2016-02-09 nap bejegyzései

VM-312 Kávé

Tibor bá vissza a múltba online

 

~q039Ha hiszitek, ha nem, a kávé Magyarországon hatalmas karriert futott be az én életem folyamán. Asz 1930-as években, amikor én gyerek voltam, kávé alatt, megpörkölt árpából állították elő a malátakávét, amit tejjel vegyítve ittak, rendszerint reggelire. Természetesen létezett babkávé is, de azt csak középosztálytól felfelé ismerték. A pörkölt babkávé beszerzése a Meinl üzletekben történhetett, ahol nagyméretű rézhengerekben tároltak, és mértek ki belőlük. Jó is volt ez így, mert gyarmatáru lévén 1939-től nem importáltuk kávét. Így aztán, akinek volt otthon egy kis tartaléka, az úgy vigyázott rá, mint a két szemére.

A háború után nyers (nem pörkölt) babkávét az IKKA-ban lehetett kapni, ha külföldi rokon befizetett némi kemény valutát. Az csak természetes, hogy kéz alatt drágán és csak ritkán lehetett kapni. Nevelőanyám 1946-ban hozott magával egy kávéfőző lombikot, ami alatt spirituszégő adta a hőt. Működtetésére nagy ritkán, jeles vendég jelenlétében került sor, ünnepélyes keretek között. Néhány évvel később már presszókban lehetett kapni „feketét”, mégpedig „szimpla” és „dupla” kiszerelésben, valahogy így: „kérek két dupla feketét”. A presszó és a dupla fekete fogalommá vált a zsúfolt, lakás mizériás városban, ahol a fiatalok nyugodtan csak egy füstös presszóban szorongathatták egymás kezét, két dupla fekete mellett. Hamarosan az lett a menő, aki a dupla feketéjébe kért egy fél deci rumot is.

Kádár honfoglalása ezen a téren is idézett elő változást. A babkávéhoz már bárki hozzáférhetett, nem lett olyan nagy szám a kávé. Babkávé helyett szemes kávét kezdtek emlegeti. Megjelentek a kotyogók, és egyre szélesebb néprétegek kezdtek hozzászokni a kávéiváshoz. A munkahelyeken is kezdték bevezetni a kávéfőzést, hol nyíltan, hol csak suba alatt. Megszűnt az „ünnepélyes” kávéfogyasztás, mondjuk a vasárnapi ebéd után, helyét kezdte felváltani a vedelés. Aztán kezdtek megjelenni a különböző márkát, minőségek, ami a rendszerváltás után csak fokozódott.

Az csak természetes, hogy a kávéfőző gépek terén is beindult a tolakodás. Hamarosan százféle kávéfőző között lehetett válogatni, bár a kotyogó egészen a mai napig sikeresen verte vissza a támadást. Állítólag a kotyogó minőségét nem lehet felülmúlni, de azért megpróbálják. Az utóbbi időben kezd elterjedni a kapszulás kávé, amihez természetesen kell egy gép is. Meg is veszik, miközben a régit kidobják. Hoppá! A minőség javulása körül hatalmas vita dúl, de a lényeg, hogy ennél drágábban kávét inni nem lehet, de mit számít ez a fogyasztói társadalomban?

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________