2016-02-21 nap bejegyzései

(1826) Szelfizés

Tibor bá’ online

 

~q0432014-óta a mai napig 49-en haltak bele a selfi készítésbe. Nem mintha a selfi készítés olyan veszélyes művelet lenne, de ez a teljesen felesleges divatcucc elveszi az emberek eszét, akik nagy része mindent megtesz, hogy megfeleljen a divat elvárásainak. Az elvárás pedig az, hogy a fényképen szereplő személy valami rendkívüli, egyedülálló, vakmerő, megismételhetetlen helyzetben legyen rögzítve, mert szó szerint meghalnak minél több lájkolásért. Hülye világ! Aztán, ahogy ez lenni szokott, valaki csinált belőle egy posztot, mert az élet már csak ilyen. A poszt pedig arról szól, hogy negyvenkilencen adták eddig az életüket ezért az eszement divatért.

A pálmát a magasról való lezuhanás vezeti 16 áldozattal. Van közöttük egy 68 éves belga turista (egyben nyugdíjas orvos), aki egy csillei gejzírbe beleesett, majd egyszerűen megfőtt. Aztán két jakartai középiskolás diák, akik lecsúsztak egy szikláról egy vízesésbe. Volt, aki halálát a fulladás, vonatgázolás, gépkocsi ütközés és felrobbanó, ártatlannak hitt gránát okozta. Statisztikailag ez így néz ki:

Lezuhanás: 16

Vízbefulladás: 14

Vonatgázolás: 8

Fegyvergolyó: 4

Felrobbanó gránát: 2

Repülővel lezuhanás: 2

Gépkocsi karambol: 2

Állati áldozat: 1

Részletezve, egy mexikói lelőtte önmagát. Előbb meghúzta a ravaszt, és csak az után szándékozott exponálni. Egy kisgép pilótája eleresztette a kormányt, hogy lefényképezze magát és kísérőjét, ami után nem tudta egyenesbe hozni a gépet, majd néhány másodperccel később a földön találta magát. Az Ural hegységben két orosz tinédzser talált egy gránátot, amely nem hagyta magát lefényképezni. Egy pasi pedig Spanyolországban az okos telefonját figyelte, pedig a felé száguldó bikát kellett volna látnia.

És hogy néz ez ki országokra bontva? Vagyis hol mennyire hülyék az emberek? Első helyen India áll 19 esettel. Nem csoda, hogy Mumbai-ben a reptéren van egy tábla, jelezve, hogy hol nem szabad selfit készíteni. Mondjuk közel a jet-gépek farához.

A következő statisztika, hol hányan?

India: 19

Oroszország: 7

USA: 5

Spanyolország: 4

Fülöp-szigetek: 4

Portugália: 2

Indonézia: 2

Dél Afrika: 1

Románia: 1

Pakisztán: 1

Mexikó: 1

Olaszország: 1

Kína:1

A 19 indiai halál rekordnak tűnik, de ne felejtsük el, hogy egy milliárd emberről van szó, Igaz Kínában is élnek néhányan és csak egy eset fordult elő. De hogy teljes képet kapjunk, érdemes összevetni a különböző halálokokat 2015-ben. Ebben az esetben a selfi nem is olyan nagyon rossz.

Árusító automata: 2

Cápatámadás: 8

Amerikai foci: 12

Mount Everest megmászása: 17

Gördeszka: 28

Selfi: 28

Darázscsípés: 58

Repülő szerencsétlenség: 513

Szexjáték (fulladás): 625

Szóval, nem a selfivel van baj, hanem azzal, hogy a selfizők felesleges kockázatokat vállalnak fel. Magyarul nem a fényképezés gonosz, hanem a figyelmetlenség lehet halálos.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________