2016-02-19 nap bejegyzései

(1824) Na, most mi lesz?

Tibor bá’ online

 

~q191Amikor a törökök lelőtték az orosz bombázót, azt írtam, hogy Putyin helyében én most megszórnám Ankarát egy hidrogénbombával. Erre itt mindenki elképedt, és kaptam hideget-meleget. Pedig igazam volt, csak az utca embere képtelen beleélni magát a döntéshozók helyzetébe, ahol százezrek se számítanak egy bizonyos nagy volumenű cél érdekében. Az állítólagos 17 másodperces légtér sértésért lelőtt gépért válaszként Putyin betiltotta a török zöldségek importálását. Big deal! Mondanák az amerikaiak. Csak arra volt jó, hogy Erdogan vérszemet kapjon. Hat napja a szír határhoz felvonultatott török tüzérség belő Szíriába, ami minimum hadüzenettel ér fel, amire az oroszok nem tudnak mit válaszolni. Most a Szaúd Arábia bejelentette, hogy 20.000 tankkal, 350.000 katonával, 2450 harci géppel, és 460 helikopterrel behatol Szíriába. Ha ezt meglépik – és nem látom, miért ne lépnék meg – akkor Putyinnak csak két opciója marad: kapitulál, ott hagyja Szíriát és hazasomfordál, vagy a 20.000 tankot letörli a Föld színéről, néhány taktikai atomtöltettel. Persze a „hazasomfordál” csak egy elméleti lehetőség, nincs olyan nemzetvezető, aki ezt lépné, ugyanis a harc ezzel nem elkerülhető. A békés egymás mellett éléshez két fél kell, a háborúhoz elég az egyik akarata. Ennek ellenére kíváncsi vagyok, átlépik-e a határt, amire Putyin hogyan reagál. Minden esetre a szaúdi bejelentésre Oroszország azonnal reagált: Amennyiben bármily idegen hadsereg a szír kormány kifejezett engedélye nélkül belép szír területre, azt Oroszország hadüzenetnek fogja értékelni.

Azt szinte készpénznek lehet tekinteni, hogy a szaúdi hadsereg napokon belül behatol Szíriába, amit az oroszok perceken belül megsemmisítenek. A világ meglepődik (de nem az amerikai politikusok). Most mi várható? 1) Az USA másfelé néz. Jó, de mi lesz a határon átlépő török erőkkel, akik történetesen NATO tagok. Amerika hogyan fog reagálni. Azt mondják-e, hogy a NATO tag, Törökországot nem támadták meg, ők támadtak, az V. klauzula nem lép életbe, vagy úgy gondolják, hogy segítségükre kell sietni, ami egy meglepetésszerű első atomcsapást jelent. Mi van, ha ennek a lehetőségére számítva az oroszok indítják el az első csapást? Semmi különös, így is, úgy is beköszöntött a termonukleáris világháború. Jövőnknek igaza lett. 2) Az USA nem cicizik, a szaúdi vereség után ők nyúlnak először az ICBM-ekhez.

Az emberiségnek egy aprócska kis esélye van csupán: 1) A szaúdi hadsereg visszafordul (hatalmas presztízs vesztesség) 2) A szaúdi hadsereg nem fordul vissza, megsemmisül, Amerika pedig nem lép, amiről az oroszokat előre értesíti. Jó lenne ebben hinni. Ha nem, akkor ez volt az utolsó karácsonyunk és húsvétunk, Már az életben több nem lesz.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________