyamatosan rámutatok, hogy az egész emberiség egy totális gazdasági káosz felé tart. – Rendben, de mi haszon van abból, ha fejünket bedugjuk a homokba? Szerintem az egyetlen helyes, amit tehetünk, hogy iparkodunk megérteni azt a folyamatot, ami körülvesz minket, és felkészülünk rá, amennyire lehetséges.

A magam részéről iparkodom minél több olvasómmal megértetni, hogy minek nézünk elébe, és ezzel lehetőséget biztosítani számára a felkészülésre. Nem kötelező velem egyetérteni, és lehet vitatni az egyes elképzeléseket, de azt állítani, hogy erőfeszítésem káros vagy helytelen, nagyfokú balgaság lenne.

Rá szeretnék mutatni még valamire. Általánosságban, a dolgok folyamatosan egyre rosszabbul mennek az évek múltával. Véleményem szerint a gazdasági összeomlás nem egyetlen esemény. Sokkal inkább esemény sorozat lesz, krízis pontok sorozatával. Éppen ezért a felkészülést differenciálni kell annak megfelelően, hogy rövidtávban, középtávban, vagy hosszútávban gondolkozol. Remélhetően a válaszok olvasásakor ezt nem téveszted szem elől.

A következőkben azokat a kérdéseket sorakoztatom fel, amelyeket foglalkozni fogok:

Hogy fogjak hozzá a felkészüléshez?

Mire használjam a pénzem?

Mi a helyzet az arannyal?

Megszabaduljak-e az adósságaimtól?

Mi van, ha nincs pénzem a felkészülésre?

Vegyek-e lakást/házat vagy béreljek?

Mi van az egészségünkkel?

Tároljak-e élelmiszert

Tartalékoljak-e vizet?

Vízen és élelmiszeren kívül mi másra lesz szükségem?

Mi van, ha elmegy az áram?

Kiköltözzek-e a nagyvárosból?

Felkészüljek-e az önvédelemre?

Mit tegyek, ha a családom és a barátaim nem hallgatnak rám?

Az eredeti cikk teljes  fordítását elküldöm a VIP előfizetőknek. Kapcsolat felvétel: evatibor#t-online.hu

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________